ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά: Νέα θετική αξιολόγηση από το Nutrition Bulletin

Στα οφέλη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών συμφωνούν Διεθνείς εμπειρογνώμονες των επιστημών υγείας, σύμφωνα με μία αξιολόγηση  που παρουσιάζεται στο τεύχος Δεκεμβρίου του Nutrition Bulletin.

Ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά: Νέα θετική αξιολόγηση από το Nutrition Bulletin

Ειδικότερα, οι παγκοσμίου κύρους ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες διαφόρων ειδικοτήτων Sigrid Gibson, Καθ. Adam Drewnowski, Καθ. James Hill, Καθ. Eeva Widstrom, Καθ. Hely Tuorila and Καθ. Anne Raben, συναντήθηκαν στο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (International Sweeteners Association – ISA), το οποίο διοργανώθηκε πρόσφατα και είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν προκειμένου να αξιολογήσουν τα οφέλη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, στηριζόμενοι σε επιστημονικές έρευνες.

«Μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των επιμέρους κλάδων υπάρχει η συναίνεση ότι ναι, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά έχουν πράγματι αποτέλεσμα», δήλωσε ο Καθ. Adam Drewnowski και συμπλήρωσε: «Όλες οι έρευνες και οι έλεγχοι των διεθνών οργανισμών σχετικά με τοξικολογικά θέματα και θέματα ασφαλείας, έχουν επανειλημμένα πιστοποιήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους».

Η δήλωση συναίνεσης σχετικά με τα οφέλη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, η οποία δημοσιεύεται στο τεύχος Δεκεμβρίου του Nutrition Bulletin, ενός έγκυρου ερευνητικού περιοδικού, το οποίο δημοσιεύει ειδήσεις και επιστημονικές αξιολογήσεις– καταγράφει τον ευεργετικό ρόλο που τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να διαδραματίσουν στις επιλογές που αφορούν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Τα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν τα θετικά αποτελέσματα πρόσφατων επιστημονικών μελετών, οι οποίες δείχνουν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν αυξάνουν την όρεξη και δεν έχουν αισθητή επίδραση στο αίσθημα του κορεσμού, ενώ στην πράξη και υπό ρεαλιστικές συνθήκες, μπορούν να ενισχύσουν την απώλεια βάρους όταν χρησιμοποιούνται ως μέρος ενός συμπεριφοριστικού προγράμματος απώλειας βάρους.

Επιπλέον, οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα σε υγιή άτομα και σε άτομα με διαβήτη, με θετικές επιπτώσεις στην υγιεινή του στόματος και των δοντιών όταν χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα, ποτά, οδοντόκρεμες και φάρμακα, εφόσον και τα υπόλοιπα συστατικά που περιέχουν δεν προκαλούν τερηδόνα και διάβρωση.

Εφιστώντας την προσοχή στην πληθώρα των πρόσφατων επιστημονικών μελετών σχετικά με τα οφέλη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, η δήλωση συναίνεσης εξετάζει προηγούμενες αντιλήψεις και την παραπληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών. Υπενθυμίζει επίσης στους επαγγελματίες υγείας και στο γενικό πληθυσμό, την έγκριση της χρήσης των ολγοθερμιδικών γλυκαντικών από ρυθμιστικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Ο έλεγχος του βάρους είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά και πιστεύω ότι έχουμε σήμερα έναν εντυπωσιακό αριθμό μελετών που δείχνουν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αποτελούν θετικά, και όχι αρνητικά, εργαλεία για τον έλεγχο του βάρους», επισημαίνει ο Καθ. James Hill, κλείνοντας με τη διαπίστωση ότι «αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να γίνει ευρύτερα κατανοητό».

Προσφέροντας γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες, οι εναλλακτικές διατροφικές επιλογές που περιέχουν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά σε μια υγιεινή διατροφή ελεγχόμενων θερμίδων, ενώ ταυτόχρονα είναι ηπιότερες και για τα δόντια.

Η δήλωση συναίνεσης είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του συντάκτη και μπορείτε να την κατεβάσετε πατώντας εδώ.

Διαβάστε ακόμη:

Με αυτές τις 8 τροφές δε θα αρρωστήσετε φέτος το χειμώνα!

Τέλος στη δυσπεψία με αυτές τις 7 τροφές

Διαβήτης και γλυκά: Διαψεύδοντας τους μύθους...