ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τέσσερις μύθοι και αλήθειες που αφορούν όλες τις δίαιτες

Τέσσερις μύθοι και αλήθειες που αφορούν όλες τις δίαιτες

Οι συμβουλές και οι προτροπές για κάθε είδους διατροφικό πρόγραμμα βρίσκονται πλέον παντού γύρω μας.

Κάθε διαιτολόγος έχει την δική του μέθοδο και κάθε άτομο που θέλει να χάσει σωματικό βάρος, έχει τις δικές του, ειδικές συνθήκες που επηρεάζουν την προσπάθειά του.

Υπάρχουν, ωστόσο τέσσερις βασικές αλήθειες και μύθοι, που αφορούν κάθε είδους δίαιτα επιλέξετε να ακολουθήσετε:

ΜΥΘΟΣ: Μην τρώτε ποτέ μετά τις 8 το βράδυ

Είναι ένας παλιός, γενικός κανόνας που βασίζεται στην ιδέα ότι το σώμα δεν προλαβαίνει να κάψει τις θερμίδες που καταναλώνει τόσο αργά το βράδυ. Αλλά αυτή δεν είναι όλη η αλήθεια.

Έρευνα του πανεπιστημίου Florida State έδειξε ότι οι ενήλικες που κατανάλωναν ένα μικρό σνακ (το πολύ 150 θερμίδες) λίγο πριν πέσουν για ύπνο δεν είχαν καμία αξιοσημείωτη αλλαγή στον μεταβολικό τους ρυθμό, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν τίποτα.

Αυτό που μετράει περισσότερο είναι η ποσότητα και το είδος της τροφής που καταναλώνετε και όχι το πότε το κάνετε αυτό.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Πίνετε άφθονο νερό

Πολλές φορές η δίψα "μεταμφιέζεται" σε πείνα στον εγκέφαλο και μας ωθεί να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες πραγματικά χρειαζόμαστε.

Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι αν πίνετε 1-2 ποτήρια νερό πριν από ένα γεύμα, δεν θα φάτε περισσότερο από όσο πρέπει για να χορτάσετε.

Ακόμα μεγαλύτερο όφελος θα έχετε αν επιλέγετε τροφές που έχουν ούτως ή άλλως πολύ νερό, όπως φρούτα, λαχανικά και σούπες. Μάλιστα, έρευνα του πανεπιστημίου Pennsylvania State έδειξε ότι εκείνοι που έτρωγαν σούπα πριν από το κύριο μεσημεριανό τους γεύμα, κατανάλωναν συνολικά 20% λιγότερες θερμίδες.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα προβιοτικά βοηθούν στην απώλεια κιλών

Τα προβιοτικά είναι "καλά" βακτήρια, τα οποία φέρνουν ισορροπία στο πεπτικό σύστημα και προλαμβάνουν τη διάρροια και άλλες ασθένειες του εντέρου.

Έρευνα από το πανεπιστήμιο Laval στον Καναδά έδειξε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν συμπλήρωμα προβιοτικών καθημερινά έχασαν 2,3 κιλά περισσότερα μέσα σε περίοδο 4 μηνών συγκριτικά με γυναίκες που δεν έπαιρναν προβιοτικά.

ΜΥΘΟΣ: Τα "καλά" λιπαρά σας χορταίνουν χωρίς να έχουν θερμίδες

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά (όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τα αμύγδαλα) κάνουν καλό στην υγεία σας, αλλά, όπως κάθε λιπαρή τροφή, περιέχουν αρκετές θερμίδες.

Αυτές οι τροφές περιέχουν περίπου 9 θερμίδες/γραμμάριο, σε σύγκριση με τις 4 θερμίδες/γραμμάριο που περιέχουν οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες.

Είναι, επομένως, καλό να συμπεριλάβετε αυτές τις τροφές στη διατροφή σας, αλλά χρειάζεται πάντα μέτρο στην κατανάλωσή τους.

Διαβάστε επίσης:

Οι κρυφοί κίνδυνοι από τρεις τροφές αν δεν μαγειρευτούν σωστά

Ο χυμός από παντζάρι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Νέα έρευνα ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε για το γλυκαιμικό δείκτη

Αυτές είναι οι τροφές που αποτοξινώνουν το συκώτι