ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μεταλλαγμένα μήλα και πατάτες με τη... βούλα του FDA

Ένα στάδιο πριν τα ράφια των αμερικανικών μανάβικων βρίσκονται οι γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες μήλων και πατατών, που είναι «εξίσου ασφαλείς και θρεπτικές» με τις συμβατικές και έλαβαν την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων.

Μεταλλαγμένα μήλα και πατάτες με τη... βούλα του FDA

Το πλεονέκτημά τους είναι ότι τα μήλα δεν μαυρίζουν και οι πατάτες παράγουν λιγότερα καρκινογόνα, όταν τηγανίζονται.

Είναι γνωστό ότι περισσότερο από το 90% της παραγωγής σόγιας και το 98% της παραγωγής καλαμποκιού προέρχονται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν είχαν δοθεί άδειες για γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες σιταριού, φρούτων ή λαχανικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους New York Times, ο FDA σπανίως εκδίδει δελτία τύπου έπειτα από τον έλεγχο «μεταλλαγμένων» ποικιλιών. Αυτή τη φορά, όμως, έκανε την εξαίρεση, λόγω της δημοσιότητας που δόθηκε.

«Τα τρόφιμα αυτά είναι εξίσου ασφαλή και θρεπτικά όσο τα συμβατικά», αναφέρει η υπηρεσία. «Η συμβουλευτική διαδικασία περιλαμβάνει ανασκόπηση των πληροφοριών που προσφέρει μια εταιρεία σχετικά με τη φύση των μοριακών αλλαγών και τη σύσταση του τροφίμου συγκριτικά με παραδοσιακές ποικιλίες», δήλωσε ο Ντένις Κιφ, διευθυντής του Γραφείου Προσθέτων Τροφίμων της FDA.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, εξετάστηκαν συνολικά έξι διαφορετικές ποικιλίες της πατάτας Innate, η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρεία J.R. Simplot, μεγάλο προμηθευτή κατεψυγμένης πατάτας για την αλυσίδα McDonald's.

Όπως προέκυψε, οι συγκεκριμένες πατάτες περιέχουν μικρότερες ποσότητες ακρυλαμίδης, της πιθανώς καρκινογόνου ουσίας που παράγεται κατά το τηγάνισμα.

Αναφορικά με τα μήλα, πρόκειται για δύο ποικιλίες της καναδικής Okanagan Specialty Fruits, η οποία σκοπεύει να τις διαθέσει με τις ονομασίες Arctic Granny και Arctic Golden.

Και στις δύο περιπτώσεις, έχει «αποσιωπηθεί» ή απενεργοποιηθεί το γονίδιο της οξειδάσης των πολυφαινολών (PPO).