ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή δυτικού τύπου καταστρέφει το έντερο

Ένα πείραμα διάρκειας δύο εβδομάδων υποδεικνύει ότι οι διατροφικές συνήθειες των μοντέρνων δυτικών κοινωνιών επιβαρύνουν σημαντικά τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, αυξάνοντας πιθανώς τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Η διατροφή δυτικού τύπου καταστρέφει το έντερο

Οι ερευνητές ζήτησαν από 20 Αμερικανούς εθελοντές να απαρνηθούν τη συνήθη διατροφή τους και να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα με χαμηλά λιπαρά και μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, ενώ 20 εθελοντές από την Αφρική ακολούθησαν για το ζητούμενο χρονικό διάστημα μια διατροφή δυτικού τύπου με περισσότερα πρόχειρα γεύματα, όπως μπέργκερ και τηγανητές πατάτες.

Παρά το γεγονός ότι η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες ήταν σύντομη, η επίδρασή της ήταν σημαντική, αναφέρει η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Nature Communications.

Στην ομάδα των Αμερικανών εθελοντών παρατηρήθηκαν μειωμένοι δείκτες φλεγμονής στο έντερο, ενώ στη δεύτερη ομάδα παρατηρήθηκε επιδείνωση στη λειτουργία του εντέρου.

Αν και τα ευρήματα των ερευνητών είναι ενδεικτικά, δεδομένου ότι το δείγμα ήταν μικρό και η διάρκεια του πειράματος σύντομη, όμως φαίνεται να ενισχύουν τη θεωρία ότι η μοντέρνα διατροφή δυτικού τύπου –πλούσια σε ανθυγιεινά λιπαρά και ζάχαρη και με μικρή ποσότητα φυτικών ινών– έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Σύμφωνα με τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι δύο ομάδες πριν και μετά την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές στα κύτταρα που καλύπτουν εσωτερικά το έντερο αλλά και τα βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο έντερο.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Stephen O'Keefe από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ, σε δύο μόλις εβδομάδες παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές σε αυτούς τους βιολογικούς δείκτες καρκίνου, κάτι που υποδεικνύει ότι ποτέ δεν είναι αργά να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να προστατευθούμε.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως και το 30% των καρκίνων του εντέρου μπορούν να αποφευχθούν χάρη στην υγιεινή διατροφή, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών, ιδιαίτερα από τα δημητριακά και τα προϊόντα ολικής άλεσης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο έντερο, ενώ αντίθετα μια διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος και αλλαντικών αυξάνει τον κίνδυνο.