ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί πρέπει να μαγειρεύετε σε χύτρα το φαγητό σας

Προτιμήστε τη χύτρα ταχύτητας για το μαγείρεμα, αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, διατηρήστε ερμητικά κλειστά όλα τα προϊόντα στο ψυγείο και μην βάζετε ζεστό φαγητό σε πλαστικά δοχεία, συμβουλεύει τους καταναλωτές ο χημικός - τεχνολόγος τροφίμων, καθηγητής της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής στο "Αλεξάνδρειο" ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Ευστράτιος Κυρανάς.

Γιατί πρέπει να μαγειρεύετε σε χύτρα το φαγητό σας

Με αφορμή τη συμμετοχή του σε ημερίδα με θέμα "Το περιβάλλον και οι επιπτώσεις του στην κοινωνία και τον άνθρωπο", ο κ. Κυρανάς έδωσε πρακτικές συμβουλές για τα τρόφιμα

"Οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν την αγορά επεξεργασμένων τροφίμων και αυτών που έχουν πρόσθετα, όπως χρωστικές, αρώματα και σταθεροποιητές. Επιβάλλεται, φυσικά, να διαβάζουν τις ετικέτες για να γνωρίζουν τι περιέχει το προϊόν που αγοράζουν" ανέφερε ο καθηγητής.

Όσον αφορά το μαγείρεμα, συνέστησε τη χρήση χύτρας ταχύτητας γιατί σημειώνονται λιγότερες απώλειες σε ευαίσθητα ανόργανα συστατικά και βιταμίνες, σε αντίθεση με μια ανοιχτή κατσαρόλα.

Για τη συντήρηση των τροφίμων, σύμφωνα με τον κ. Κυρανά, είναι απαραίτητη η αεροστεγής προφύλαξή τους και το πλύσιμο των αβγών, όταν είναι λερωμένα.

"Επιπλέον, δεν συναποθηκεύουμε τρόφιμα με διαφορετική μικροβιακή χλωρίδα, όπως μια κότα με μαρούλια. Τα λαχανικά θα πρέπει να βρίσκονται στα κλειστά συρτάρια του ψυγείου και η κότα να είναι καλυμμένη. Τα μαγειρεμένα φαγητά πρέπει να μπαίνουν σε σκεύη που κλείνουν ερμητικά και όχι όταν είναι ακόμα ζεστά, γιατί τα συστατικά από τις πλαστικές συσκευασίες, περνούν στα τρόφιμα" τόνισε ο κ. Κυρανάς.

Τόνισε δε, ότι είναι λάθος η αγορά νωπών τροφίμων και η ψύξη τους στη συνέχεια, τακτική που ακολουθείται κυρίως για τα κρέατα και συμβούλευσε τους καταναλωτές να καθαρίζουν με λευκό ξύδι το ψυγείο τους, μία φορά την εβδομάδα.