ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γλυκαιμικός δείκτης: Τι είναι και ποιους ενδιαφέρει περισσότερο

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα «εργαλείο» που μας βοηθά να κατατάσσουμε τις τροφές ανάλογα με την επίδραση που έχουν στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Γλυκαιμικός δείκτης: Τι είναι και ποιους ενδιαφέρει περισσότερο

Είναι σημαντικός για τους διαβητικούς και για όσους θέλουν να χάσουν κιλά ευκολότερα, αλλά και για την υγεία και την ευεξία όλων.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι κατανάλωναν τρόφιμα χαμηλού ΓΔ έχασαν περισσότερο βάρος συγκριτικά με όσους κατανάλωναν τρόφιμα υψηλού ΓΔ.

Μάλιστα, τα τρόφιμα χαμηλού ΓΔ είναι συνήθως πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον κορεσμό, στην καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα.

Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι τα επεξεργασμένα προϊόντα σίτου και οι πατάτες, με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη τα όσπρια και τα ακατέργαστα προϊόντα σίτου και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη τα μη αμυλούχα λαχανικά (μπρόκολο, χόρτα).

Πέρα από τους υδατάνθρακες ο γλυκαιμικός δείκτης διαμορφώνεται και από άλλους παράγοντες όπως:

Μαγείρεμα
Όσο πιο ακατέργαστο είναι ένα τρόφιμο που περιέχει υδατάνθρακες, τόσο πιο αργά αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα μας, ενώ όσο το βράζουμε, το τεμαχίζουμε ή το πολτοποιούμε, συμβαίνει το αντίθετο.

Φυτικές ίνες
Αυξάνουν τον όγκο των τροφίμων και επιβραδύνουν την πέψη, γι' αυτό τα τρόφιμα που τις περιέχουν, όπως τα φρούτα και τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, έχουν χαμηλότερο ΓΔ.

Ωριμότητα
Όσο πιο ώριμο είναι ένα φρούτο, τόσο περισσότερο αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα.

Λίπος
Επιβραδύνει την πέψη, γι' αυτό τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπος, όπως η σοκολάτα και το πλήρες γάλα, έχουν χαμηλότερο ΓΔ από τα τρόφιμα με λιγότερα λιπαρά.

Γλυκά

Μπορείτε να απολαύσετε γλυκά με μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη, προσθέτοντας τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως:

Ασπαρτάμη (Ε 951)
Αποδίδει 4 θερμίδες/γρ., αλλά είναι 160-200 φορές πιο γλυκιά, οπότε χρησιμοποιείται σε ελάχιστες δόσεις και κατά συνέπεια δεν δίνει θερμίδες.

Σουκραλόζη (Ε 955)
Παρασκευάζεται από τη ζάχαρη, έχει παρόμοια γεύση, αλλά η γλυκαντική της ισχύς είναι 600 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της ζάχαρης.

Σακχαρίνη (Ε 954)
Είναι 300-500 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, δεν δίνει θερμίδες, αλλά δεν είναι ανθεκτική σε υψηλές θερμοκρασίες.

Διαβάστε επίσης:

Νέα έρευνα ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε για το γλυκαιμικό δείκτη

Οι 3 ύπουλες τροφές με λίγες θερμίδες που δεν αδυνατίζουν