ΔΙΑΤΡΟΦΗ

FDA: Κατάργηση των τρανς λιπαρών οξέων μέσα σε τρία χρόνια

Η αμερικανική υπηρεσία ελέγχου των τροφίμων και των φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά μέτρων τα οποία έχουν ως στόχο την κατάργηση από τα προϊόντα διατροφής, μέσα σε διάστημα τριών ετών, των επεξεργασμένων τρανς λιπαρών οξέων που θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία.

FDA: Κατάργηση των τρανς λιπαρών οξέων μέσα σε τρία χρόνια

«Τα μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια (PHOs), η βασική πηγή προέλευσης των τεχνητών τρανς λιπαρών οξέων στη βιομηχανία τροφίμων, δεν θεωρούνται γενικώς ασφαλή ώστε να χρησιμοποιούνται στην ανθρώπινη διατροφή», εξήγησε σε ανακοίνωσή της η FDA.

Η αμερικανική υπηρεσία είχε ζητήσει και το 2013 την κατάργηση των τρανς λιπαρών οξέων.

«Αυτή η απόφαση της FDA για αυτή τη σημαντική πηγή τεχνητού λίπους καταδεικνύει τη δέσμευση που έχει αναλάβει η υπηρεσία να προστατεύει την υγεία της καρδιάς όλων των Αμερικανών», σημείωσε ο Στίβεν Όστροφ, ο ασκών χρέη διευθυντή της υπηρεσίας. «Το μέτρο αυτό θα μειώσει τα καρδιαγγειακά νοσήματα και θα αποτρέψει χιλιάδες καρδιακές ανακοπές κάθε χρόνο», υποστήριξε.

Το 2013 η FDA είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα τρανς λιπαρά οξέα δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλή για την υγεία όμως ήθελε να ακούσει τις θέσεις όλων των εμπλεκομένων μερών, όπως των κινημάτων για την προστασία των καταναλωτών αλλά και τους βιομηχάνους πριν λάβει την τελική της απόφαση.

Από το 2006 οι βιομηχανίες ήταν υποχρεωμένες να αναγράφουν στις συσκευασίες των προϊόντων το ποσοστό των τρανς λιπαρών οξέων που περιέχουν. Μολονότι η κατανάλωση αυτών των υδρογονωμένων πολυακόρεστων λιπαρών μειώθηκε κατά σχεδόν 78% από το 2003 μέχρι το 2012, η FDA εξακολουθούσε να ανησυχεί για τις επιπτώσεις τους στην υγεία.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής συνιστά η κατανάλωση των τρανς λιπαρών να είναι όσο πιο χαμηλή γίνεται.

Τα τρανς λιπαρά οξέα παράγονται με δύο τρόπους: ο ένας είναι φυσικός, καθώς σχηματίζονται στο στομάχι των μηρυκαστικών κατά την επαφή της τροφής με ορισμένα βακτήρια, ο δεύτερος είναι ο βιομηχανικός, με την υδρογόνωση των φυτικών ελαίων, μια διαδικασία που επιτρέπει τη στερεοποίηση του λίπους και διευκολύνει τη χρήση και τη συντήρησή του.