ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές που πρέπει να αποφεύγουν οι άντρες άνω των 50

Μιχάλης Θερμόπουλος

Είναι τρόφιμα που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αύξηση βάρους, διαβήτη τύπου 2 και πολλά άλλα.

5 τροφές που πρέπει να αποφεύγουν οι άντρες άνω των 50
Bigstock

Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής διστάζουν να χαρακτηρίσουν οποιοδήποτε φαγητό “απαγορευμένο”, με το σκεπτικό ότι είναι εντάξει να τρώτε όλα τα τρόφιμα με μέτρο, με κάποια από αυτά να ενδείκνυνται μόνο για “μία στο τόσο” Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα αξίζουν μια θέση στην λίστα με τις “χειρότερες τροφές για την υγεία σας” για άνδρες άνω των 50 ετών.

Πώς προκύπτει αυτό το όριο ηλικίας των 50 ετών; Επειδή, ένας τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο ιατρικών καταστάσεων που είναι πιο συχνές στους ηλικιωμένους άνδρες, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης τύπου 2 και υπέρταση, είναι να περιορίσετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, χοληστερόλη, αλάτι και πρόσθετα σάκχαρα.

Δείτε, λοιπόν, πέντε τροφές που είναι από τις χειρότερες για έναν άνδρα άνω των 50 ετών:

Γλυκά σφολιατοειδή για πρωινό

Ξεχάστε το επιδόρπιο για πρωινό, λέει η δρ. Leslie Bonci, διαιτολόγος και ιδιοκτήτης της Active Eating Advice, μιας εταιρείας συμβούλων διατροφής με έδρα το Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ. Αναφέρεται στα ψημένα είδη φούρνου, ειδικά εκείνα με γλυκιά γέμιση, τα οποία αποκαλεί θερμιδικές “βόμβες”.

Έχουν πάρα πολλές θερμίδες και πρόσθετη ζάχαρη και όχι πολλές πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες, λέει η δρ. Bonci. “Είναι σημαντικό να τρώμε πρωτεΐνη στο πρωινό”, προσθέτει η ίδια, κάτι που τα περισσότερα αρτοσκευάσματα με σφολιάτα έχουν έλλειψη.

Μια έρευνα έδειξε ότι όσοι είναι άνω των 65 ετών θα πρέπει ιδανικά να καταναλώνουν έως και 100 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα ή περίπου 25 έως 30 γραμμάρια ανά γεύμα, ενώ σημειώνει ότι ο εν λόγω στόχος είναι πολύ υψηλότερος από τις τρέχουσες οδηγίες.

Η πρωτεΐνη παίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη της αργής, προοδευτικής απώλειας άλιπης μυϊκής μάζας που συνήθως συμβαίνει με τη γήρανση. Επίσης βοηθά στη διακοπή της αύξησης βάρους πυροδοτώντας την απελευθέρωση ορμονών κορεσμού που αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας και μειώνουν την όρεξη. Επιπλέον, έρευνες έχουν βρει ότι ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου και τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα μετά την κατανάλωση υδατανθράκων, όπως το λευκό ψωμί, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 με την πάροδο του χρόνου.

Αλλαντικά

Αποφύγετε το σαλάμι, το πεπερόνι και την μορταδέλα, διότι έχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, συμβουλεύει η δρ. Bonci.

Μια μερίδα 30 γραμμαρίων από σαλάμι αέρος, για παράδειγμα, μπορεί να έχει πάνω από 100 θερμίδες και σχεδόν 10 γρ. λιπαρών, μεγάλο μέρος των οποίων είναι κορεσμένα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα κορεσμένα λιπαρά είναι ότι έχει αποδειχθεί πως αυξάνουν την “κακή” χοληστερόλη (LDL), αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συστήσει τον περιορισμό της κατανάλωσης σαλαμιών και άλλων επεξεργασμένων κρεάτων, επειδή έχουν συνδεθεί με έναν άλλον μεγάλο “δολοφόνο”: τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο λόγος για τη σύνδεση δεν είναι σαφής, αλλά μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα αυτών των κρεάτων σε λιπαρά και πρόσθετα συντηρητικά κατά την επεξεργασία τους.

Λευκή σοκολάτα

Σε σύγκριση με την μαύρη, η λευκή σοκολάτα μπορεί να έχει ελάχιστα έως καθόλου οφέλη για την υγεία, λέει ο δρ. Jim White, διαιτολόγος, personal trainer και ιδιοκτήτης των Jim White Nutrition and Fitness Studios στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Μάλιστα, η λευκή σοκολάτα δεν είναι καν σοκολάτα: “Είναι κυρίως φυτικό λίπος και πρόσθετη ζάχαρη”, λέει ο White, γεγονός που εξηγεί το γιατί τα 100 γραμμάρια λευκής σοκολάτας περιέχουν περίπου 458 θερμίδες, 27 γρ. λίπους και 50 γρ. ζάχαρης.

Η μαύρη σοκολάτα, από την άλλη πλευρά, περιέχει κακάο, που διαθέτει πολλά ευεργετικά αντιοξειδωτικά (φλαβανόλες). Αυτά συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι φλαβανόλες βοηθούν επίσης στην μείωση της αρτηριακής πίεσης χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος. Επίσης, σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη.

Έτσι, παρόλο που η περιεκτικότητα σε θερμίδες και τα λιπαρά της μαύρης σοκολάτας είναι παρόμοια με εκείνη της λευκής, η μαύρη σοκολάτα μπορεί πραγματικά να είναι καλή για την υγεία σας.

Μπριζόλα Rib-Eye (μοσχαρίσια)

Ανάλογα με το πώς μαγειρεύεται, το rib-eye είναι ένα από τα πιο λιπαρά κρέατα, λέει ο δρ. Deepak Talreja, καρδιολόγος στο Sentara Cardiology Specialists στο Norfolk της Βιρτζίνια. Είναι κομμάτι με πολλά λιπαρά ανάμεσα στις ίνες κρέατος. Μια μπριζόλα rib-eye των 100-120 γρμμαρίων χωρίς κόκαλα μπορεί να προσφέρει 19 γραμμάρια λίπους, μεγάλο μέρος του οποίου είναι κορεσμένο.

Οι μπάρες πρωτεΐνης είναι συχνά θερμδικές “παγίδες”

Η λέξη “πρωτεΐνη” μπορεί να κάνει οποιαδήποτε μπάρα να ακούγεται σαν ένα υγιεινό σνακ, αλλά μην ξεγελιέστε: Πολύ συχνά αυτές οι μπάρες πρωτεΐνης είναι στην πραγματικότητα απλώς μια γλυκιά μπάρα φορτωμένη με θερμίδες και υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη, εξηγεί η δρ. Bonci.

Πηγή: everydayhealth.com