ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια κατεψυγμένα λαχανικά ρίχνουν φυσικά τη χοληστερόλη

Μιχάλης Θερμόπουλος

Στη διαχείριση της χοληστερόλης τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορούν να είναι εξίσου ευεργετικά με τα φρέσκα.

Ποια κατεψυγμένα λαχανικά ρίχνουν φυσικά τη χοληστερόλη
Bigstock

Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά διατηρούν τα περισσότερα από τα θρεπτικά τους συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών, τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στην μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης και στην προστασία της υγείας της καρδιάς.

Αυτό το άρθρο επισημαίνει τα καλύτερα κατεψυγμένα λαχανικά για την μείωση της χοληστερόλης, όπως συνιστούν οι διαιτολόγοι, και εξηγεί πώς το καθένα υποστηρίζει την καρδιαγγειακή λειτουργία και την ισορροπία των λιπιδίων.

Γιατί τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι καλά για τη χοληστερόλη

Τα κατεψυγμένα λαχανικά καταψύχονται στιγμιαία και στην μέγιστη ωρίμανσή τους, γεγονός που διατηρεί βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις. Είναι βολικά, οικονομικά και διαθέσιμα όλο το έτος, χωρίς την απώλεια θρεπτικών συστατικών, που μπορεί να συμβεί όταν τα φρέσκα προϊόντα δεν καταναλωθούν αμέσως μετά τη συγκομιδή τους.

Θρεπτικά συστατικά όπως οι διαλυτές φυτικές ίνες, οι φυτικές στερόλες και τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν να:

  • Μειώσετε την απορρόφηση της LDL χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος.
  • Προστατέψετε τα αιμοφόρα αγγεία από φλεγμονές και οξειδωτικές βλάβες.
  • Βελτιώσετε την πέψη και να υποστηρίξετε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο ωφελεί έμμεσα τον μεταβολισμό των λιπιδίων.

Κατεψυγμένο μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά για την μείωση της LDL χοληστερόλης και την υποστήριξη της υγείας του ήπατος. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και σουλφοραφάνη, μια ένωση που περιέχει θείο και είναι γνωστό ότι βελτιώνει την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

  • Βασικά θρεπτικά συστατικά: Φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ και σουλφοραφάνη
  • Πώς βοηθά: Οι φυτικές ίνες συνδέονται με τη χοληστερόλη στο πεπτικό σύστημα και βοηθούν στην απομάκρυνσή της από το σώμα.

Σύσταση διαιτολόγου: Η τακτική κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών (όπως το μπρόκολο) μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή, η οποία αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στην καρδιαγγειακή νόσο.

Κατεψυγμένο σπανάκι

Το σπανάκι είναι μια θρεπτική πηγή γεμάτη με φυτικές στερόλες: ενώσεις που εμποδίζουν την απορρόφηση χοληστερόλης στο έντερο. Περιέχει επίσης λουτεΐνη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να αποτρέψει την προσκόλληση της χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών.

  • Βασικά θρεπτικά συστατικά: Λουτεΐνη, μαγνήσιο, σίδηρος και φυτικές στερόλες
  • Πώς βοηθά: Μειώνει την οξείδωση της LDL και υποστηρίζει την αρτηριακή ελαστικότητα.
Frozen Edamame

Κατεψυγμένα λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν άμεσα στην μείωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης. Περιέχουν επίσης άλφα-λιποϊκό οξύ, ένα αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει τον μεταβολισμό και την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα: και τα δύο ζωτικής σημασίας για την μακροπρόθεσμη υγεία της καρδιάς.

  • Βασικά θρεπτικά συστατικά: Διαλυτές φυτικές ίνες, βιταμίνη C, άλφα-λιποϊκό οξύ
  • Πώς βοηθούν: Οι φυτικές ίνες δεσμεύουν τη χοληστερόλη και προάγουν την αποβολή της μέσω της πέψης.

Tip: Το ψήσιμο ή ο ατμός διατηρεί τα θρεπτικά τους συστατικά και ενισχύει τη φυσική γλυκύτητα.

Κατεψυγμένα πράσινα φασόλια

Τα πράσινα φασόλια είναι μια απλή αλλά ισχυρή προσθήκη σε μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή. Παρέχουν φυτικές ίνες και πολυφαινόλες: και τα δύο γνωστά για την μείωση του οξειδωτικού στρες και τη βελτίωση των αναλογιών χοληστερόλης.

  • Βασικά θρεπτικά συστατικά: Φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, φλαβονοειδή
  • Πώς βοηθούν: Υποστηρίζει υγιή επίπεδα HDL (“καλής”) χοληστερόλης, ενώ μειώνει τη συσσώρευση LDL.

Κατεψυγμένο κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι ένα σταυρανθές λαχανικό με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκοσινολικά άλατα: ενώσεις που συνδέονται με τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας, κάτι που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης. Έχει χαμηλές θερμίδες αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως το ρύζι και οι πατάτες.

  • Βασικά θρεπτικά συστατικά: Βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες
  • Πώς βοηθά: Υποστηρίζει την αποτοξίνωση του ήπατος και ενισχύει τον μεταβολισμό των χολικών οξέων, βοηθώντας στη διάσπαση της χοληστερόλης.

Tip: Χρησιμοποιήστε τριμμένο κατεψυγμένο κουνουπίδι αντί για ρύζι για ένα γεύμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, υγιεινό για την καρδιά.

Frozen-Vegetables

Κατεψυγμένος αρακάς

Ο κατεψυγμένος αρακάς είναι πλούσιος σε διαλυτές φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεΐνες, οι οποίες συμβάλλουν στην μείωση της LDL χοληστερόλης και στη βελτίωση του κορεσμού. Περιέχουν επίσης σαπωνίνες: φυσικές ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την απορρόφηση χοληστερόλης.

  • Βασικά θρεπτικά συστατικά: Διαλυτές φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, σαπωνίνες
  • Πώς βοηθά: Προωθεί την απέκκριση χοληστερόλης και διατηρεί ισορροπημένα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Κατεψυγμένη λαχανίδα (kale)

Η λαχανίδα ξεχωρίζει για την πυκνή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα βήτα-καροτίνης και βιταμίνης Κ, τα οποία βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής δυσκαμψίας και της οξειδωτικής βλάβης. Οι φυτικές ίνες και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ALA) υποστηρίζουν περαιτέρω την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.

  • Βασικά θρεπτικά συστατικά: Βήτα-καροτίνη, ωμέγα-3 ALA, βιταμίνη Κ
  • Πώς βοηθά: Μειώνει την οξείδωση της LDL, υποστηρίζει την αγγειακή ελαστικότητα και μπορεί να ενισχύσει την λειτουργία της HDL.

Tip: Ζεματίστε ή βράστε την λαχανίδα στον ατμό αλλά μόνο ελαφρά, ώστε να διατηρήσετε τα θρεπτικά συστατικά και να αποφύγετε την πικράδα.

Συνοπτικά: Κατεψυγμένα λαχανικά για μείωση χοληστερόλης

Κατεψυγμένα λαχανικόΒασικά θρεπτικά συστατικάΒασικό όφελος κατά της χοληστερόλης
ΜπρόκολοΦυτικές Ίνες, σουλφοραφάνηΜειώνει την LDL, υποστηρίζει την αποτοξίνωση του ήπατος
ΣπανάκιΛουτεΐνη, φυτικές στερόλεςΜειώνει την απορρόφηση της χοληστερόλης
Λαχανάκια ΒρυξελλώνΔιαλυτές φυτικές ίνες, ALAΒελτιώνει την απομάκρυνση της LDL
ΦασολάκιαΦυτικές Ίνες, πολυφαινόλεςΕνισχύει την HDL, μειώνει την οξείδωση
ΚουνουπίδιΒιταμίνη C, γλυκοσινολικά άλαταΕνισχύει τον μεταβολισμό των χολικών οξέων
ΑρακάςΔιαλυτές φυτικές ίνες, πρωτεΐνηΜειώνει τις αιχμές της LDL και του σακχάρου στο αίμα
ΛαχανίδαΒιταμίνη Κ, ALAΒελτιώνει την αγγειακή ευλυγισία
Frozen Vegetables In Containers

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι τα κατεψυγμένα λαχανικά τόσο υγιεινά όσο τα φρέσκα;

Ναι. Μελέτες δείχνουν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά διατηρούν τις περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, μερικές φορές ακόμη και περισσότερο από τα φρέσκα προϊόντα αν αυτά αποθηκεύονται για αρκετές ημέρες.

Ποιο κατεψυγμένο λαχανικό έχει τις περισσότερες φυτικές ίνες;

Τα λαχανάκια Βρυξελλών και ο αρακάς είναι από τα πιο πλούσια σε φυτικές ίνες, παρέχοντας έως και 4-5 γραμμάρια ανά μερίδα.

Μπορεί το μαγείρεμα να επηρεάσει τα οφέλη για την μείωση της χοληστερόλης;

Το ελαφρύ μαγείρεμα στον ατμό ή το σοτάρισμα διατηρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Αποφύγετε το υπερβολικό μαγείρεμα, το οποίο μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τις θερμοευαίσθητες βιταμίνες.

Πόσο συχνά πρέπει να τρώω αυτά τα λαχανικά;

Οι ειδικοί συνιστούν να συμπεριλαμβάνετε τουλάχιστον 2-3 μερίδες λαχανικών ανά γεύμα -φρέσκα ή κατεψυγμένα- για να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Μπορούν τα κατεψυγμένα λαχανικά να βοηθήσουν στην μείωση της χοληστερόλης χωρίς φαρμακευτική αγωγή;

Μπορούν να υποστηρίξουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά είναι πιο αποτελεσματικά όταν συνδυάζονται με μια ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και -όταν είναι απαραίτητο- ιατρική περίθαλψη.

Συμπέρασμα

Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι ένας βολικός, οικονομικός και πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά τρόπος για τη βελτίωση της χοληστερόλης με φυσικό τρόπο. Επιλογές όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, ο αρακάς και η λαχανίδα προσφέρουν ισχυρές καρδιοπροστατευτικές ενώσεις, που βοηθούν στην μείωση της LDL, στη βελτίωση της HDL και στην προστασία των αρτηριών από τη φλεγμονή.

Πηγές:
eatingwell.com
healthline.com
mayoclinic.org
clevelandclinic.org
harvard.edu