ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία

Οι τροφές που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού για ενίσχυση της άμυνας.

Εκτός από τη χρήση των αντηλιακών καλλυντικών, η διατροφή με ...υψηλό δείκτη προστασίας, δηλαδή τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή, θα σας βοηθήσει να θωρακίσετε το σώμα σας.

Οι πιο πλούσιες είναι οι εξής:

Β-καροτένιο
Βρίσκεται στο καρότο, την κολοκύθα, το μάνγκο, το βερίκοκο και τη γλυκοπατάτα. Το β-καροτένιο μετατρέπεται εν μέρει στον οργανισμό μας στην πολύτιμη βιταμίνη Α, ενώ ένα άλλο μέρος του δρα αυτούσια ως καροτενοειδές.

gluten Αυτό το έχετε διαβάσει;
Μήπως πρέπει να κόψετε τη γλουτένη; Τα σημάδια που σας προειδοποιούν

Λυκοπένιο
Βρίσκεται κυρίως στην ντομάτα, στο καρπούζι και στο κόκκινο γκρέιπ φρουτ και είναι υπεύθυνο για το κόκκινο χρώμα τους. Ο ειδικοί επισημαίνουν ότι η θέρμανση μπορεί ακόμα και να πενταπλασιάσει την απορρόφηση του λυκοπενίου από τις ντομάτες.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η προσθήκη λίπους μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο την απορρόφηση και τη βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου της ντομάτας, κάνοντας τη σάλτσα ντομάτας μια εξαιρετική πηγή λυκοπενίου.

Λουτεΐνη
Βρίσκεται στο καλαμπόκι, στο σπανάκι, στο κόλιανδρο, στα λαχανάκια Βρυξελλών, στο λάχανο και στα φιστίκια.

Φρούτα και λαχανικά
Μία γενική οδηγία για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας από την ηλιακή ακτινοβολία είναι να καταναλώνετε καθημερινά 5 αντιοξειδωτικά φρούτα εάν είστε ενήλικος, ενώ για τα παιδιά είναι απαραίτητα 3-4 φρούτα.

Εξίσου σημαντική είναι η κατανάλωση δύο μερίδων σαλάτας, κατά προτίμηση κόκκινου χρώματος που περιέχει λυκοπένιο, όπως η ντομάτα.

 

Διαβάστε επίσης:
Πώς μπορεί να εντάξει ένας διαβητικός τους υδατάνθρακες στη διατροφή του
5 τροφές για καλύτερη πέψη

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen