ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5+1 συχνές ερωτήσεις για τον Μεταβολισμό - Απαντά ο διαιτολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης

«Γιατί παχαίνω;». «Γιατί δεν μπορώ να αδυνατίσω;». Αυτές είναι οι ερωτήσεις που πιο συχνά ακούμε οι Διατολόγοι και η απάντηση περιέχεται στο νέο μου βιβλίο με τίτλο «Δίαιτα ORAC - Η νέα Αντιοξειδωτική Διατροφή».

5+1 συχνές ερωτήσεις για τον Μεταβολισμό - Απαντά ο διαιτολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης

Όπως θα διαβάσετε και στο βιβλίο μου, 4 είναι οι φάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος των κιλών:

1. Ενισχύστε τον μεταβολισμό σας, σε περίπτωση που αυτός υπολειτουργεί
2. Βελτιώστε τον μεταβολισμό σας, σε περίπτωση που αυτός δεν υπολειτουργεί ωστόσο είναι ανεπαρκής
3. Θωρακίστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα
4. Αλλάξτε διατροφική συμπεριφορά

Ας ξεκινήσουμε από την πρώτη περίπτωση... Το ζήτημα της ποσοτικής υπολειτουργίας του μεταβολισμού μπορεί να αντιμετωπιστεί σε κάθε περίπτωση μέσω της διατροφής. Ας απαντήσουμε, λοιπόν, σε 6 συχνές ερωτήσεις σχετικά με τρόφιμα ή συστατικά τροφών που λέγεται ότι βοηθούν στην ενίσχυση του μεταβολισμού:

Ερώτηση Νο1: Η Καφεΐνη ενισχύει τον μεταβολισμό;
Απάντηση: Η καφεΐνη επιφέρει σημαντική αύξηση του βασικού μεταβολισμού. Έρευνα έχει δείξει ότι 2 φλιτζάνια την ημέρα καφέ αυξάνουν το βασικό μεταβολισμό κατά 10-12%.

Ερώτηση No2: Πόσο βοηθούν οι φυτικές ίνες;
Απάντηση: Όσο πιο μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχει μια τροφή, τόσο πιο αργά το σώμα τη διασπά. Αυτό συμβάλλει στην απώλεια βάρους με τρεις τρόπους:

• Οξειδώνετε περισσότερες θερμίδες απλώς και μόνο με την πέψη της τροφής κατά τη διαδικασία της τροφογενούς θερμογένεσης.
• Οι φυτικές ίνες σας βοηθούν να αισθανθείτε γρηγορότερα το αίσθημα της πληρότητας.
• Η αργή διαδικασία της πέψης, αφού συμβάλλει στη μεγαλύτερη διάρκεια του κορεσμού, σας κάνει να αισθάνεστε για περισσότερη ώρα χορτάτοι.

Για παράδειγμα, μία μερίδα ολικής αλέσεως ψωμί που περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, μπορεί να είναι πιο χορταστική από δύο φέτες άσπρο ψωμί. Τροφές που επίσης είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα. Σύμφωνα με έρευνα, η σαλάτα στο γεύμα μπορεί να μειώσει την κατανάλωση φαγητού κατά 12%. Πολύ σημαντική είναι η κατανάλωση νερού μαζί με την πρόσληψη φυτικών ινών.

Ερώτηση Νο3: Το CLA (συζευγμένο λινολεϊκό οξύ), ενισχύει το μεταβολισμό;
Απάντηση: Το CLA είναι ένα πολυακόρεστο, συζευγμένο λιπαρό οξύ που είναι απαραίτητο στη διατροφή του ανθρώπου, μιας και ο οργανισμός δεν μπορεί να το συνθέσει. Πειράματα (σε ποντίκια και χοίρους) έδειξαν ότι το CLA μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σωματικού λίπους. Επιπλέον, το CLA αυξάνει τη μυϊκή μάζα και επομένως αυξάνει το μεταβολισμό. Βοηθάει τη γλυκόζη του αίματος να εισχωρήσει στα κύτταρα και την αποτρέπει από το να μετατρέπεται σε λίπος. Η ποσότητα που χρειάζεται το σώμα σύμφωνα με κάποιες συστάσεις φτάνει τα 3,5 γραμμάρια, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία φέτα τυρί, μια μερίδα μοσχαρίσιου κρέατος και ένα ποτήρι γάλα - με την προϋπόθεση βέβαια να προέρχονται από ζώα ελεύθερης βοσκής, αφού το είδος της διατροφής του ζώου προσδιορίζει και τα επίπεδα του CLA στη δίαιτα.

Ερώτηση Νο4: Τι ισχύει τελικά για τις πρωτεϊνες και τον ρόλο τους στο αδυνάτισμα;
Απάντηση: Ο οργανισμός καταβάλλει περισσότερη ενέργεια για να απορροφήσει τις πρωτεΐνες και αυτό μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, τις οποίες βρίσκουμε στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (αβγό, κοτόπουλο, μοσχάρι, γάλα, γιαούρτι, τυρί), βοηθούν, σε συνδυασμό με την άσκηση, στη διατήρηση του μυϊκού ιστού. Εάν το σώμα δεν λαμβάνει καθημερινά την απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνών, ο οργανισμός θα αναπληρώσει τις απαιτήσεις του από τη μυϊκή μάζα, με αποτέλεσμα τη μείωσή της. Επίσης, οι πρωτεΐνες βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης. Αυτό με τη σειρά του μειώνει την πείνα και τα επίπεδα ινσουλίνης, καθιστώντας ευκολότερη την οξείδωση του λίπους. Ακόμη οι πρωτεΐνες έχουν την ικανότητα να προωθούν το αίσθημα του κορεσμού γρηγορότερα σε σχέση με το λίπος και τους υδατάνθρακες.

Ερώτηση Νο5: Πολλές μελέτες μιλούν για το ασβέστιο... Είναι σημαντικός ο ρόλος του στην ενίσχυση του μεταβολισμού;
Απάντηση: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο μπορούν να μειώσουν τη συσσώρευση λιποκυττάρων και ταυτόχρονα να επιταχύνουν τη διαδικασία διάσπασης του λίπους (λιπόλυση). Η καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων ημίπαχων γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι), προσδίδει στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για τη ρύθμιση του ενεργειακού μεταβολισμού. Συνεπώς, τα γαλακτοκομικά αποτελούν σύμμαχο στη μείωση του σωματικού λίπους και στην απώλεια των περιττών κιλών.

Ερώτηση Νο6: Πίνοντας περισσότερο νερό μπορούμε να χάσουμε πιο γρήγορα βάρος;
Απάντηση: Το νερό είναι ένα συστατικό του σώματος που μεταφέρει τις θρεπτικές ύλες, ενώ συγχρόνως συλλέγει και απομακρύνει τις τοξίνες. Αποτελεί επίσης το απαραίτητο καταλυτικό μέσο με το οποίο πραγματοποιούνται οι αντιδράσεις του οργανισμού. Η κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη για τη διαδικασία της ενεργοποίησης του μεταβολισμού. Ένας αφυδατωμένος οργανισμός υπολειτουργεί. Πίνοντας ένα ποτήρι μετά από κάθε γεύμα, δημιουργείται έντονα η αίσθηση πληρότητας. Επίσης, κατά τη διαδικασία απώλειας βάρους ο οργανισμός παράγει τοξικές ουσίες, οι οποίες πρέπει να απομακρυνθούν μέσω των νεφρών. Το νερό βοηθάει στην καλή λειτουργία των νεφρών, ώστε αυτά να αποβάλλουν τις τοξίνες. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με μελέτη, με την κατανάλωση 500ml νερού, ο μεταβολισμός φαίνεται να αυξάνεται κατά επιπλέον 25 θερμίδες.

Θα πρέπει να τονίσω ότι τα παραπάνω συστατικά και τρόφιμα μπορούν να συμβάλλουν θετικά στη μείωση του σωματικού βάρους όταν καταναλώνονται στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής.

Διαβάστε ακόμη:

10 τρόποι να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας σε 1 ημέρα!

Μήπως ο μεταβολισμός σαμποτάρει τη δίαιτά σας; Τι απαντούν οι επιστήμονες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ