ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να πείτε "Ναι" στην αποτοξίνωση

Οι περισσότεροι από εμάς εξισώνουν μια δίαιτα αποτοξίνωσης με τη «στέρηση»- ή και ακόμη χειρότερα. Πιστεύουμε ότι θα επέλθει πείνα, θα φάμε περίεργα φαγητά, θα πιούμε πολλούς χυμούς λαχανικών και θα κάνουμε «καθαρισμό» του εντέρου.

5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να πείτε "Ναι" στην αποτοξίνωση

Ίσως πράγματι να αισθανθούμε καλύτερα στο τέλος, αλλά αξίζει πραγματικά αυτή η ταλαιπωρία και η «δυσφορία»;

Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να υποφέρετε. Υπάρχει ένα άλλο είδος αποτοξίνωσης που έχει να κάνει με καταπληκτικά και νόστιμα φαγητά! Είναι ένα νέο είδος αποτοξίνωσης το οποίο αποτελεί μια ώθηση και επανεκκίνηση του μεταβολισμού σας. Είναι διασκεδαστικό, εύκολο να το κάνετε και ένας άμεσος τρόπος για να αισθάνεστε υπέροχα.

Έχετε το σύνδρομο του Ν.Χ: «Νιώθω χάλια»

Ξυπνάτε με ένα αίσθημα που δεν σας κάνει να νιώθετε ζωηροί, ζωντανοί, χαρούμενοι και γεμάτοι ενέργεια. Ακόμα κι αν είστε λεπτοί, αλλά έχετε συμπτώματα τοξικότητας όπως κόπωση άλγος στις αρθρώσεις ή τους μύες, θόλωση διανοίας, κόπωση, πονοκέφαλοι, αλλεργίες ή φουσκώματα, ή και πιο σοβαρά προβλήματα, όπως αυτοάνοσες ασθένειες, ημικρανίες, άσθμα, ακμή, ευερέθιστο έντερο, παλινδρόμηση, αρθρίτιδα κ.ά.
Δεν μπορείτε να χάσετε βάρος και να το κρατήσετε μακριά (απεγνωσμένα προσπαθείτε να χωρέσετε στο τζιν σας).

Το επιστημονικό κατεστημένο μας έχει πείσει ότι η απώλεια βάρους είναι μόνο θέμα των θερμίδων που προσλαμβάνετε/καταναλώνετε, ότι δηλαδή πρόκειται για το ενεργειακό ισοζύγιο, για να τρώτε λιγότερο και να ασκείστε περισσότερο. Πώς σας φαίνεται το να γυμνάζεστε συνέχεια όμως; Μάλλον δεν φαίνεται και τόσο καλή ιδέα! Το πρόβλημα είναι ότι, το επιστημονικό κατεστημένο είναι διαφορετικό από την καθιερωμένη επιστήμη.

Η επιστήμη λέει ότι οι θερμίδες από τη ζάχαρη και το αλεύρι είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Κατ 'αρχάς, προκαλούν εθισμό και υπερκατανάλωση τροφής. Δεύτερον, αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης και πυροδοτούν τη φλεγμονή, πράγμα το οποίο σας κάνει να αποθηκεύετε λίπος στην κοιλιά και εμποδίζει την ικανότητά σας να αισθάνεστε κορεσμό. Η ετυμηγορία είναι ότι: οι θερμίδες από τη ζάχαρη είναι χειρότερες από ότι οι θερμίδες όλων των τροφίμων. Η ζάχαρη λοιπόν πυροδοτεί την ινσουλίνη και προκαλεί φλεγμονή, ένα διπλό χτύπημα δηλαδή εγγυημένο- για να χαλάσει κάθε μακροπρόθεσμη προσπάθεια για απώλεια βάρους.

Δεν μπορείτε να ελέγξετε την επιθυμία για ζάχαρη (μπορεί να πάσχετε από εθισμό κάποιων τροφίμων)

Το γεγονός είναι ότι η ζάχαρη και το αλεύρι είναι βιολογικά εθιστικά. Περισσότεροι από 300 παράγοντες του κλάδου τροφίμων αποκαλύπτουν στο βιβλίο του Michael Moss «Αλάτι, ζάχαρη και πάχος» εξηγώντας ότι προσλαμβάνουν "ειδικούς της επιθυμίας" για να δημιουργήσουν το "σημείο της ευδαιμονίας" από το junk food ώστε να δημιουργήσουν επίσης «σκληρούς χρήστες» και να αυξήσουν "τη χωρητικότητα του στομάχου" τους. Η ζάχαρη λοιπόν είναι η νέα νικοτίνη. Θα πρέπει να απαγκιστρωθείτε από την εθιστική δύναμη της ζάχαρης, του αλευριού και των υπερ-επεξεργασμένων, υπερ-εύγευστων ουσιών που βρίσκονται στα junk-Food

Δεν έχετε ποτέ αποτοξινωθεί

Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε καταφέρει στη ζωή μας ούτε 10 ημέρες για να βάλουμε τίποτα παραπάνω στο στόμα μας, παρά νόστιμα, εντελώς καθαρά φαγητά. Έστω για 10 ημέρες. Ακόμα κι αν νομίζετε ότι είστε υγιείς και να αισθάνεστε καλά, δεν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε ότι η τωρινή σας κατάσταση δεν είναι η βέλτιστη κατάστασή σας. Σκεφτείτε το λοιπόν σαν ένα σούπερ-γρήγορο, εξαιρετικά εύκολο τρόπο για να «απογειώσετε» την υγεία σας

Χρειάζεστε μια περίοδο χαλάρωσης

Όλοι μας απομακρυνόμαστε με το να ζούμε με τρόπο που να μην υποστηρίζει την υγεία μας: πολύ λίγος ύπνος, πολύ λίγη άσκηση, πάρα πολύ κακό φαγητό, πάρα πολύ άγχος, ανεπαρκής χρόνος για τον εαυτό μας. Ο καλύτερος τρόπος για να επαναφέρετε τη ζωή σας είναι να κάνετε μια 10-ημερη αποτοξίνωση.

Με απλά, νόστιμα φαγητά. Χωρίς τοξίνες ή φάρμακα, από τα οποία εννοώ τη ζάχαρη, το αλεύρι, τα τροποποιημένα τρόφιμα ή το αλκοόλ. Κάποιες από τις αυτο-καλλιεργούμενες πρακτικές είναι: βαθιά αναπνοή, να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ, λίγη άσκηση και να αγαπήσετε τον εαυτό σας. Όλο αυτό λειτουργεί για να επαναφέρεται το σώμα και το μυαλό σας πίσω στις αρχικές εργοστασιακές του ρυθμίσεις, και μάλιστα γρήγορα!

Γεωργία Καπώλη Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας
kapoli@logodiatrofis.gr

& Επιμέλεια κειμένου elena-fafouti-diaitologos Έλενα Φαφούτη Φοιτ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής, Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr elena.fafouti@gmail.comhttp://logodiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Δίαιτα αποτοξίνωσης: Ποιες τροφές περιλαμβάνει