ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες τροφές πρέπει οπωσδήποτε να τρώνε τα παιδιά

Ένα παιδί νηπιακής και σχολικής ηλικίας πρέπει να παίρνει τρόφιμα κυρίως από τις τέσσερις βασικές ομάδες τροφίμων της μεσογειακής πυραμίδας, σε διαφορετικές βέβαια αναλογίες.

 

Ποιες τροφές πρέπει οπωσδήποτε να τρώνε τα παιδιά

Οι παρακάτω σούπερ τροφές δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή των παιδιών, καθώς εφοδιάζουν τον οργανισμό τους με τα απαραίτητα συστατικά για την σωστή ανάπτυξή τους.

Ψάρι και θαλασσινά

Το ψάρι είναι πλούσια πηγή των ω-3 λιπαρών οξέων που είναι ευεργετικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Εάν το παιδί σας δεν τρελαίνεται για ψάρι δοκιμάστε τον φρέσκο σολομό ή τόνο που έχουν μαλακότερη υφή και πιο ήπια γεύση. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τις παναρισμένες κροκέτες ψαριού.

Λιναρόσπορος

Βάλτε τους λιναρόσπορο στα δημητριακά ή σε σπιτικά γλυκίσματα όπως το κέικ. Αυτοί οι σπόροι είναι γεμάτοι από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μπορείτε επίσης να τον χρησιμποιήσετε στις σαλάτες ή σε smoothies.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη C, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυλλικό οξύ. Ξεκινήστε να τα δίνετε στο παιδί από μικρή ηλικία και μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα μωρά που εισάγονται στα απλά λαχανικά νωρίς είναι πιο πιθανό να τρώνε ακόμη και άγνωστα λαχανικά αργότερα.

Ξηροί καρποί και φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο είναι αγαπημένο σνακ των παιδιών, ενώ μόλις δύο κουταλιές της σούπας περιέχουν σχεδόν το μισό των αναγκών της πρωτεΐνης ενός παιδιού προσχολικής ηλικίας. Μην ξεχνάτε επίσης να τους δίνετε ξηρούς καρπούς όπως κάσιους και καρύδια.

Τρόφιμα ολικής αλέσεως

Δοκιμάστε από τα κλασικά, όπως το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως μέχρι τα πιο εξωτικά όπως το κινόα, το φαγόπυρο και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι γεμάτο από ωφέλιμα βακτήρια, πρωτεΐνες και ασβέστιο - όλα όσα χρειάζεται ένα παιδί για να είναι ο οργανισμός του υγιής. Μην αγοράζετε γιαούρτια με προσθήκη ζάχαρης. Προτιμήστε το κλασικό γιαούρτι, στο οποίο θα προσθέσετε λίγο μέλι.

Διαβάστε επίσης:
Το παιδί σας βρέχει το κρεβάτι του; Τι μπορείτε να κάνετε
Πόσο κατάλληλα είναι τα καφεϊνούχα ροφήματα για τα παιδιά;