ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αμυλούχα λαχανικά: Τι πρέπει να προσέχετε όταν τα καταναλώνετε

Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι απαραίτητο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής.

Αμυλούχα λαχανικά: Τι πρέπει να προσέχετε όταν τα καταναλώνετε

Όταν όμως πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στον αρακά και το μπρόκολο, θα προτιμήσουμε το πρώτο.

Μια νέα επιστημονική μελέτη, ωστόσο, αποκαλύπτει ότι τα αμυλούχα λαχανικά δεν ενθαρρύνουν την απώλεια βάρους, αλλά αντίθετα προσθέτουν γραμμάρια. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν το τόφου και η σόγια. Παρά την περιεκτικότητά τους σε άμυλο, προστατεύουν από την αύξηση του σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό PLoS Medicine, οι επιστήμονες ζήτησαν από περίπου 118.000 Αμερικανούς ηλικίας 25 με 65 ετών να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και το βάρος τους, καλύπτοντας ένα διάστημα 24 ετών. Οι συμμετέχοντες καλούνταν κάθε δύο χρόνια να απαντήσουν πόσο συχνά κατανάλωναν 131 συγκεκριμένα τρόφιμα.

Κατά την ανάλυση των απαντήσεων, οι ερευνητές επιχείρησαν να ανιχνεύσουν διαφορές στην πρόσληψη φρούτων και λαχανικών-αμυλωδών λαχανικών στη σύνθεσή τους. Τα φρούτα και τα λαχανικά κατηγοριοποιήθηκαν με βάση την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και φυσικά σάκχαρα. Στη συνέχεια, τα φρούτα χωρίσθηκαν σε εσπεριδοειδή, αγγειόσπερμα και μούρα, ενώ τα λαχανικά σε σταυρανθή, πράσινα φυλλώδη και όσπρια.

Με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης, η διαδεδομένη αντίληψη ότι τα λαχανικά και τα φρούτα κάνουν καλό στην υγεία επιβεβαιώνεται. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν όλο και περισσότερα φρούτα και λαχανικά σε διάστημα τεσσάρων ετών παρουσίασαν μικρότερη αύξηση βάρους ή καθόλου αύξηση. Όσοι αύξησαν την κατανάλωση μύρτιλων, δαμάσκηνων, μήλων, αχλαδιών, σταφυλιών και γκρέιπφρουτ είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος. Οι λάτρεις των αβοκάντο και του πεπονιού, επίσης, πήραν λιγότερα κιλά, αλλά κάποιοι εξ αυτών δεν ακολούθησαν τον μέσο όρο, παρουσιάζοντας αύξηση βάρους.

Ως προς τα αμυλώδη λαχανικά, το τόφου και η σόγια συνδέθηκαν με τη διατήρηση του βάρους. Το κουνουπίδι, τα κολοκυθάκια, οι πιπεριές και το μπρόκολο, όπως και τα φυλλώδη λαχανικά, είχαν παρόμοια θετικά αποτελέσματα για το βάρος των ερωτηθέντων. Αντίθετα, οι πατάτες, το καλαμπόκι και ο αρακάς προκάλεσαν αύξηση του βάρους, η οποία ήταν μικρότερη για όσους κατανάλωναν ταυτόχρονα ικανοποιητικές ποσότητες από λάχανο και κρεμμύδι.

Διαβάστε επίσης:
Τα φρούτα και τα λαχανικά που αδυνατίζουν και παχαίνουν
Πώς δεν θα πάρεις πίσω τα κιλά που έχασες