ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι προσφέρουν 14 γραμμάρια αμύγδαλα στον οργανισμό

Η κατανάλωση μέτριας ποσότης αμυγδάλων καθημερινά μπορεί να εμπλουτίσει τη διατροφή ενηλίκων και παιδιών, αναφέρει νέα έρευνα.

Τι προσφέρουν 14 γραμμάρια αμύγδαλα στον οργανισμό

Σύμφωνα με την Alyssa Burns, του University of Florida, στις ΗΠΑ, τα αμύγδαλα είναι καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών-αναγκαίων λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε και μαγνησίου.

Για την έρευνα, που διήρκεσε 14 εβδομάδες, οι επιστήμονες έδιναν καθημερινά αμύγδαλα σε 29 ζευγάρια γονέων και παιδιών. Οι περισσότεροι ενήλικες ήταν μητέρες με μέση ηλικία τα 53 χρόνια, ενώ τα παιδιά τους ήταν μεταξύ 3 και 6 ετών.

Τα παιδιά ενθαρρύνθηκαν να καταναλώνουν 14 γραμμάρια βουτύρου από αμύγδαλο καθημερινά και στους γονείς δόθηκαν 14 γραμμάρια αμυγδάλων την ημέρα.

Οι ενήλικες απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις τροφές που κατανάλωσαν και τις ποσότητες. Έτσι, οι ερευνητές μέτρησαν την ποιότητα της διατροφής τους.

Οι επιστήμονες βάσισαν τα συμπεράσματά τους για τη βελτιωμένη διατροφική πρόσληψη στα σκορ των συμμετεχόντων στον δείκτη Healthy Eating Index (HEI), εργαλείο που μετρά την ποιότητα της διατροφής.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όταν γονείς και παιδιά κατανάλωναν αμύγδαλα, ο δείκτης αυξανόταν για τροφές ολικής πρωτεΐνης, θαλασσινά και φυτικές πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα, ενώ έτρωγαν λιγότερες κενές θερμίδες.

Για όλα τα συστατικά, υψηλότερο σκορ δείχνει υψηλότερη διατροφική ποιότητα. Όταν γονείς και παιδιά έτρωγαν αμύγδαλα, ο δείκτης αυξήθηκε από 53.7 σε 61.4.

Γονείς και παιδιά κατανάλωναν περισσότερη βιταμίνη Ε και μαγνήσιο όταν έτρωγαν αμύγδαλα, σημείωσε η Burns.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Research.

Διαβάστε επίσης:

Αμύγδαλα vs. Καρύδια: Θερμίδες και διατροφική αξία (γράφημα)

Ποιος είναι ο ξηρός καρπός που διώχνει τον πονοκέφαλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ