ΔΙΑΤΡΟΦΗ

"Ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα: Αλήθειες & ψέματα" - Ημερίδα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ξεκίνησε ο τρίτος κύκλος ομιλιών "Ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα: αλήθειες & ψέματα" που περιλαμβάνει εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη μέχρι και τις 23 Φεβρουαρίου 2016, στις 19:00, στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

"Ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα: Αλήθειες & ψέματα" - Ημερίδα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Τον Γ' κύκλο ομιλιών "Ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα: αλήθειες & ψέματα", στο πλαίσιο του προγράμματος Μορφωτικών Εκδηλώσεων "Επιστήμης Κοινωνία" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), διοργανώνει το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας & Βιοτεχνολογίας (ΙΒΦΧΒ) του ΕΙΕ.

Ο κύκλος περιλαμβάνει τρεις εκδηλώσεις, ξεκίνησε από την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου και θα μέχρι και τις 23 Φεβρουαρίου 2016, στις 19:00, στο αμφιθέατρο του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου μορφωτικού κύκλου γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί η σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα και να ενημερωθεί υπεύθυνα το ευρύ κοινό για όλα τα ζητήματα που άπτονται της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων και άρα επηρεάζουν άμεσα τη δημόσια υγεία. Η ισορροπημένη, ασφαλής και υγιεινή διατροφή συνεισφέρει καθοριστικά στην καλή υγεία του ανθρώπου. Επομένως, οι καταναλωτές δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή, υγιεινά και ποιοτικά τρόφιμα σε προσιτές τιμές.

Η μεγάλη πρόκληση σήμερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έγκειται στη διασφάλιση αυτών των βασικών για την υγεία του ανθρώπου αναγκών με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τροφίμων.

Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Ορίζοντας 2020 για την έρευνα και την καινοτομία, την περίοδο 2014-2020, ενισχύονται δράσεις που στοχεύουν στη διερεύνηση και τη διελεύκανση της σχέσης της διατροφής με ασθένειες, αλλά και στην ενίσχυση της επικοινωνίας των καταναλωτών με τη βιομηχανία τροφίμων και την ερευνητική κοινότητα, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανησυχίες και οι ανάγκες των πολιτών μέσω καινοτόμων προσεγγίσεων. Η έρευνα για ασφαλή τρόφιμα εστιάζει στον προσδιορισμό, έλεγχο και ιχνηλάτηση των χημικών και βιολογικών κινδύνων σε όλη την αλυσίδα των τροφίμων, των ζωοτροφών και του πόσιμου νερού, καθώς και στην ανάπτυξη βελτιωμένων προδιαγραφών υγιεινής στα τρόφιμα. Δίνεται, επίσης, έμφαση στην ενίσχυση της αγρο-διατροφικής βιομηχανίας, μέσω της καινοτομίας, σε όλα τα στάδια της επεξεργασίας των τροφίμων, ώστε να καταστεί βιώσιμη και ανταγωνιστική μέσω της παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα διατίθενται σε προσιτές τιμές.

Μερικές από τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες, που θα γίνουν από καθηγητές ΑΕΙ, ερευνητές και στελέχη επιχειρήσεων είναι:
Ασφάλεια Τροφίμων & Καταναλωτής, Ακτινοβόληση τροφίμων: Αλήθειες και μύθοι, Ανίχνευση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών: Μία συνεχώς αυξανόμενη πρόκληση, Τροφογενείς λοιμώξεις και τοξινώσεις, Επίδραση του τηγανίσματος στα βιοδραστικά μικροσυστατκά των τροφίμων, Νέα Λειτουργικά Τρόφιμα: Καινοτομίες, διατροφή και η επίδραση στην υγεία.

Επιστημονικοί υπεύθυνοι του κύκλου είναι η Βασιλική Πλέτσα, Εντεταλμένη, Ερευνήτρια ΙΒΦΧΒ/ΕΙΕ και ο Παναγιώτης Ζουμπουλάκης, Εντεταλμένος Ερευνητής ΙΒΦΧΒ/ΕΙΕ.

Το πρόγραμμα των Ειδικών Μορφωτικών Εκδηλώσεων ''Επιστήμης Κοινωνία'', επί σειρά ετών, διοργανώνεται με στόχο τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και πληροφορίας στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Σημειώνεται ότι το ΕΙΕ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, τόσο των ανθρωπιστικών όσο και των θετικών και τεχνολογικών επιστημών.

Το ΕΙΕ είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο ερευνών, το οποίο απαρτίζεται σήμερα από τρία ερευνητικά Ινστιτούτα, ένα στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών και δύο στην περιοχή των Θετικών Επιστημών, και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Επισημαίνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη, και θα χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης για το σύνολο των εκδηλώσεων του κύκλου σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Oι ομιλίες μεταδίδονται απευθείας σε live streaming σε αυτήν την διεύθυνση.

Περισσότερες πληροφορίες για τις Μορφωτικές Εκδηλώσεις του ΕΙΕ παρέχονται στο τηλέφωνο 210 7273516 (Μαίρη Κοντογιάννη) και e-mail: mkont@eie.gr. www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Διαβάστε ακόμη:

Τρώμε περισσότερο όταν πιστεύουμε ότι τρώμε υγιεινά

Μάθετε τα πάντα για την εταιρεία οργανικών τροφών της Γκουίνεθ Πάλτροου