ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αγαύη: Ποιες είναι οι ιδιότητες του γλυκαντικού που έγινε μόδα

Η αγαύη είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί στις ερήμους του Μεξικού και χρησιμοποιείται εκτός των άλλων και για την παραγωγή της τεκίλας.

Αγαύη: Ποιες είναι οι ιδιότητες του γλυκαντικού που έγινε μόδα

Τον τελευταίο καιρό η αγαύη έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής και στη χώρα μας, καθώς το σιρόπι της θεωρείται ένα από τα πλέον υγιεινά φυσικά γλυκαντικά, συνδυάζοντας πλούσια γεύση και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να ρίξει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως που υποφέρουν από διαβήτη, βοηθώντας παράλληλα και τους παχύσαρκους να χάσουν βάρος.

Ο λόγος είναι ότι το φυσικό γλυκαντικό που βγαίνει από το φυτό αγαύη λειτουργεί όπως οι φυτικές ίνες, περνώντας από τον οργανισμό χωρίς να χωνεύεται και κατ' επέκταση χωρίς να ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Αυτή η ανακοίνωση ήταν μέρος της 247ης Εθνικής Συνάντησης της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, μίας από τις μεγαλύτερες επιστημονικές Εταιρείες παγκοσμίως.

bigstock Agave Syrup Pouring On A Glass 84057197

Σύμφωνα με τη Mercedes G. López, που ηγήθηκε της σχετικής έρευνας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το εν λόγω γλυκαντικό ρίχνει τα επίπεδα της γλυκόζης και αυξάνει εκείνα του GLP-1, ενός πεπτιδίου που κάνει το στομάχι να αδειάζει πιο αργά και να αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης. Επίσης, πρόσθεσε ότι η αγαύη είναι ένα φτηνό φυτό, χωρίς παρενέργειες. Επιπλέον, βοηθά στην αύξηση του πληθυσμού των καλών μικροβίων στο στόμα και το έντερο.

Μια άλλη ιδιότητά του είναι ότι αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού και βοηθά στη δίαιτα, αφού όσοι την καταναλώνουν δεν νοιώθουν έντονα το αίσθημα της πείνας.

Η Δρ. Mercedes G. López εξήγησε ότι στην έρευνά τους, αυτή και η ομάδα της, τάιζαν τα ποντίκια καθημερινά μία συγκεκριμένη δίαιτα και τους έδιναν νερό με γλυκαντικό από αγαύη. Στη συνέχεια μετρούσαν το βάρος τους καθημερινά και κάθε βδομάδα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους. Τα περισσότερα ποντίκια που έπαιρναν την αγαύη, έτρωγαν λιγότερο, ζύγιζαν λιγότερο και τα επίπεδα του σακχάρου τους ήταν χαμηλότερα σε σύγκριση με άλλα γλυκαντικά όπως η γλυκόζη, η φρουκτόζη, η σουκρόζη, το σιρόπι αγαύης και η ασπαρτάμη.

Διαβάστε επίσης:

Η δίαιτα της μακροζωίας: Τι περιλαμβάνει και γιατί αμφισβητείται

Δείτε ποια φρούτα αυξάνουν τη γλυκόζη και την ινσουλίνη περισσότερο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ