ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γρήγορα σνακ «φιλικά» προς διαβητικούς

Οι διαβητικοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διατροφή τους ώστε να αποφύγουν τις απότομες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Γρήγορα σνακ «φιλικά» προς διαβητικούς

Τι μπορούν να επιλέξουν λοιπόν ως σνακ ώστε να πάρουν ενέργεια και να νικήσουν την πείνα;

Το μυστικό βρίσκεται στο σωστό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών: Ένα σνακ που παρέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες αλλά και υγιεινά λιπαρά στη σωστή αναλογία μεταβολίζεται με αργό ρυθμό κι έτσι δεν οδηγεί σε απότομη άνοδο του σακχάρου.

Παρακάτω θα δείτε μερικά από τα καλύτερα γρήγορα σνακ που μπορεί να επιλέξει ένας διαβητικός.

1. Ανάλατοι ξηροί καρποί

Όλοι οι ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, πεκάν, φιστίκια Αιγίνης) αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και ποιοτικών λιπαρών, όμως τα καρύδια είναι ίσως η καλύτερη δυνατή επιλογή για τα άτομα με διαβήτη, καθώς περιέχουν σε μεγαλύτερη αναλογία Ω-3 λιπαρά οξέα. Μια καλή μερίδα ως σνακ είναι τα 30 γραμμάρια.

2. Μήλο

Το μήλο, ιδιαίτερα όταν τρώγεται με τη φλούδα, παρέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες κρατούν την πείνα μακριά για αρκετή ώρα. Ωστόσο, οι διαβητικοί πρέπει να προσέχουν την ποσότητα φρούτων που καταναλώνουν, καθώς όλα τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα.

3. Μούρα

Τα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και φλαβονοειδή. Είναι αρκετά γλυκά στη γεύση, ωστόσο δεν απορρυθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα σακχάρου. Ενδεικτικά, ένα μεγάλο φλιτζάνι φράουλες παρέχει περίπου 15 γραμμάρια υδατανθράκων.

4. Πασατέμπος ή ηλιόσπορος

Οι ανάλατοι σπόροι είναι καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Ε, φυλλικού οξέος και ψευδαργύρου. Μισό φλιτζάνι πασατέμπος ή ηλιόσπορος παρέχει περίπου 200 θερμίδες.

5. Στραγγιστό γιαούρτι

Το στραγγιστό γιαούρτι είναι χορταστικό και παρέχει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών και ασβεστίου. Ταιριάζει υπέροχα με τα μούρα και τους ξηρούς καρπούς.

Πηγή: everydayhealth.com

Διαβάστε επίσης:

Σοκολατάκια με αμύγδαλο για διαβητικούς!

Δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: Τα υπέρ και τα κατά

Γάγγραινα, έλκη, ακρωτηριασμοί – Η καμπάνια για τις επιπλοκές του διαβήτη που σοκάρει

Πάσχετε από διαβήτη; Αυτός είναι ο σωστός τρόπος μαγειρέματος του φαγητού

«Θεραπεία» του διαβήτη τύπου 2 μέσα σε 8 εβδομάδες