ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φρούτα και υγεία: Εναλλακτικοί τρόποι για να φτάσετε τη συνιστώμενη ποσότητα

Μελέτες για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων έχουν δείξει ότι καταναλώνουμε κατά μέσο όρο 60% λιγότερα φρούτα και 75% λιγότερα λαχανικά από την ποσότητα που συστήνουν οι ειδικοί για καλή υγεία.

Φρούτα και υγεία: Εναλλακτικοί τρόποι για να φτάσετε τη συνιστώμενη ποσότητα

Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς Υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ και το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, ο κανόνας είναι “Eat 5 a day”, δηλαδή 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

Θυμηθείτε ότι μία μερίδα ισοδυναμεί με 1 μέτριο φρούτο ή 1/2 φλιτζάνι φρέσκα φρούτα ή 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά ή 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά ή 1/4 του φλιτζανιού αποξηραμένα φρούτα.

bigstock Fruits And Vegetables 46667848

Πώς μπορεί όμως κάποιος να φτάσει στον επιθυμητό αριθμό φρούτων και λαχανικών;

-Πιείτε χυμό στο πρωινό σας. Ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένος φρουτοχυμός περιέχει 2 φρούτα.

-Προσθέστε φρούτα στα δημητριακά και στο γιαούρτι σας.

-Αντικαταστήστε τα βλαβερά σνακ, όπως τα μπισκότα, τα κρουασάν και τα πατατάκια με ωμά φρούτα και λαχανικά, π.χ. σταφίδες ή στικς καρότου.

-Αντί για τυποποιημένα σνακ στο γραφείο, προτιμήστε μια μερίδα αποξηραμένων φρούτων. Προσέξτε όμως μην το παρακάνετε, καθώς τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν ζάχαρη.

-Όταν τρώτε εκτός σπιτιού, ζητήστε το πιάτο σας να συνοδεύεται από ψητά λαχανικά αντί για τηγανητές πατάτες ή ρύζι.

-Στις σάλτσες που φτιάχνετε για τα ζυμαρικά, να βάζετε λαχανικά.

-Χρησιμοποιείστε τη φαντασία σας στη μαγειρική, συνδυάζοντας φρούτα με κρέας, π.χ. χοιρινό με δαμάσκηνα ή μήλα, σαλάτα με μήλα και σταφίδες ή πουλερικά με πορτοκάλι.

-Προτιμήστε φρούτα με έντονη γλυκιά γεύση που θα ικανοποιήσει την επιθυμία σας για γλυκό και θα σας αποτρέψει από την κατανάλωση γλυκών με πολλές θερμίδες.

Διαβάστε επίσης:

Πόσα φρούτα να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Τα 5 λαχανικά που είναι πιο θρεπτικά όταν μαγειρεύονται

Πόσα λαχανικά χρειαζόμαστε κάθε μέρα;