ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή των παιδιών

H ζάχαρη είναι ένα προϊόν που μας δίνει κενές θερμίδες, δηλαδή δίνει ενέργεια χωρίς να προσφέρει κάποιο θρεπτικό συστατικό. Δυστυχώς σήμερα τα παιδιά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης είτε μέσω γλυκών είτε κρυμμένη σε τροφές και σε ροφήματα.

Πώς θα μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή των παιδιών

Η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε φλεγμονή και συνδέεται με την εμφάνιση τερηδόνας, παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη και επίσης σχετίζεται με την πρόωρη γήρανση.

bigstock Cake candies marshmallows c 92304191

Για να δούμε πως μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης:

- Προσπαθήστε να μειώσετε την προσθήκη ζάχαρης στα ροφήματα και στη παρασκευή φαγητών και γλυκών. Για να δώσετε γεύση χρησιμοποιείστε βανίλια ή κανέλα. Μην παραγνωρίζετε την κρυμμένη ζάχαρη, η οποία μπορεί να υπάρχει σε τροφές όπως οι χυμοί, τα αναψυκτικά, τα φρουτοποτά, τα αρτοσκευάσματα, τα δημητριακά πρωινού, τα σνακ, οι σάλτσες, τα αποξηραμένα φρούτα.

- Μην ξεχνάτε ότι είστε πρότυπο για τα παιδιά σας. Δεν επιτρέπεται να τρώτε εσείς γλυκά και να τα απαγορεύετε στα παιδιά.

- Προτιμήστε τις μικρές συσκευασίες γλυκών που περιέχουν μικρότερη ποσότητα ζάχαρης και σοκολάτας ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.

- Να είστε προσεκτικοί με τα δημητριακά που επιλέγετε, καθώς η περιεκτικότητα κάποιων από αυτά σε σάκχαρα είναι μεγάλη. Ελέγξτε τη διατροφική τους ετικέτα σε σάκχαρα. Επιλέξτε απλά δημητριακά και νοστιμίστε τα με φρούτα.

- Αποφύγετε τα τυποποιημένα γεύματα, τις έτοιμες σούπες, σνακ, αρτοσκευάσματα. Προτιμήστε να τα φτιάχνετε μόνοι σας.

- Προσφέρετε πάντοτε ως πρώτη επιλογή γλυκού στα παιδιά φρούτα ή γλυκά σπιτικά με βάση τα φρούτα και κρατήστε τα όσο γίνεται μακριά από φρουτοποτά, αναψυκτικά, επιδόρπια γιαουρτιού, κομπόστες. Τα παιδιά θα πρέπει να προτιμούν τα φρούτα και να μην καταναλώνουν πάνω από ένα ποτήρι φρέσκου χυμού φρούτων ημερησίως, γιατί ένα ποτήρι φρουτοχυμού έχει περισσότερες θερμίδες και σάκχαρα και λιγότερα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες από ένα φρούτο.

Πηγή: Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να αποκλείσετε από τη διατροφή των παιδιών σας και γιατί

Υπερκατανάλωση ζάχαρης στην εγκυμοσύνη: Ποιοι οι κίνδυνοι για το μωρό

Διαδραστικό εργαλείο: Δείτε πώς επιδρά η ζάχαρη σε κάθε μέρος του σώματος