ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η κατανάλωση ζάχαρης τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής επηρεάζει την καρδιακή υγεία για πάντα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μια σημαντική πρόσφατη μελέτη υποδηλώνει ότι η ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής ενός παιδιού μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες για την καρδιαγγειακή του υγεία.

Η κατανάλωση ζάχαρης τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής επηρεάζει την καρδιακή υγεία για πάντα
Bigstock

Τα παιδιά που εκτέθηκαν σε χαμηλά επίπεδα ζάχαρης στην πρώιμη ζωή είχαν 20-31% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από σχετικές αιτίες αργότερα στην ενήλικη ζωή.

Αυτά τα ευρήματα εμβαθύνουν την κατανόησή μας για το πώς η πρώιμη διατροφή διαμορφώνει την υγεία της καρδιάς σε όλη τη ζωή και γιατί η έκθεση στη ζάχαρη κατά τη διάρκεια κρίσιμων αναπτυξιακών παραθύρων έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία απ' ό,τι είχε αναγνωριστεί μέχρι τώρα.

Τι ανέδειξε η μελέτη

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The BMJ, παρακολούθησε παιδιά από την εγκυμοσύνη έως την ενηλικίωση, εξετάζοντας πώς η πρόσληψη ζάχαρης κατά τη διάρκεια της κύησης και στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής επηρέασε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς. Είναι μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που συνδέουν την πρώιμη έκθεση στη διαιτητική ζάχαρη με πραγματικά καρδιαγγειακά αποτελέσματα δεκαετίες αργότερα.

Τα παιδιά με χαμηλότερη έκθεση σε ζάχαρη στην πρώιμη ζωή είχαν 20-31% μειωμένο κίνδυνο για:

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Καρδιακή προσβολή
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια

Οι συσχετίσεις ίσχυαν ακόμη και αφότου συνυπολογίστηκαν σχετικοί παράγοντες, όπως:

  • Κοινωνικοοικονομική κατάσταση
  • Μητρική υγεία
  • Δείκτης μάζας σώματος
  • Διατροφή αργότερα στην παιδική ηλικία

Ο αντίκτυπος παρατηρήθηκε με τη συνολική πρόσληψη ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένων των προστιθέμενων σακχάρων σε γλυκά τρόφιμα και ποτά, καθώς και των φυσικών σακχάρων σε υπερβολικές ποσότητες.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν έντονα ότι η πρώιμη διατροφή και ειδικά η κατανάλωση ζάχαρης επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία δεκαετίες πριν από την εμφάνιση καρδιακής νόσου.

Kid eats cake. Family celebrates the first birthday of son.

Γιατί η ζάχαρη στην πρώιμη ζωή επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων χρόνια αργότερα

1. Πρώιμος μεταβολικός προγραμματισμός

Η κατανάλωση ζάχαρης κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη και τη βρεφική ηλικία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ρυθμίζει:

  • Ινσουλίνη
  • Αποθήκευση λίπους
  • Αρτηριακή πίεση
  • Μεταβολισμό χοληστερόλης

Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης κατά τη διάρκεια αυτών των παραθύρων μπορεί να «προγραμματίσει» τα μεταβολικά συστήματα να γίνουν πιο επιρρεπή σε φλεγμονή και αγγειακή βλάβη αργότερα.

2. Επιπτώσεις στην ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων

Τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής είναι κρίσιμα για τον σχηματισμό και την ωρίμανση των αιμοφόρων αγγείων.

Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να βλάψει την ενδοθηλιακή λειτουργία (την ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων να χαλαρώνουν, να συστέλλονται και να παραμένουν υγιή) αυξάνοντας την ευπάθεια στον σχηματισμό πλάκας αργότερα στην ενήλικη ζωή.

3. Επιπτώσεις στη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης, ειδικά από προστιθέμενα σάκχαρα, αυξάνει τους δείκτες φλεγμονής και το οξειδωτικό στρες τόσο στις μητέρες όσο και στα βρέφη. Η χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού είναι γνωστός καταλύτης για:

  • Αθηροσκλήρωση
  • Καρδιακές προσβολές
  • Καρδιακή ανεπάρκεια

4. Επιρροή στο βάρος της παιδικής ηλικίας και στη δια βίου μεταβολική υγεία

Τα μωρά που εκτίθενται σε περισσότερη ζάχαρη είναι πιο πιθανό να:

  • Πάρουν υπερβολικό βάρος στη βρεφική ηλικία
  • Αναπτύξουν πρώιμη αντίσταση στην ινσουλίνη
  • Μεταφέρουν μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή

Αυτές οι οδοί επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, αυξάνοντας τον συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ποια είδη σακχάρων αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο;

Η μελέτη τονίζει ότι τα προστιθέμενα σάκχαρα από ζαχαρούχα ποτά, επιδόρπια, αρωματισμένα γιαούρτια, επεξεργασμένα τρόφιμα και χυμούς φρούτων, ήταν τα πιο επιβλαβή.

Ωστόσο, η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων ακόμα και φυσικών σακχάρων (π.χ., μεγάλες ποσότητες χυμού φρούτων) μπορεί επίσης να συμβάλει σε αυξημένο κίνδυνο.

Τα σάκχαρα από ολόκληρα φρούτα, λαχανικά και μητρικό γάλα δεν φαίνεται να παρουσιάζουν τον ίδιο καρδιαγγειακό κίνδυνο, πιθανώς επειδή συνοδεύονται από φυτικές ίνες, μέταλλα και ευεργετικές βιοδραστικές ενώσεις.

Pregnant Woman Rejecting Junk Food and sweets

Τι πρέπει να λάβουν υπόψη οι γονείς και οι μέλλουσες μητέρες

Η μελέτη δεν προτείνει την εξάλειψη όλων των σακχάρων, αλλά υπογραμμίζει τη σημασία της αποφυγής της χρόνιας υπερβολικής κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της πρώιμης παιδικής ηλικίας.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • Περιορίστε τα ζαχαρούχα ποτά και επιδόρπια
  • Προτιμήστε τα ολόκληρα φρούτα έναντι των χυμών
  • Επιλέξτε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Διατηρήστε σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του εμβρύου

Για βρέφη και νήπια:

  • Αποφύγετε εντελώς τα πρόσθετα σάκχαρα για τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο ζωής
  • Εισαγάγετε ολόκληρες τροφές αντί για συσκευασμένα σνακ
  • Παράλειψη χυμών φρούτων και ζαχαρούχων ποτών
  • Προσφέρετε νερό και γάλα ως κύρια ποτά
  • Χρησιμοποιήστε φυσικά γλυκά τρόφιμα, όπως φρούτα σε μικρές μερίδες, αντί για ζαχαρούχες εναλλακτικές λύσεις

Οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές συνιστούν την κατανάλωση ζάχαρης σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή για παιδιά κάτω των 2 ετών. Η παρούσα μελέτη ενισχύει αυτές τις συστάσεις.

Συχνές Ερωτήσεις

Σημαίνει αυτό ότι η ζάχαρη προκαλεί καρδιακές παθήσεις;

Όχι άμεσα, αλλά η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης σε πρώιμο στάδιο αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, τη φλεγμονή και την αγγειακή ανάπτυξη.

Είναι τα φυσικά σάκχαρα από φρούτα επιβλαβή;

Ολόκληρα τα φρούτα είναι γενικά καλά. Η ανησυχία αφορά τα πρόσθετα σάκχαρα και τις μεγάλες ποσότητες χυμών φρούτων.

Μπορεί η μείωση της ζάχαρης αργότερα στη ζωή να αναιρέσει την πρόωρη έκθεση;

Οι υγιεινές συνήθειες βοηθούν πάντα, αλλά οι πρώιμες αναπτυξιακές περίοδοι είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Πρέπει οι έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν εντελώς τη ζάχαρη;

Όχι. Ο στόχος είναι να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση, ειδικά από ζαχαρούχα ποτά και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Συμπέρασμα

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η πρόσληψη ζάχαρης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των δύο πρώτων ετών ζωής έχει μετρήσιμο αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία πολλές δεκαετίες αργότερα.

Αποφεύγοντας την υπερβολική ζάχαρη κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσιμων αναπτυξιακών παραθύρων, οι οικογένειες μπορούν να μειώσουν τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικού επεισοδίου και συναφών θανάτων ενός παιδιού έως και 20-31%.

Πηγές:
studyfinds.org
emjreviews.com
mayoclinic.org
clevelandclinic.org