ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να μειώσετε την ζάχαρη στην διατροφή των παιδιών

H ζάχαρη είναι ένα τρόφιμο που μας δίνει κενές θερμίδες δηλαδή μας δίνει θερμίδες χωρίς να μας προσφέρει κάποιο θρεπτικό συστατικό. Δυστυχώς σήμερα τα παιδιά μας καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης είτε μέσω γλυκών είτε κρυμμένη σε τροφές και σε ροφήματα.

Πώς να μειώσετε την ζάχαρη στην διατροφή των παιδιών

Η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε φλεγμονή και συνδέεται με την εμφάνιση τερηδόνας, παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη και σχετίζεται με την πρόωρη γήρανση.

Για να δούμε πως μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης

- Προσπαθήστε να μειώσετε την προσθήκη ζάχαρης στα ροφήματα και στη παρασκευή φαγητών και γλυκών. Για να δώσετε γεύση χρησιμοποιείστε βανίλια ή κανέλα.
Μην παραγνωρίζετε την κρυμμένη ζάχαρη, η οποία μπορεί να υπάρχει σε τροφές όπως οι χυμοί, τα αναψυκτικά, τα φρουτοποτά, τα αρτοσκευάσματα, τα δημητριακά πρωινού, τα σνακ, οι σάλτσες, τα αποξηραμένα φρούτα.

- Μη ξεχνάτε ότι είστε πρότυπο για τα παιδιά σας. Δεν επιτρέπεται να τρώτε εσείς γλυκά και να τα απαγορεύετε στα παιδιά.

905b8985c8a21414450f72f9b29408f9 XL

- Προτιμήστε τις μικρές συσκευασίες γλυκών που περιέχουν μικρότερη ποσότητα ζάχαρης και σοκολάτας ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.

- Να είστε προσεκτικοί με τα δημητριακά που επιλέγετε καθώς η περιεκτικότητά κάποιων από αυτά
σε σάκχαρα είναι μεγάλη. Ελέγξτε τη διατροφική τους ετικέτα σε σάκχαρα. Επιλέξτε απλά δημητριακά
και νοστιμίστε τα με φρούτα.

- Αποφύγετε τα τυποποιημένα γεύματα, τις έτοιμες σούπες, σνακ, αρτοσκευάσματα Προτιμήστε να τα φτιάχνετε μόνοι σας.

- Προσφέρετε πάντοτε ως πρώτη επιλογή γλυκού στα παιδιά φρούτα ή γλυκά σπιτικά με βάση τα φρούτα και κρατήστε τα όσο γίνεται μακριά από φρουτοποτά, αναψυκτικά, επιδόρπια γιαουρτιού, κομπόστες. Τα παιδιά θα πρέπει να προτιμούν τα φρούτα και να μην καταναλώνουν πάνω από 1 ποτήρι φρέσκου χυμού φρούτων ημερησίως, γιατί ένα ποτήρι φρουτοχυμού έχει περισσότερες θερμίδες και σάκχαρα και λιγότερα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες από ένα φρούτο.

Διαβάστε ακόμη:

Τρία ροφήματα που δεν πρέπει να καταναλώνονται μετά την ημερομηνία λήξης τους

Ζάχαρη vs. λιπαρά: Τι είναι χειρότερο για την καρδιά

Ανακάλυψαν ένζυμο που μετριάζει τις τοξικές επιδράσεις της ζάχαρης στα κύτταρα