ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή ενάντια στο γλαύκωμα: Ποιες τροφές περιλαμβάνει

Η προστασία των ματιών από το γλαύκωμα και άλλες συναφείς παθήσεις δεν περιλαμβάνει μεμονωμένα μέτρα αλλά μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με συνδυασμό σωστής διατροφής, συστηματικής άσκησης και επαρκούς ξεκούρασης. Μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλή υγεία γενικότερα και υγιή όραση ειδικότερα.

Διατροφή ενάντια στο γλαύκωμα: Ποιες τροφές περιλαμβάνει

Ως προς τη συμβολή της διατροφής στην υγεία των ματιών, οι ειδικοί συνιστούν κατά βάση επαρκή πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων μέσω των φρούτων και των λαχανικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τα βασική πηγή καροτενοειδών, μια κατηγορία φυσικών χρωστικών ουσιών με σημαντικά οφέλη για την όραση. Τα καροτενοειδή βρίσκονται πρωτίστως σε τροφές με έντονο κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα.

Παράλληλα, φρούτα και λαχανικά με σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο γλαυκώματος. Ορισμένα από τα πλέον βοηθητικά φρούτα και λαχανικά για υγιή όραση είναι τα εξής:

- πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο και συγγενικά αυτού)

- σπανάκι

- λαχανάκια Βρυξελλών

- σέλινο

- καρότο

- ροδάκινο

- ραπανάκι

- φασολάκια

- παντζάρι

Δεδομένου ότι το οξειδωτικό στρες συνδέεται με βλάβες στο οπτικό νεύρο στους ασθενείς με γλαύκωμα, για την προστασία των ματιών απαιτείται επίσης επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών. Καλές πηγές αντιοξειδωτικών στη διατροφή μας είναι το ρόδι, τα μούρα (π.χ. Ασάι, κράνα, μύρτιλο), η μαύρη σοκολάτα, το μαύρο και το πράσινο τσάι, η ντομάτα και ο λιναρόσπορος.

Η λήψη πολυβιταμίνης συνιστάται σε περίπτωση που δεν είναι βέβαιο ότι καλύπτονται μέσω της διατροφής οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες και μέταλλα.

Πηγή: Ερευνητικό Ίδρυμα για το Γλαύκωμα (glaucoma.org)

Διαβάστε επίσης:

Πώς βλέπει κάποιος με καταρράκτη, γλαύκωμα, εκφύλιση ωχράς κηλίδας (GIFs)

Πόσο συχνά πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οφθαλμίατρο;