ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φολικό οξύ: Ποιες οι ιδιότητές του & πού θα το βρείτε

Φολικό οξύ: Ποιες οι ιδιότητές του & πού θα το βρείτε

Το φολικό οξύ (ή φυλλικό οξύ ή φολασίνη ή βιταμίνη Β9) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος βιταμινών Β. Το φολικό οξύ είναι πολύτιμο για την υγεία μας.

Αρχικά, είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό των νουκλεϊκών οξέων (DNA, RNA), δηλαδή για την αντιγραφή του DNA, τη σύνθεση του RNA και τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης. Αυτό σημαίνει ότι είναι άκρως σημαντικό για την παραγωγή και συντήρηση νέων κυττάρων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης, όπως είναι η εγκυμοσύνη και η βρεφική ηλικία.

bigstock Shallow Depth Of Field Image O 104819009

Επίσης, το φολικό οξύ χρειάζεται για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και συμβάλλει στη διατήρηση της ομοκυστεΐνης (αμινοξύ που σχετίζεται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο) σε σταθερά επίπεδα.

Στην περίοδο της εγκυμοσύνης, το φολικό οξύ διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη φολικού οξέος πριν τη σύλληψη αλλά και στην αρχή της κύησης μειώνει κατά 50-70% τις πιθανότητες εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, όπως η ανεγκεφαλία και η δισχιδής ράχη. Επίσης, στο πλαίσιο καναδικής μελέτης διαπιστώθηκε ότι ο εμπλουτισμός τροφίμων, όπως το αλεύρι και τα ζυμαρικά, με φολικό οξύ φάνηκε να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής συγγενούς καρδιοπάθειας στα μωρά.

Πώς να αυξήσετε την πρόσληψη φολικού οξέος

1. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ. Το φολικό οξύ υπάρχει φυσικά στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι και η λαχανίδα), στις μπάμιες, στα λαχανάκια Βρυξελλών, στο μπρόκολο, στα σπαράγγια, στις φακές, στα μαύρα φασόλια, στα φιστίκια, στον χυμό πορτοκάλι και στο συκώτι.

bigstock Green vegetables 67471465

2. Καταναλώστε τρόφιμα εμπλουτισμένα με φολικό οξύ, όπως δημητριακά, αλεύρι και ζυμαρικά.

3. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας ώστε να σας προτείνει συμπλήρωμα φολικού οξέος.

Να σημειωθεί ότι το φολικό οξύ που υπάρχει στα συμπληρώματα διατροφής και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα απορροφάται καλύτερα από εκείνο που βρίσκεται φυσικά στις τροφές. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι το φολικό οξύ καταστρέφεται εύκολα κατά το βράσιμο. Για τον λόγο αυτό, βράστε για μικρό χρονικό διάστημα τα λαχανικά σας ή προτιμήστε το μαγείρεμα στον ατμό.

Πηγή: Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας

Διαβάστε επίσης:

Επτά σούπερ τροφές για την καρδιά

Δεν πρέπει να βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο! Δείτε γιατί!

Διατροφή για αδυνάτισμα: 9 σνακ που συνιστούν οι διατροφολόγοι

BEST OF NETWORK

Κρούσματα σήμερα: Δεδομένη η παράταση του Lockdown στην Αττική – «Βράζει» με 869 νέες μολύνσεις

Μετακίνηση εκτός νομού: Πώς θα πάμε στα χωριά μας το Πάσχα - Όλα τα δεδομένα

Ένσταση ακυρότητας από Δημήτρη Λιγνάδη: «Με συλλάβατε χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις»

Τραγωδία στο Αιγάλεω: Δύο νεκροί σε φρικτό τροχαίο - Γνωστός YouTuber ο ένας νεαρός

Νίκος Στραβοπόδης: Αυτός είναι ο δεύτερος ηθοποιός που ερευνάται για βιασμό - Η μήνυση σε βάρος του

Στα ύψη η τουρκική προπαγάνδα: «Η Ελλάδα θέλει πόλεμο» – Παραλήρημα Τούρκου ναυάρχου

Παγκόσμια ανησυχία: Οι 8 ασθένειες που απειλούν με αφανισμό την ανθρωπότητα

Survivor Spoiler 24/2: Αυτή αποχωρεί σήμερα (video)

Survivor Spoiler 24/2: Τραυματίζεται η Ελευθερία – «Κωλοτούμπα» από τον Κώστα Παπαδόπουλο (vid)

Απήχθη όταν ήταν 3 ετών και υιοθετήθηκε - 32 χρόνια μετά βρήκε την οικογένειά του

Κορονοϊός: Απογοητευτικά στοιχεία - Τι δείχνουν τα λύματα σε 7 περιοχές

Survivor: #Aνθή_φύγε – Χαμός στο Twitter με την Σαλαγκούδη