ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιο γάλα να επιλέξετε αν έχετε ανεβασμένη χοληστερίνη

Εάν συνηθίζετε να τρώτε δημητριακά με γάλα για πρωινό ή να πίνετε ένα ποτήρι γάλα πριν τον ύπνο, σίγουρα σας απασχολεί ποιο είναι το καταλληλότερο γάλα για εσάς. Αν μάλιστα έχετε ανεβασμένη χοληστερίνη, τότε πρέπει να σκεφτείτε διπλά.

Ποιο γάλα να επιλέξετε αν έχετε ανεβασμένη χοληστερίνη

Για παράδειγμα, το πλήρες αγελαδινό γάλα είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου και βιταμινών Α και D, όμως παρέχει σημαντική ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης. Δείτε ποιες άλλες επιλογές έχετε εάν θέλετε να το αποφύγετε.

1. Γάλα σόγιας

Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και καθόλου χοληστερόλη. Είναι επίσης κατάλληλο για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα του προϊόντος για να σιγουρευτείτε ότι δεν έχει πρόσθετη ποσότητα ζάχαρης.

2. Γάλα αμυγδάλου

Έχει λίγες θερμίδες και καθόλου κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Αναζητήστε ένα προϊόν ενισχυμένο με βιταμίνη D και ασβέστιο. Να σημειωθεί ότι, σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα, το γάλα αμυγδάλου είναι «φτωχό» σε πρωτεΐνες.

bigstock 130278932

3. Γάλα καρύδας

Δεν έχει πολλές θερμίδες ούτε χοληστερόλη και έχει γλυκιά γεύση, οπότε δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε ζάχαρη εάν το προτιμήσετε για τον καφέ σας. Δεν είναι ιδανικό ως εναλλακτική για το αγελαδινό γάλα, καθώς έχει σημαντική ποσότητα κορεσμένων λιπαρών.

4. Γάλα ρυζιού

Δεν έχει κορεσμένα λιπαρά ούτε χοληστερόλη, παρέχει όμως περισσότερες θερμίδες από το αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι συνήθως ενισχύεται με ασβέστιο, ενώ το βασικό του μειονέκτημα είναι η περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες.

5. Κατσικίσιο γάλα

Έχει αρκετές θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, οπότε δεν είναι ιδανικό ως εναλλακτική για το αγελαδινό γάλα.

6. Γάλα καμήλας

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, όμως έχει αρκετές θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι παρέχει προβιοτικά, τα οποία είναι ωφέλιμα για την υγεία του γαστρεντερικού, ενώ το βασικό του μειονέκτημα είναι η τιμή του, η οποία συνήθως ξεπερνά αυτή των άλλων ειδών γάλακτος.

Πηγή: everydayhealth.com

Δείτε κι αυτό:

Μπορεί το γάλα να ρίξει την πίεση;

Σπυράκια: Ποιο είδος γάλακτος τα επιδεινώνει

Γάλα: Γιατί πρέπει να προτιμάτε το πλήρες ακόμη και αν κάνετε δίαιτα