ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο κίνδυνος που κρύβουν οι συσκευασμένες σαλάτες

Ο κίνδυνος που κρύβουν οι συσκευασμένες σαλάτες

Οι σαλάτες είναι εξαιρετικά θρεπτικές και υγιεινές και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, ωστόσο συχνά αποτελούν την αιτία για ένα επεισόδιο τροφικής δηλητηρίασης. Όταν μάλιστα η σαλάτα είναι συσκευασμένη, ο κίνδυνος αυξάνεται εκθετικά, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν οι ερευνητές, η συσκευασία στην οποία τοποθετείται η σαλάτα διευκολύνει την ανάπτυξη μικροβίων όπως η σαλμονέλα. Το υγρό περιβάλλον της σακούλας σε συνδυασμό με τα συστατικά που απελευθερώνουν τα κομμένα λαχανικά κάνουν τις συνθήκες ιδανικές για να πολλαπλασιαστούν και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Ήταν ήδη γνωστό από παλαιότερες έρευνες ότι τα λαχανικά κουβαλούν βακτήρια, ωστόσο η νέα μελέτη επισημαίνει ότι η συσκευασία κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι ερευνητές δήλωσαν σοκαρισμένοι από τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων, σύμφωνα με το BBC, ακόμη κι όταν η συσκευασμένη σαλάτα φυλάσσεται στο ψυγείο.

bigstock closeup of a young caucasian m 117638627

Η συσκευασία στην οποία τοποθετείται η σαλάτα διατηρεί υγρασία ώστε τα λαχανικά να μένουν φρέσκα, ενώ τα φύλλα τεμαχίζονται προς διευκόλυνση του καταναλωτή. Οι δύο αυτοί παράγοντες όμως διευκολύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology, αναφέρει ότι 100 βακτήρια σαλμονέλας αυξάνονται σε 100.000 μέσα σε πέντε ημέρες. «Αυτή η δόση είναι υπεραρκετή για να προκληθεί λοίμωξη» σχολιάζει η Δρ Πρίμροουζ Φρίστοουν από το Τμήμα Κλινικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Η σαλμονέλα φάνηκε να ευδοκιμεί ιδιαίτερα στις συσκευασίες που περιείχαν σπανάκι, ενώ το βακτήριο εσερίχια κόλι αναπτύχθηκε ευκολότερα στη ρόκα.

«Οι χυμοί που απελευθερώνουν τα φύλλα των λαχανικών είναι πιθανό να αυξήσουν τον πληθυσμό οποιουδήποτε παθογόνου μικροοργανισμού και να εδραιώσουν την παρουσία του σε βαθμό που το πλύσιμο να μην είναι αρκετό για να εξαλειφθεί» επισημαίνει η Δρ Φρίστοουν, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η λύση δεν είναι να αποφεύγουμε εντελώς τις συσκευασμένες σαλάτες, απλώς να τις καταναλώνουμε την ημέρα που τις αγοράζουμε.

Ο Δρ Κίμων-Ανδρεάς Καρατζάς από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ συμβουλεύει με τη σειρά του να προτιμούμε να αγοράζουμε ολόκληρα και όχι κομμένα τα λαχανικά και να τα πλένουμε καλά πριν τα καταναλώσουμε.

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλεια τροφίμων: Συχνά λάθη που κάνουμε στο σπίτι

BEST OF NETWORK

Lockdown: Ο οδικός χάρτης για την άρση των μέτρων - Πάσχα εντός των πυλών, ορόσημο η 14η Μαΐου

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Δουλέμποροι σε ρόλο κατασκόπων στο Αιγαίο; Τι ερευνούν ΕΥΠ και Λιμενικό

Κέιτ Μίντλετον: Μία βασίλισσα «σε αναμονή» - Πώς προετοιμάζεται αθόρυβα για το μελλοντικό της ρόλο

Πάσχα 2021: Τι ώρα θα πούμε το «Χριστός Ανέστη» στην Ανάσταση - Τι θα γίνει με το Άγιο Φως

Τριπλό «χουνέρι» της Ελλάδας στον Ερντογάν: Το… φυσάει και δεν κρυώνει ο «σουλτάνος»

Θεοδωρικάκος στο Newsbomb.gr: Εθνικά υπεύθυνη η απόφαση Μητσοτάκη για εκλογές στο τέλος της 4ετίας

Καμπανάκι Θωμαΐδη για τα κορονοπάρτι: Αύξησαν το ιικό φορτίο - «Ακροβατούμε σε τεντωμένο σχοινί»

European Super League: Ήρθε, απείλησε και γκρεμίστηκε σαν «χάρτινος πύργος»

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος για φόνο ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν - Ποια ποινή αντιμετωπίζει

Κορονοπάρτι: Κωδικός «καθαρές πλατείες» από την ΕΛΑΣ - Σε επιφυλακή αστυνομικοί, έτοιμοι να επέμβουν

Αυξάνονται οι υποχρεωτικές αργίες μέσα στο χρόνο: Από 5 γίνονται 8

Μόλις είδαμε το μεγαλύτερο κόλπο της «Συμμορίας των 12»