ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ασφάλεια τροφίμων: Συχνά λάθη που κάνουμε στο σπίτι

Συνήθως ανησυχούμε για την ασφάλεια των τροφίμων που φτάνουν στο πιάτο μας από το αγρόκτημα ή των τροφίμων που σερβίρονται στα εστιατόρια, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κύρια πηγή τροφικής δηλητηρίασης παραμένει το σπίτι. Τα βακτηρίδια που σχετίζονται με τις τροφογενείς ασθένειες είναι κυρίως η σαλμονέλα, το εσερίχια κόλι και το καµπυλοβακτηρίδιο.

Ασφάλεια τροφίμων: Συχνά λάθη που κάνουμε στο σπίτι

Οι καταναλωτές, ενώ κατά ένα μεγάλο μέρος είναι ενήμεροι για τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια τροφίμων, ακόμα δεν παίρνουν την υγιεινή στην κουζίνα αρκετά στα σοβαρά.

Δείτε ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε όταν χειριζόμαστε τα τρόφιμα στο σπίτι αλλά και μερικές απλές προφυλάξεις για να κρατηθούν μακριά από το φαγητό τα επιβλαβή βακτηρίδια, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (EUFIC).

Συχνά λάθη ασφάλειας τροφίμων στο σπίτιΠροφυλάξεις
Ανεπαρκής ψύξηΚρατήστε τα τρόφιμα κατεψυγμένα ή παγωμένα μέχρι την κατανάλωση
Κακή γενική υγιεινήΠλένετε τα χέρια τακτικά
Μόλυνση από προσβεβλημένο άνθρωποΤα μέλη της οικογένειας που είναι άρρωστα δεν πρέπει να αγγίζουν το φαγητό
Ανεπαρκής θέρμανσηΑκολουθείτε τις οδηγίες για τον χρόνο και τη θερμοκρασία στις συσκευασίες των τροφίμων και τις συνταγές
Χρήση μολυσμένων σκευώνΚρατήστε τις επιφάνειες καθαρές, πλύνετε τα σκεύη μετά τη χρήση
Διασταυρούμενη επιμόλυνση μεταξύ των τροφίμωνΚρατήστε τα τρόφιμα χωριστά
Ετοιμασία πολύ ώρα πρινΦάτε αμέσως μετά την ετοιμασία ή αναθερμάνετε

Δείτε κι αυτό:

«Άκυρος» ο κανόνας των 5’’, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες

Ένα γρήγορο τρικ για πιο καθαρά φρούτα και λαχανικά! (βίντεο)

Μπορούμε να φάμε ένα φρούτο που έχει αρχίσει να χαλάει;