ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λάιτ αναψυκτικά: Ο λόγος που δεν βοηθάνε στο αδυνάτισμα

Πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν κιλά ή προσέχουν να μην πάρουν βάρος, καταναλώνουν λάιτ αναψυκτικά, καθώς πιστεύουν ότι αυτό τους βοηθάει να πετύχουν τον στόχο τους.

Λάιτ αναψυκτικά: Ο λόγος που δεν βοηθάνε στο αδυνάτισμα

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη ωστόσο, όποιος καταναλώνει αναψυκτικά είτε με ζάχαρη είτε με τεχνητά γλυκαντικά, στο τέλος της ημέρας θα έχει καταναλώσει τις ίδιες θερμίδες.

Το αποτέλεσμα δεν οφείλεται στις θερμίδες των αναψυκτικών, οι οποίες διαφέρουν, αλλά σε εκείνες που προέρχονται από τις άλλες τροφές που καταναλώνει κάποιος στη διάρκεια της μέρας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα λάιτ αναψυκτικά δεν μας αδυνατίζουν επειδή ανοίγουν την όρεξη για κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από το φαγητό.

bigstock Young Woman Having a Summer Re 89202485

Στη μελέτη συμμετείχαν 30 νεαροί, υγιείς άνδρες στους οποίους οι ερευνητές χορήγησαν τέσσερα διαφορετικά αναψυκτικά, το ένα από τα οποία περιείχε ζάχαρη και τα υπόλοιπα ασπαρτάμη, στέβια ή ένα άλλο γλυκαντικό που χρησιμοποιείται στην Κίνα και παράγεται από το φυτό monk fruit.

Η μελέτη διήρκησε αρκετές μέρες, με τους εθελοντές να τρώνε κάθε πρωί ένα κλασικό πρωινό και ως δεκατιανό να πίνουν ένα μεγάλο ποτήρι (500 ml) αναψυκτικό με ζάχαρη ή λάιτ.

Μία ώρα αργότερα οι ερευνητές τούς ζητούσαν να φάνε το μεσημεριανό τους γεύμα, συνιστώντας τους να σταματήσουν το φαγητό μόλις ένιωθαν χορτάτοι.

Επιπλέον, πριν και μετά το γεύμα μετρούσαν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) και ινσουλίνης στο αίμα τους, ενώ τους ζητούσαν να τηρούν καθημερινό, αναλυτικό ημερολόγιο διατροφής για την υπόλοιπη μέρα.

Όπως έδειξε η μελέτη, «η ενέργεια (θερμίδες) που γλίτωναν οι εθελοντές όταν έπιναν τα λάιτ αναψυκτικά, αντισταθμιζόταν πλήρως από την αύξηση των θερμίδων που κατανάλωναν στα επόμενα γεύματα της ημέρας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σιου Λινγκ Τέι, από το Κέντρο Έρευνας Κλινικής Διατροφής του Ινστιτούτου Κλινικών Επιστημών της Σιγκαπούρης.

Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που οι εθελοντές έπιναν λάιτ αναψυκτικό, κατανάλωναν κατά μέσον όρο 80 θερμίδες επιπλέον με το μεσημεριανό τους γεύμα ή/και με τα επόμενα γεύματα της ημέρας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έκαναν υπερκατανάλωση φαγητού. Απλώς πεινούσαν περισσότερο μετά το λάιτ αναψυκτικό, εξήγησαν στους ερευνητές.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι με τα λάιτ αναψυκτικά δεν υπάρχει ευνοϊκή διαφοροποίηση στις ημερήσιες θερμίδες και γι’ αυτό δεν έχουν συμβάλλει στην αναχαίτιση της επιδημίας της παχυσαρκίας, λένε οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας.

Διαβάστε επίσης:

Ζάχαρη: Έξι επιπτώσεις σε μυαλό και σώμα, εκτός από την αύξηση βάρους