ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το λαχταριστό ρόφημα που προτείνουν οι επιστήμονες για συγκέντρωση και ενέργεια

Μπορεί οι πολικές θερμοκρασίες σιγά σιγά να υποχωρούν, όμως τα ζεστά ροφήματα είναι ακόμη κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μας συντροφεύουν στη δουλειά αλλά και στο σπίτι, όμως δεν είναι μόνο καλή «παρέα», αφού ορισμένα από αυτά έχουν και σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες.

Το λαχταριστό ρόφημα που προτείνουν οι επιστήμονες για συγκέντρωση και ενέργεια

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κλάρκσον της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση BMC Nutrition, ένα απολαυστικό ρόφημα μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τις πνευματικές μας επιδόσεις και να νικήσουμε την κούραση!

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ένα ρόφημα από κακάο που περιέχει επίσης μια γερή δόση καφεΐνης τονώνει σημαντικά τη συγκέντρωση και δίνει ενέργεια. «Το κακάο αυξάνει τη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο, ενισχύοντας έτσι τις γνωστικές ικανότητες και την προσοχή. Η καφεΐνη από μόνη της μπορεί να εντείνει το αίσθημα του άγχους, όμως η έρευνά μας έδειξε ότι το κακάο μετριάζει αυτήν την αρνητική της επίδραση» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Άλι Μπουλάνι από το Πανεπιστήμιο Κλάρκσον.

bigstock 155103458

Οι ερευνητές κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα δοκιμάζοντας για διάστημα ενός έτους περίπου σε δείγμα 24 ατόμων την επίδραση τεσσάρων ροφημάτων: ρόφημα με κακάο, καφεϊνούχο ρόφημα με κακάο (70 mg καφεΐνης), καφεϊνούχο νερό (66 mg καφεΐνης) ή «εικονικό» ρόφημα (νερό με ενισχυτικό χρώματος και γεύσης).

Το δυναμικό ντουέτο κακάο + καφεΐνη φάνηκε να παρέχει τα μέγιστα οφέλη ως προς τις πνευματικές επιδόσεις, χωρίς δυσάρεστες «παρενέργειες» όπως η νευρικότητα. «Τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι σαφώς πολλά υποσχόμενα και δείχνουν ότι το κακάο σε συνδυασμό με καφεΐνη είναι μια καλή επιλογή για τους μαθητές ή για οποιονδήποτε έχει ανάγκη να βελτιώσει την εγρήγορση και την προσοχή του» αναφέρει ο Μπουλάνι.

Mochaccino κανείς;

Διαβάστε επίσης:

Κακάο: Τέσσερις λόγοι για να το βάλεις στη διατροφή σου

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις αντιγηραντικές ιδιότητες του καφέ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ