ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν προσπαθείτε να κόψετε τη γλουτένη

Η γλουτένη, η πρωτεΐνη που περιέχει το μαλακό σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη, έχει συνδεθεί με μία σειρά αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η ψωρίαση, η αρθρίτιδα και η κοιλιοκάκη, ενώ πιστεύεται ότι στερεί την ενέργεια από τον οργανισμό και προκαλεί κόπωση.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν προσπαθείτε να κόψετε τη γλουτένη

Λόγω της επεξεργασίας που υφίστανται τα περισσότερα τρόφιμα, το να αποφύγει κάποιος τη γλουτένη, είναι εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση διαδικασία.

Η γλουτένη περιέχεται σε δεκάδες παράγοντες πύκνωσης, γαλακτωματοποιητές και άλλα συστατικά επεξεργασίας τροφίμων.

Οι εταιρίες υποχρεούνται να αναγράφουν στις ετικέτες των τροφίμων που έχουν ως βάση το σιτάρι, ότι περιέχει γλουτένη. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα προϊόντα που περιέχουν κριθάρι και σίκαλη και αποτελούν πηγή γλουτένης πολλών επεξεργασμένων τροφών.

Δείτε ποια προϊόντα αποτελούν «κρυφή» πηγή γλουτένης και πρέπει να αποφεύγετε:

gluten sushi 1000

Σούσι

Η απομίμηση κρέατος καβουριού περιέχει άμυλο σίτου, ενώ υλικά γέμισης όπως η σάλτσα σόγιας περιέχουν σιτάρι. Να προτιμάτε το σούσι που παρασκευάζεται από βιώσιμες ποικιλίες ψαριών, όπως ο άγριος σολομός ή ψάρια εκτροφής. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε το σούσι για χορτοφάγους.

gluten cooking spray 1000

Σπρέι μαγειρικής

Τα σπρέι που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα κάποιων φαγητών περιέχουν αλεύρι και στοχεύουν στο να μην κολλήσει το φαγητό. Έχουν όμως μεγάλη περιεκτικότητα σε γλουτένη. Προτιμήστε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο.

gluten supplements 1000

Φυτικά συμπληρώματα

Στις ετικέτες αναγράφεται ότι περιέχουν άμυλο ή τροποποιημένο άμυλο τροφίμων. Τα περισσότερα συμπληρώματα περιέχουν περισσότερα συστατικά από τα αναγραφόμενα. Αν δεν γνωρίζετε κάποια από αυτά ζητήστε πληροφορίες από τον φαρμακοποιό σας.

gluten salad dressing 1000

Ντρέσινγκ σαλάτας

Περιέχουν πυκνωτικά με βάση το σιτάρι, καθώς και άλλα συστατικά που προέρχονται από κριθάρι ή σίκαλη, αλλά και σάλτσα σόγιας. Δημιουργήστε το δικό σας ντρέσινγκ για τη σαλάτα, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ξύδι, λεμόνι, λάδι, αλάτι, βότανα κλπ.

gluten nuts fruit 1000

Αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί

Κατά την επεξεργασία τους μπορεί να μολυνθούν με γλουτένη από άλλες τροφές. Προτιμάτε ξηρούς καρπούς με το κέλυφος, όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα για να είστε σίγουροι ότι δεν περιέχουν γλουτένη.

gluten mustard 1000

Μουστάρδα

Οι περισσότερες κίτρινες μουστάρδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν σαν βάση το αλεύρι. Προτιμήστε τις μουστάρδες Dijon. Το όνομά τους προκύπτει από την ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας και υποδεικνύει τη μέθοδο παρασκευής της από σιναπόσπορο και μούστο ή αγουρίδα (χυμό από άγουρα, πράσινα σταφύλια) και δεν περιέχουν γλουτένη. Εναλλακτικά δοκιμάστε να φτιάξετε τη δική σας μουστάρδα με βάση το αλεύρι ρυζιού.

gluten chicken 1000

Ζωμοί

Οι ζωμοί κοτόπουλου που χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν τη γεύση των φαγητών περιέχουν πληρωτικά με βάση το σιτάρι και ενισχυτικά γεύσης όπως η πρωτεΐνη σίτου.

gluten flavored yogurt 1000

Γιαούρτια με γεύσεις

Οι σταθεροποιητές γεύσης που περιέχουν προέρχονται από σπόρους που έχουν γλουτένη, ενώ οι «φυσικές αρωματικές ύλες» μπορεί να περιέχουν σιρόπια κριθαριού ή άλλα συστατικά που περιέχουν γλουτένη. Προτιμάτε το απλό γιαούρτι στο οποίο θα προσθέσετε ψιλοκομμένα φρούτα.

gluten candy 1000

Καραμέλες και γλυκά

Πολλές καραμέλες, σοκολάτες και άλλα τυποποιημένα γλυκά περιέχουν αλεύρι σίτου. Προτιμήστε τη μαύρη σοκολάτα, η οποία ωφελεί την καρδιά σας και τις περισσότερες φορές δεν περιέχει γλουτένη.

Διαβάστε επίσης:

Γλουτένη: Είναι κακή για όλους;

Κοιλιοκάκη & δυσανεξία στη γλουτένη: Πώς θα αλλάξετε διά βίου τη διατροφή σας