ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε αλλεργία ή ευαισθησία στη σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι το πιο δημοφιλές γλύκισμα στον κόσμο, όμως σε μερικούς –ιδιαίτερα άτυχους ομολογουμένως– ανθρώπους η κατανάλωσή της προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα.

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε αλλεργία ή ευαισθησία στη σοκολάτα

Επειδή η σοκολάτα περιέχει ποικιλία συστατικών, η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να οφείλεται σε ένα ή και περισσότερα από αυτά.

Παρακάτω θα δείτε ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην αλλεργία και την ευαισθησία στη σοκολάτα και ποια συμπτώματα εκδηλώνονται σε καθεμιά από τις δύο περιπτώσεις.

Ευαισθησία vs αλλεργία

Η ευαισθησία σε ένα τρόφιμο είναι πολύ πιο ήπια από την αλλεργία. Η αλλεργία, όταν είναι σοβαρή, μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία ακόμη και μετά από κατανάλωση μικρής ποσότητας του τροφίμου, ενώ τα άτομα με ευαισθησία μπορούν να καταναλώσουν μια μικρή ποσότητα χωρίς πρόβλημα.

bigstock Man Refuses From Sweet 119867768

Ποια συστατικά ευθύνονται για την αντίδραση του οργανισμού

Το βασικό συστατικό της σοκολάτας είναι το κακάο, πολλές φορές όμως περιέχει επίσης γάλα ή λεκιθίνη σόγιας.

- Αλλεργία στο κακάο: Προκαλεί συμπτώματα όπως δερματικά εξανθήματα και φαγούρα, δύσπνοια, πρήξιμο στη γλώσσα, στα χείλη ή στον λαιμό, βήχα με συριγμό, ναυτία ή τάση προς έμετο και κράμπα στην κοιλιά. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να υποδεικνύουν αναφυλαξία, επομένως απαιτείται μετάβαση στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

- Αλλεργία στο γάλα: Προκαλεί συμπτώματα όπως δερματικά εξανθήματα και φαγούρα, βήχα με συριγμό ή ναυτία μερικές ώρες μετά την κατανάλωση. Μετά από αρκετές ώρες ή και μέρες μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως παραγωγή βλέννας από τη μύτη, στομαχόπονος, δερματικά εξανθήματα, βήχας, κράμπα στην κοιλιά και διάρροια.

- Ευαισθησία ή δυσανεξία στην καφεΐνη: Η σοκολάτα περιέχει και καφεΐνη, η οποία προκαλεί σε ορισμένα άτομα συμπτώματα όπως νευρικότητα, γαστρεντερικά προβλήματα (διάρροια, ναυτία, στομαχόπονος), ταχυπαλμία, δυσκολία στον ύπνο, πονοκέφαλο. Σπανιότερα, σε άτομα που έχουν αλλεργία στη διεγερτική ουσία, η καφεΐνη προκαλεί δερματικά εξανθήματα ή πρήξιμο.

- Αλλεργία στη λεκιθίνη: Τα άτομα που έχουν αλλεργία στη σόγια μπορεί να έχουν αλλεργία και στη λεκιθίνη, ένα παράγωγο της σόγιας που χρησιμοποιείται ως συστατικό σε ορισμένες σοκολάτες. Η αλλεργία στη λεκιθίνη προκαλεί συμπτώματα όπως καταρροή, παραγωγή δακρύων, ρινική συμφόρηση, γαστρεντερικά προβλήματα (στομαχόπονος, φούσκωμα) και δύσπνοια.

Αν υποπτεύεστε ότι έχετε αλλεργία στη σοκολάτα, αρχικά μπορείτε να δοκιμάσετε την αποχή για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να δείτε αν θα υποχωρήσουν οι ενοχλήσεις. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε αλλεργιολόγο ώστε να κάνετε ειδική εξέταση αίματος.

Πηγή: Medical News Today

Δείτε κι αυτό:

Ποια είναι η πιο συχνή διατροφική αλλεργία

Αλλεργία στην κανέλα: Ποια τα συμπτώματα, με ποια μπαχαρικά να την αντικαταστήσετε