ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απώλεια βάρους: Ο ξηρός καρπός που πρέπει να αποφεύγετε

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, γνωρίζετε ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα υγιεινό σνακ που μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας.

Απώλεια βάρους: Ο ξηρός καρπός που πρέπει να αποφεύγετε

Σε μεγάλο βαθμό αυτό είναι αλήθεια. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά και πρωτεΐνες και σας χορταίνουν.

Υπάρχουν όμως κάποιοι ξηροί καρποί που είναι πιο υγιεινοί από άλλους. Τα φιστίκια, για παράδειγμα, δίνουν 160 θερμίδες ανά 30 γραμμάρια (περίπου 50 φιστίκια), ενώ 23 αμύγδαλα δίνουν επίσης 160 θερμίδες.

Αντίθετα, τα καρύδια μακαντάμια δίνουν περίπου 200 θερμίδες και 20 γραμμάρια λιπαρών ανά 10 καρπούς.

Macadamia nuts

«Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, θα σας συμβούλευα να αποφεύγετε τα καρύδια μακαντάμια λόγω της θερμιδικής τους πυκνότητας», αναφέρει η διατροφολόγος.

Τονίζει επίσης ότι είναι πολύ πιθανό να το παρακάνετε με την κατανάλωσή τους, ειδικά αν δεν μετράτε τις μερίδες.

Αυτό αποτελεί γενικά «παγίδα» στην κατανάλωση ξηρών καρπών, καθώς εάν δεν προσέχετε μπορεί να φορτώνεστε με εκατοντάδες παραπανίσιες θερμίδες, ακυρώνοντας τις προσπάθειές σας να αδυνατίσετε. Η Michelle συμβουλεύει να μην ξεπερνάτε τα 30 γραμμάρια σε καθημερινή βάση.

Ο διαιτολόγος και personal trainer Jim White, συμφωνεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κατανάλωση ξηρών καρπών είναι η ποσότητα. Παρόλο που όλοι οι ξηροί καρποί μπορούν να έχουν θέση σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής, τα καρύδια μακαντάμια είναι «επικίνδυνα», καθώς έχουν πολλές θερμίδες και μόλις δύο γραμμάρια πρωτεϊνών ανά καρύδι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποκλείσετε εντελώς από τη διατροφή σας, είναι απαραίτητο όμως να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα που καταναλώνετε.

Γενικά θα πρέπει να μετράτε τις ποσότητες που καταναλώνετε, ειδικά αν τρώτε τροφές με πολλές θερμίδες, όπως οι ξηροί καρποί, τα έλαια και το αβοκάντο.

Πηγή: popsugar.com

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι είναι οι 5 πιο υγιεινοί ξηροί καρποί

Ξηροί καρποί: Τα οφέλη για τον εγκέφαλο ανάλογα με το είδος τους

Φιστίκια Αιγίνης: Θερμίδες & διατροφική αξία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ