ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γαρίδες: Οφέλη & κίνδυνοι από την κατανάλωση

Οι γαρίδες ανήκουν στα πιο δημοφιλή θαλασσινά λόγω της γεύσης αλλά και των τρόπων με τους οποίους μπορεί κάποιος να τις καταναλώσει.

Γαρίδες: Οφέλη & κίνδυνοι από την κατανάλωση

Δίνουν λίγες θερμίδες και είναι χαμηλές σε λιπαρά, ειδικά κορεσμένα που είναι και τα πιο επικίνδυνα.

Τα 85 γραμμάρια μαγειρεμένων γαρίδων δίνουν κατά προσέγγιση 100 θερμίδες και 1,4 γραμμάρια ολικού λίπους.

Η ίδια ποσότητα δίνει επίσης περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης. Άλλα θρεπτικά συστατικά που θα βρει κάποιος στις γαρίδες είναι το σελήνιο, ο σίδηρος, το ιώδιο, ο φώσφορος, η νιασίνη, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο, σύμφωνα με τον Robin Danowski, βοηθό καθηγητή διατροφής στο Πανεπιστήμιο La Salle.

Τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά συνδέονται με μια σειρά από οφέλη, όπως αύξηση της ενέργειας, μείωση της φλεγμονής, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, βελτίωση της υγείας του θυρεοειδούς και μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων παθήσεων.

garides2

Ποιοι πρέπει όμως να αποφεύγουν την κατανάλωση γαρίδων;

Καταρχήν όσοι έχουν αλλεργία στα οστρακοειδή, μία από τις πλέον κοινές μορφές αλλεργίας.

Όταν καταναλώνετε γαρίδες υδατοκαλλιέργειας, εκτίθεστε σε επικίνδυνες ουσίες όπως ουρία, θειούχες ενώσεις και πετρέλαιο. Οι γαρίδες αυτές υποβάλλονται επίσης σε «θεραπείες» με αντιβιοτικά, παρασιτοκτόνα, «ιχθυοκτόνα» (ουσίες που εξολοθρεύουν τα ψάρια όπως η χλωρίνη), τριπολυφωσφορικό νάτριο, βόρακα και καυστική σόδα.

Είναι σημαντικό να ελέγχετε την προέλευση και τον τρόπο παραγωγής τους, προκειμένου να προστατεύετε τόσο την υγεία σας όσο και το περιβάλλον.

Σε ότι αφορά στην υγεία της καρδιάς, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, συστήνει την κατανάλωση δύο μερίδων ψαριών την εβδομάδα. Αν και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την πρόσληψη υδραργύρου, οι γαρίδες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, η καθημερινή πρόσληψη χοληστερόλης από τις τροφές, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 300mg. Η γαρίδα περιέχει αρκετή χοληστερόλη με τα 85 γραμμάρια να δίνουν περίπου 180mg.

Τις ημέρες που τρώτε γαρίδες, πρέπει να ρυθμίζετε τα υπόλοιπα γεύματά σας, ώστε να μην ξεπερνάτε τα ημερήσια όρια χοληστερόλης. Επιπλέον, οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά είναι αυτά που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και όχι η χοληστερόλη των τροφών.

Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί τέλος να κάνει τη διαφορά. Αποφεύγετε το τηγάνισμα και προτιμάτε τις ψητές ή βραστές γαρίδες.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Διατροφή: Τι θα κερδίσετε αν αντικαταστήσετε το κρέας με ψάρι

Νόσος του Λου Γκέριγκ: Διατροφικό παράγοντα κινδύνου ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Οι 4 πιο επικίνδυνες διατροφικές αλλεργίες και πώς θα τις αποφύγετε