ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να χάσετε βάρος με... αβοκάντο!

Μία νέα μελέτη από το Κέντρο Έρευνας Διατροφής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ιλινόις υποστηρίζει ότι το λίπος του αβοκάντο μπορεί να περιορίσει το αίσθημα πείνας και να σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Πώς να χάσετε βάρος με... αβοκάντο!

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrients», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που πρόσθεταν αβοκάντο στα γεύματά τους ως υποκατάστατο των εξευγενισμένων υδατανθράκων δεν πεινούσαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και απολάμβαναν περισσότερο το γεύμα τους.

Σε διάστημα τριών ημερών, οι ερευνητές παρείχαν σε 31 υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες, ένα από τα τρία γεύματα με τις ίδιες θερμίδες:

Ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος με ένα αβοκάντο, ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος με μισό αβοκάντο ή ένα γεύμα με χαμηλά λιπαρά.

Έξι ώρες μετά, οι εθελοντές ανέφεραν πόσο πεινασμένοι αισθανόταν. Όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν περισσότερο πλήρεις μετά το γεύμα με ένα ολόκληρο αβοκάντο.

Το γεύμα με μισό αβοκάντο τους ικανοποίησε περισσότερο σε σχέση με την τρίτη επιλογή γεύματος με χαμηλά λιπαρά. Περαιτέρω δοκιμές αποκάλυψαν ότι τα γεύματα με αβοκάντο βοήθησαν στην ενίσχυση της ορμόνης PYY, που όταν είναι σε χαμηλά επίπεδα προκαλεί το αίσθημα πείνας.

Ο Britt Burton-Freeman, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Διατροφής στο Illinois Tech αναφέρει: «Για χρόνια, τα λίπη έχουν στοχοποιηθεί ως η κύρια αιτία της παχυσαρκίας και τώρα οι υδατάνθρακες εξετάζονται για το ρόλο τους στη ρύθμιση της όρεξης και τον έλεγχο του βάρους.

Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της χημείας τροφίμων και των φυσιολογικών της επιδράσεων σε διάφορους ανθρώπους μπορεί να αποκαλύψει τρόπους για την αντιμετώπιση του ελέγχου της όρεξης και τη μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά σε εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις».

Πηγή: Reader’s Digest

Διαβάστε επίσης:

Δες τι θα σου συμβεί εάν τρως ένα αβοκάντο την ημέρα για έναν μήνα

Αβοκάντο: 5 λόγοι για να το εντάξεις από σήμερα στη διατροφή σου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ