ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σταυρανθή λαχανικά: Δείτε πόσο προστατεύουν από τον καρκίνο

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση λαχανικών έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία, με τα σταυρανθή λαχανικά να ξεχωρίζουν για την ισχυρή αντικαρκινική τους δράση.

Σταυρανθή λαχανικά: Δείτε πόσο προστατεύουν από τον καρκίνο

Το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, το ραπανάκι, το γογγύλι και ακόμη και η ρόκα συνθέτουν αυτή την ξεχωριστή ομάδα λαχανικών, που περιέχουν σουλφοραφάνη.

Πρόκειται για ένα φυτοχημικό συστατικό, το οποίο βρίσκεται στα παραπάνω τρόφιμα στην ανενεργή του μορφή, γλυκοραφανίνη, η οποία αναφέρεται όλο και περισσότερο ως αντικαρκινική ένωση με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η σουλφοραφάνη ενεργοποιείται όταν η γλυκοραφανίνη έρχεται σε επαφή με ορισμένα ένζυμα που παίζουν ρόλο στην απόκριση άμυνας των φυτών και τα οποία απελευθερώνονται μόνο όταν έχει καταστραφεί ένα φυτό. Προκειμένου λοιπόν να ενεργοποιηθεί η σουλφοραφάνη τα σταυροειδή λαχανικά πρέπει να κοπούν, να τεμαχιστούν ή να μασηθούν.

Η σουλφοραφάνη έχει μελετηθεί για την πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του στομάχου, της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του δέρματος.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι η σουλφοραφάνη έχει την ικανότητα να επεμβαίνει στην καρκινική γήρανση πολλαπλών βαθμίδων μέσω της διαμόρφωσης ή και ρύθμισης σημαντικών κυτταρικών μηχανισμών και να είναι επιλεκτικά τοξική για τα κακοήθη κύτταρα.

Άλλα σημαντικά ευρήματα υποστηρίζουν την υψηλή πρόσληψη των συγκεκριμένων λαχανικών για τη μείωση εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι ισχυρές δόσεις εκχυλίσματος από μπρόκολο ενεργοποιούν ένα γονίδιο «αποτοξίνωσης» και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου στις επιζώντες του καρκίνου του τραχήλου.

Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν εκχυλίσματα που είναι αποτελεσματικά στην αναστολή του αδενοκαρκινωματος του πνεύμονα (ένας κακοήθης όγκος που σχηματίζεται από τις αδενικές δομές στον επιθηλιακό ιστό) και του καρκίνου του δέρματος.

Σε έρευνα σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος διαπιστώθηκε επίσης ότι, η προστασία που προσφέρεται από τη σουλφοραφάνη κατά ενός καρκινογόνου παράγοντα στους ανθρώπους είναι καταλυτική και μακράς διαρκείας.

Πηγή: theepochtimes.com

Διαβάστε επίσης:

14 φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώτε με την φλούδα (εικόνες)

Καρκίνος και διατροφή: Οι 13 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε (φωτο)

Καρκίνος εντέρου: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την τροφή που σκοτώνει το 75% των όγκων!

Κάντε Bookmark τις σελίδες του Newsbomb.gr για τα Exit Poll 2019 και τα Αποτελέσματα Εκλογών της 7ης Ιουλίου, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι και με εγκυρότητα!

Διαβάστε επίσης όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές 2019