ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φαγόπυρο: 9 οφέλη για την υγεία

Το φαγόπυρο, γνωστό και ως μαυροσίταρο, είναι ένα δημητριακό που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της υψηλής θρεπτικής του αξίας.

Φαγόπυρο: 9 οφέλη για την υγεία

Για τους βοτανολόγους, το φαγόπυρο δεν θεωρείται δημητριακό αλλά σπόρος ενός χαμηλού θάμνου που συγγενεύει με το ραβέντι, ενώ οι διατροφολόγοι το κατατάσσουν στα δημητριακά, λόγω της ομοιότητας των σπόρων του με αυτούς των δημητριακών.

Το φαγόπυρο είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες ενώ το αλεύρι από φαγόπυρο χρησιμοποιείται πολύ από όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί σε πλήθος συνταγών αντί για το κοινό αλεύρι. Το φαγόπυρο περιέχει πρωτεΐνες αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες όπως ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, και η νιασίνη.

Περιέχει υψηλά επίπεδα ρουτίνης, ενός φλαβονοειδούς, το οποίο σύμφωνα με μελέτες θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφραγμάτων και εγκεφαλικού, προλαμβάνοντας την δημιουργία θρόμβων στο αίμα.

Πηγή εύπεπτων πρωτεϊνών

Το φαγόπυρο αποτελεί μια εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικό υποκατάστατο κρέατος και αγαπημένη τροφή των απανταχού χορτοφάγων και vegan.

Υποκατάστατο λιπαρών

Το άμυλο από το φαγόπυρο είναι μια εναλλακτική πηγή λιπαρών στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Δεν προκαλεί αλλεργίες

Είναι ένα ψευδοδημητριακό, η κατανάλωση του οποίου δεν προκαλεί αλλεργίες όπως άλλες υπερ-τροφές.

bigstock Buckwheat Porridge With Butter 310152043

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Τα φύλα του φαγόπυρου είναι πλούσια σε ρουτίνη. Η ρουτίνη είναι ένα φλαβονοειδές που μειώνει τον κίνδυνο για πολλές χρόνιες παθήσεις, ενισχύει τα τοιχώματα των αρτηριών και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης. Η κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, ενώ είναι ευεργετικό και για τα νεφρά.

Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη

Πρόσφατες μελέτες επισημαίνουν ότι το φαγόπυρο μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη, εξαιτίας του ότι είναι τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Σύμφωνα με το «Journal of Agricultural and Food Chemistry» ο γλυκαιμικό δείκτης του φαγόπυρου είναι 54, που σημαίνει ότι απελευθερώνει αργά τα θρεπτικά συστατικά του στο αίμα.

Διευκολύνει την πέψη

Το φαγόπυρο έχει ουδέτερη γεύση, αυξάνει τις κινήσεις του εντέρου και προκαλεί κορεσμό.

Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού

Το φαγόπυρο ανακουφίζει από τα συμπτώματα της χρόνιας διάρροιας και είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία της δυσεντερίας. Δεν περιέχει γλουτένη, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για άτομα με στομαχικές διαταραχές.

bigstock Pile Of Buckwheat Sprouts In G 298407679

Είναι απαλλαγμένο από χημικά

Η καλλιέργεια του φαγόπυρου δεν προϋποθέτει πολλά φυτοφάρμακα ή χημικές ουσίες, γεγονός που το καθιστά αγνή και ποιοτικά ανώτερη τροφή.

Αποτοξινώνει

Η συχνή κατανάλωση του φαγόπυρου μειώνει την κατακράτηση και το φούσκωμα και συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Πηγή: care2.com

Διαβάστε επίσης:

Εσύ ξέρεις ποιος είναι ο «μαύρος χρυσός» της διατροφής και πώς θα τον καταναλώσεις;

Γνωρίστε 4 δημητριακά, για ένα σούπερ θρεπτικό πρωινό!

Τα 10 συμπτώματα που φανερώνουν δυσανεξία στη γλουτένη