Η σημασία της κατανάλωσης φυσικών χυμών στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής

Συνέντευξη στην Ειρήνη Πολλάλη

Η αλήθεια είναι πως για τους περισσότερους από εμάς, η κατανάλωση χυμών φρούτων αποτελεί μια εύγεστη και θρεπτική διατροφική επιλογή, που προσφέρει στον οργανισμό μας την ενέργεια, τις βιταμίνες, αλλά και την ενυδάτωση που χρειάζεται, καθώς ένας χυμός αποτελείται από νερό σε ποσοστό που φτάνει το 85 με 90%. Αρκεί δε να αναλογιστούμε ότι μία μερίδα 100% φυσικού χυμού Amita, ισοδυναμεί με μία εκ των πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως, για να αναλογιστούμε τη διατροφική αξία ενός χυμού.

Με την κατανάλωση χυμών -δηλαδή το juicing, αγγλιστί- να έχει μετατραπεί σε μία από τις κυρίαρχες διατροφικές τάσεις της εποχής μας, λοιπόν, και τις επιλογές που είναι διαθέσιμες στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα εστίασης που επισκεπτόμαστε να είναι πολλές, το σίγουρο είναι πως έχουμε κάθε λόγο να βάλουμε τους χυμούς κάτω από το «μικροσκόπιό» μας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Onmed.gr μίλησε με τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Αναστασία Κόκκαλη, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο αγαπημένο μας φυσικό ρόφημα και δη, τη δημοφιλή διατροφική τάση του juicing που κερδίζει συνεχώς έδαφος και θαυμαστές σε παγκόσμιο επίπεδο και όπως όλα δείχνουν, ήρθε για να μείνει.

diatrofologos

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη στο Onmed.gr

Ποια είναι η αξία της κατανάλωσης χυμών στη σύγχρονη διατροφή και ποια είναι τα ωφέλιμα συστατικά που λαμβάνουμε μέσα από έναν χυμό;

Οι φυσικοί χυμοί είναι πολύτιμοι σύμμαχοι της υγείας μας, μιας και η καθημερινή κατανάλωση 100% φυσικού χυμού φρούτων συμβάλλει στην πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών, αντιοξειδωτικών και ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό μας. Μεταξύ άλλων, οι χυμοί δεν περιέχουν λίπη, συμπληρώνουν τα φρούτα και τα λαχανικά της ημέρας, ενώ αποτελούν πολύτιμη πηγή ενυδάτωσης για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, εκτός από νερό, είναι σημαντικό να καταναλώνονται και φυσικοί χυμοί, αφού προσφέρουν ενυδάτωση. Επίσης, είναι ιδανική επιλογή για όσους ακολουθούν μία διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες λόγω πεπτικών προβλημάτων. Και αν δεν αγαπάτε ιδιαίτερα κάποια φρούτα, ίσως σε μορφή χυμού να τα καταναλώσετε πιο ευχάριστα.

Μπορούν οι συσκευασμένοι χυμοί, όπως για παράδειγμα εκείνοι της γνωστής μας Amita, να είναι 100% φυσικοί και να μην περιέχουν συντηρητικά;

Φυσικά. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων-Ποτών, ως 100% φυσικός χυμός χαρακτηρίζεται το προϊόν που περιέχει μόνο χυμό φρούτων, χωρίς καμία άλλη προσθήκη. Επιπλέον, υπάρχει το νέκταρ φρούτων, το οποίο είναι προϊόν που περιέχει χυμό φρούτου σε ποσοστό άνω του 50%, στο οποίο προστίθεται νερό και ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ύλες. Υπάρχει επίσης η κατηγορία φρουτοποτό, το προϊόν εκείνο που περιέχει 1% έως 99,9% χυμό φρούτων και ανάλογα με τη συνταγή, μπορεί να περιέχει ζάχαρη και νερό. Κατά τη διαδικασία παραγωγής, ο 100% φυσικός χυμός παστεριώνεται σε ειδικό εξοπλισμό. Με αυτόν τον τρόπο, καταστρέφονται οι μικροοργανισμοί που μπορεί να υπάρχουν στο τελικό προϊόν, ώστε να είναι πλέον έτοιμο να συσκευαστεί. O χυμός συσκευάζεται σε αποστειρωμένο περιβάλλον και σε αποστειρωμένα χάρτινα κουτιά, για να διατηρηθεί αναλλοίωτη η γεύση και το άρωμα των φρούτων, χωρίς να είναι αναγκαία η προσθήκη συντηρητικών. Έτσι, οι χυμοί μπορούν να είναι μακράς διαρκείας και να συντηρούνται εκτός ψυγείου. Όταν όμως ανοιχτούν, τότε πρέπει να συντηρηθούν στο ψυγείο και να καταναλωθούν μέσα σε τρεις ημέρες.

Πώς μπορούμε να συνδυάζουμε την κατανάλωση των χυμών μας, για να ενισχύουμε ακόμη περισσότερο τη διατροφή μας;

Στόχος είναι η ισορροπία, η σωστή κατανομή και ο κατάλληλος συνδυασμός στα τρόφιμα, όταν θέλουμε να πετύχουμε τη μέγιστη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Ο φυσικός χυμός μπορεί να αποτελεί συνεπώς ένα μικρογεύμα, όταν συνδυάζεται με ξηρούς καρπούς ή με ένα τοστ ή ακόμη και με μία σαλάτα λαχανικών. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, πάντως, προτείνω να τον καταναλώνετε με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, ώστε να υπάρχει καλή αφομοίωση του σιδήρου. Επίσης ο χυμός είναι η ιδανική βάση για smoothies όπου μαζί με φρέσκα , φρούτα, λαχανικά και υπερτροφές θα συμβάλλει στην ενίσχυση της γεύσης και της θρεπτικής αξίας. Προτείνω να προσθέσετε χυμό σε κέικ και συνταγές για pancakes, ώστε να αυξάνεται η θρεπτική αξία παράλληλα με τη γεύση.

xumos anana



Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε πως ένας συσκευασμένος χυμός μπορεί να μας προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε;

Ένας συσκευασμένος χυμός θα προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όταν υπάρχει υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη και όταν τηρούνται όλες εκείνες οι απαραίτητες διαδικασίες κατά την παραγωγή του. Σε κάθε περίπτωση, η διατροφική αξία του χυμού εξαρτάται από το είδος, την ποιότητα των φρούτων και των λαχανικών που χρησιμοποιούνται. Επιπρόσθετα, η συντήρηση του προϊόντος, ο τρόπος παστερίωσης και φυσικά, η συσκευασία, καθορίζουν την αξία και την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, που έχει το τελικό προϊόν μέχρι τη κατανάλωση του.

Υπάρχει, τελικά, κατάλληλη ώρα για να απολαύσει κάποιος έναν χυμό;

Όταν ο χυμός είναι 100% φυσικός και καλής ποιότητας, τότε η κάθε στιγμή και ώρα της ημέρας είναι κατάλληλη. Βέβαια, το καλύτερο γεύμα που θα σας πρότεινα να συνοδεύσετε με χυμό, είναι το πρωινό. Πολύ σημαντική είναι η κατανάλωση χυμού στο πρωινό γεύμα για ένα ξεκίνημα της ημέρας που θα σας δώσει ενέργεια, τόνωση και ευεξία. Επίσης, ένα ποτήρι φυσικό χυμό τις απογευματινές ώρες είναι μία υγιεινή επιλογή για τόνωση και ενυδάτωση. Κατάλληλη ώρα για να καταναλώσουμε χυμό είναι και πριν από το γυμναστήριο ή την προπόνηση, καθώς τροφοδοτεί τον οργανισμό με ενέργεια και φυσικούς ηλεκτρολύτες. Και τέλος, όταν κάποιος επιθυμεί γλυκό, ένα ποτήρι με φυσικό χυμό θα μπορούσε να είναι μία εξαιρετική εναλλακτική, με σαφώς λιγότερες θερμίδες και καλύτερη θρεπτική αξία.

xumos karotou



Το σίγουρο είναι πως η κατανάλωση χυμών, αποτελεί σημαντικό μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής και συνιστά μια καθημερινή επιλογή που φέρνει τη φύση στα ποτήρια μας και δη, με τον πλέον εύκολο και άμεσο τρόπο. Ένας συσκευασμένος χυμός, τον οποίο μπορούμε να πάρουμε από το περίπτερο ή το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας, μπορεί να είναι 100% φυσικός και να προσφέρει στον οργανισμό μας βιταμίνες και να αναβαθμίσει το μενού μας με τη φυσικά μοναδική του γεύση και μάλιστα, χωρίς να περιέχει συντηρητικά.

Αναστασία Κόκκαλη, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
www.kokkalidiet.gr
info@kokkalidiet.gr