ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η σπατάλη τροφίμων σκοτώνει τον πλανήτη μας - Δείτε πώς μπορείτε να διδάξετε τα παιδιά σας

Τα τελευταία χρόνια, η σπατάλη τροφίμων έχει αναδειχθεί σε ένα ευρέως διαδεδομένο και ανησυχητικό πρόβλημα που μπορεί να βλάψει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον. Αν θέλετε να αφήσετε έναν καλύτερο και καθαρότερο κόσμο, η οικονομία και ορθή διαχείριση ξεκινάει από το σπίτι.

Η σπατάλη τροφίμων σκοτώνει τον πλανήτη μας - Δείτε πώς μπορείτε να διδάξετε τα παιδιά σας

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που προκαλεί τεράστια απώλεια περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών πόρων. Το 50% των τροφίμων που απορρίπτονται είναι κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο, αλλά δυστυχώς καταλήγουν στα σκουπίδια.

Τα τρόφιμα απορρίπτονται ως αποτέλεσμα των προτύπων συμπεριφοράς, της έλλειψης επίγνωσης, των αγοραστικών συνηθειών και πολλών άλλων παραγόντων. Συγκεκριμένα περίπου το ένα τέταρτο των τροφίμων που αγοράζουμε για δική μας κατανάλωση στη συνέχεια τα πετάμε. Τα καλά νέα είναι ότι, με λίγη επίγνωση και σύνεση, η σπατάλη τροφίμων μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Πώς να διδάξουμε τα παιδιά

Η ευθύνη των γονέων είναι να διδάξουν στα παιδιά πώς να μειώνουν τη σπατάλη των τροφίμων. Τα παιδιά μιμούμενα τους γονείς τους θα κάνουν ως ενήλικες το ίδιο. Επί παραδείγματι αν βλέπουν έναν ενήλικα να αδειάζει σε μια σακούλα απορριμμάτων το περιεχόμενο μιας κατσαρόλας που ήταν στο ψυγείο, ή να πετά ληγμένα τρόφιμα θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική.

Καλή η θεωρία. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε στην πράξη ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν μια αίσθηση αξίας για τα τρόφιμα από πολύ μικρά έτσι ώστε να αρχίσουν να μειώνονται τα απόβλητα;

gynaika-krataei-fyto-sta-xeria.jpg

Καλλιεργήστε τρόφιμα μαζί

Χρησιμοποιήστε την ταράτσα, τη βεράντα ή έναν κήπο για να δείξετε στα παιδιά πώς να καλλιεργούν λαχανικά, φρούτα ή αρωματικά φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του μαγειρέματος. Τα παιδιά θα βιώσουν εγγύτητα και εξοικείωση με το φαγητό που τρώνε και θα κατανοήσουν τους πόρους που απαιτούνται για την καλλιέργεια τροφίμων. Αυτό θα δημιουργήσει μια αίσθηση αξίας για το φαγητό που τρώνε. Άλλωστε, είναι πιο δύσκολο να ρίξετε κάτι που σέβεστε.

1643643985272-779944606-4-grigoro-fagito.jpg

Μην γεμίζετε τα πιάτα με τεράστιες ποσότητες φαγητού

Οι περισσότεροι γονείς θέλουν τα παιδιά να τρώνε την ευρύτερη δυνατή ποικιλία τροφίμων, αλλά πολλά γεύματα, δυστυχώς, τελειώνουν με πολύ φαγητό στα σκουπίδια. Η συμβουλή μας; Δώστε στα παιδιά μικρές μερίδες τροφίμων που θα τις φάνε και δώστε τους συμπληρωματική μερίδα εφόσον συνεχίζουν να πεινάνε.

Διδάξτε τους τον εθελοντισμό

Ένας άλλος τρόπος για να αυξηθεί η αίσθηση της αξίας προς τα τρόφιμα μεταξύ των παιδιών σχετικά με τα απόβλητα είναι να συλλέγουν μόνα τους φρούτα και λαχανικά από τα οποία ένα τμήμα να πηγαίνει υπέρ των φτωχών και των κοινωνικών παντοπωλείων.

mageirema.jpg

Μαγειρέψτε μαζί

Προσκαλέστε τα παιδιά σας να έρθουν μαζί σας στην κουζίνα καθώς κάνετε, ας πούμε, ένα κέικ μπανάνας με μπανάνες που είναι πολύ ώριμες, ή μια τυρόπιτα με τυρί κοντά στην ημερομηνία λήξης του, ή ένα τουρλού με λαχανικά που έχασαν την πρώτη τους φρεσκάδα. Θα δουν πώς τα συστατικά που είναι λιγότερο ελκυστικά στην όψη μπορούν να γίνουν πραγματικά νόστιμα και απολαυστικά πιάτα.

koronoios-super-market.jpg

Ψωνίστε με τα παιδιά

Πηγαίνετε στη λαϊκή ή στο σούπερ μάρκετ με τα παιδιά σας. Δείξτε τους ότι ακόμη και τα λιγότερο όμορφα λαχανικά και φρούτα μπορούν να καταναλωθούν και να είναι νόστιμα και θρεπτικά. Μπορείτε επίσης να πάρετε προϊόντα που έχουν σχεδόν λήξει και να τα μαγειρέψετε αμέσως διδάσκοντας τα την οικονομία.

Εάν δεν πάτε μαζί τους για ψώνια, μια άλλη επιλογή είναι να σχεδιάσετε τα γεύματα μαζί και να τα ρωτήσετε τι θέλουν να αγοράσουν για να τα προετοιμάσουν, ώστε να αισθάνονται ότι συμμετέχουν στη διαδικασία.

Σχεδιασμός για το μέλλον

Κάθε δράση που έχει ως στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων θα επιτρέψει να διασφαλίσουμε την παρούσα και μελλοντική ευημερία της κοινωνίας για εμάς και τα παιδιά μας. Επομένως πρώτα εμείς υιοθετούμε νέες οικολογικές συνήθεις για το καλό του περιβάλλοντος και της τσέπης μας και στη συνέχεια διδάσκουμε τα παιδιά μας!