ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η διατροφή που προλαμβάνει τον πρόωρο θάνατο και σώζει το περιβάλλον

Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος και περισσότερων φρούτων και λαχανικών θα μπορούσε να αποτρέψει 26 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, λένε οι επιστήμονες.

Η διατροφή που προλαμβάνει τον πρόωρο θάνατο και σώζει το περιβάλλον

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου θα ήθελαν οι άνθρωποι να παίρνουν 350 θερμίδες από κρέας, γαλακτοκομικά και ψάρια κάθε μέρα, δηλαδή το ισοδύναμο ενός στήθους κοτόπουλου.

Υπολογίζουν ότι οι άνθρωποι στις χώρες της G20 (οι χώρες με τις ισχυρότερες οικονομίες) παίρνουν καθημερινά από ζωικές τροφές περίπου 620 θερμίδες, οι οποίες ισοδυναμούν με δύο μεγάλα μπιφτέκια βόειου κρέατος.

Οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να καταναλώνουν 720 θερμίδες από φρούτα και λαχανικά, υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Για παράδειγμα, ένα μήλο, μια μπανάνα και δύο πιπεριές έχουν περίπου 100 θερμίδες το καθένα.

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών θα μείωνε τους θανάτους που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος, λένε.

Οι ειδικοί πίσω από τη νέα μελέτη, οι οποίοι υποστηρίζουν την αμφιλεγόμενη πρόταση ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος θα ωφελούσε το περιβάλλον, ισχυρίζονται ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικών θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις στρατηγικές ανάκαμψης από τον Covid ως μέσο για να ωθήσουν τους ανθρώπους να τρώνε πιο υγιεινά.

Σύμφωνα με τον Aimen Sattar, έναν εκ των ερευνητών που συμμετείχαν στη μελέτη, η ανάλυση αναδεικνύει τα «δραματικά οφέλη» της βελτίωσης της διατροφής.

Μια κακή διατροφή, η οποία ορίζεται ως η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού και η περιορισμένη κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων, λαχανικών, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ξηρών καρπών και σπόρων, θεωρείται ότι προκαλεί 11 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, από ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος έχει επίσης συνδεθεί με την πρόληψη των πρόωρων θανάτων.

Οι ακαδημαϊκοί του Εδιμβούργου μοντελοποίησαν τέσσερα διαφορετικά σενάρια ανάκαμψης από τον Covid, τα οποία εξέτασαν τον αντίκτυπο της συμπερίληψης πολιτικών που έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση πιο υγιεινής διατροφής.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η στροφή προς μια πιο φυτική διατροφή θα μπορούσε να αποτρέψει 2.583 πρόωρους θανάτους ανά εκατομμύριο μέχρι το 2060.

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια μέχρι αυτό το έτος, η τακτική αυτή θα σήμαινε έως και 26 εκατομμύρια λιγότερους θανάτους μόνο το 2060.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, οι άνθρωποι θα κατανάλωναν 2.400 θερμίδες την ημέρα, με τις 820 να προέρχονται από τρόφιμα ολικής αλέσεως όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι.

Οι 720 προέρχονταν από φρούτα και λαχανικά και οι 350 από ζωικά προϊόντα όπως το βόειο κρέας, το κοτόπουλο και τα αυγά.

Οι υπόλοιπες προέρχονταν από έλαια και όσπρια, ζάχαρη και αμυλώδη λαχανικά, όπως οι πατάτες.

Αντίθετα, τα σχέδια ανάκαμψης που εστιάζουν αποκλειστικά στην επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας στα προ πανδημίας επίπεδα, μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλέον 780 θανάτους ανά εκατομμύριο ανθρώπων έως το 2060, που ισοδυναμεί με σχεδόν 8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Αυτό το μοντέλο έλαβε ως δεδομένο ότι οι άνθρωποι ακολουθούσαν διατροφή 2.600 θερμίδων την ημέρα, οι οποίες προέρχονταν κυρίως από προϊόντα ολικής αλέσεως (900), ζωικά προϊόντα (620) και λάδι και όσπρια (492).

Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι η μετάβαση σε πιο υγιεινές δίαιτες μείωσε επίσης τη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων κατά 40 εκατομμύρια τόνους και νερού για τα χωράφια κατά 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση λιγότερου κρέατος σημαίνει ότι χρησιμοποιείται λιγότερη γη για γεωργία και ζωοτροφές, ενώ οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε κρέας μειώνουν επίσης την απώλεια βιοποικιλότητας και φυσικής γης, ισχυρίστηκαν οι ερευνητές.

Ο Aimen Sattar είπε: «Οι πολιτικές για την ανάκαμψη από την πανδημία του Covid δίνουν μια ευκαιρία να μειωθεί ο αντίκτυπος του συστήματος παραγωγής τροφίμων, κάτι που αποτελεί επείγουσα παγκόσμια πρόκληση».

Σύμφωνα με το NHS, ένας μέσος άνδρας χρειάζεται 2.500 θερμίδες την ημέρα για να διατηρήσει ένα υγιές βάρος, ενώ για μια μέση γυναίκα ο αριθμός είναι περίπου 2.000 την ημέρα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση The Lancet Planetary Health.