ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 μύθοι που καταρρίπτονται για την καλύτερη ώρα που μπορείτε να καταναλώσετε φρούτα

Πολλή παραπληροφόρηση για τη διατροφή κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Ένα κοινό θέμα είναι η καλύτερη ώρα για να φάτε φρούτα. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρισμοί για το πότε και πώς πρέπει να καταναλώνετε φρούτα, καθώς και ποιος πρέπει να τα αποφεύγει εντελώς.

Οι 5 μύθοι που καταρρίπτονται για την καλύτερη ώρα που μπορείτε να καταναλώσετε φρούτα

Στο άρθρο που θα διαβάσετε ακολουθούν 5 κορυφαίοι μύθοι για το ποια είναι η καλύτερη ώρα για την κατανάλωση φρούτων που αξίζει να διαβάσετε καθώς όλα τα φρούτα ανεξαιρέτως κάνουν καλό στην υγεία. Ως γνωστόν τα φρούτα εμπεριέχουν υδατάνθρακες, μεγάλη ποσότητα από τις καθημερινές φυτικές ίνες που χρειάζεται ο οργανισμός, σημαντική ποσότητα από κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, μαγγάνιο, φολικό οξύ και φυσικά σίδηρο.

frouta.jpg

Μύθος 1: Να τρώτε πάντα φρούτα με άδειο στομάχι

Αυτός είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με το πότε πρέπει να τρώμε φρούτα.

Ο μύθος ισχυρίζεται ότι η κατανάλωση φρούτων με τα γεύματα επιβραδύνει την πέψη με αποτέλεσμα το φαγητό να κατακάθεται στο στομάχι σας και να σαπίζει.

Ισχυρίζεται επίσης ότι η κατανάλωση φρούτων με τα γεύματα προκαλεί αέρια, δυσφορία και μια σειρά από άλλα άσχετα συμπτώματα.

Ενώ οι φυτικές ίνες στα φρούτα μπορούν να επιβραδύνουν την απελευθέρωση τροφής από το στομάχι σας, οι υπόλοιποι από αυτούς τους ισχυρισμούς είναι ψευδείς.

Τα φρούτα μπορούν να κάνουν το στομάχι σας να αδειάζει πιο αργά, αλλά δεν κάνουν το φαγητό να κατακάθεται στο στομάχι σας επ' αόριστον.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πηκτίνη, ένα είδος φυτικής ίνας στα φρούτα, είχαν πιο αργό ρυθμό εκκένωσης του στομάχου περίπου 82 λεπτά, σε σύγκριση με περίπου 70 λεπτά σε εκείνους που δεν έτρωγαν πηκτίνη.

Αν και αυτή η αλλαγή στην ταχύτητα είναι αξιοσημείωτη, σε καμία περίπτωση δεν επιβραδύνει την πέψη αρκετά ώστε να προκαλέσει αλλοίωση της τροφής στο στομάχι. Αντιθέτως, μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ακόμα κι αν τα φρούτα κάνουν το φαγητό να καθίσει στο στομάχι σας για πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο, το στομάχι σας είναι ειδικά σχεδιασμένο για να αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων, που είναι αυτό που προκαλεί ζύμωση και σήψη.

Όταν το φαγητό φτάνει στο στομάχι, αναμειγνύεται με το οξύ του στομάχου, το οποίο έχει πολύ χαμηλό pH. Το περιεχόμενο του στομάχου σας γίνεται τόσο όξινο που οι περισσότεροι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να αναπτυχθούν.

Αυτό το μέρος της πέψης συμβαίνει εν μέρει για να βοηθήσει να σκοτώσει τα βακτήρια στο φαγητό σας και να αποτρέψει την ανάπτυξη μικροβίων.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους ισχυρισμούς, το να λέμε ότι η κατανάλωση φρούτων με τα γεύματα είναι η αιτία του φουσκώματος, της διάρροιας και της δυσφορίας αποτελεί παραπλάνηση.

Κανένα στοιχείο δεν υποστηρίζει την ιδέα ότι η κατανάλωση φρούτων με άδειο στομάχι επηρεάζει τη μακροζωία, την κούραση ή τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

Μύθος 2: Η κατανάλωση φρούτων πριν ή μετά το γεύμα μειώνει τη θρεπτική τους αξία

Αυτός ο μύθος φαίνεται να είναι μια επέκταση του μύθου νούμερο 1. Ισχυρίζεται ότι πρέπει να τρώτε φρούτα με άδειο στομάχι για να κερδίσετε όλα τα διατροφικά τους οφέλη.

Σύμφωνα με αυτόν τον μύθο, εάν τρώτε φρούτα αμέσως πριν ή μετά από ένα γεύμα, τα θρεπτικά συστατικά θα χαθούν κατά κάποιο τρόπο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια. Το ανθρώπινο σώμα έχει εξελιχθεί ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό όταν πρόκειται για την εξαγωγή θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα.

Όταν τρώτε ένα γεύμα, το στομάχι σας λειτουργεί ως δεξαμενή, απελευθερώνοντας μόνο μικρές ποσότητες κάθε φορά, έτσι ώστε το έντερό σας να μπορεί να το αφομοιώσει εύκολα.

Επίσης, το λεπτό έντερο είναι σχεδιασμένο να απορροφά όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Έχει μήκος έως και 6 μέτρα, με απορροφητική επιφάνεια πάνω 30 τετραγωνικά μέτρα.

Αυτή η τεράστια απορροφητική περιοχή βοηθά ώστε η λήψη των θρεπτικών συστατικών από τα φρούτα (και το υπόλοιπο γεύμα σας) να αποτελεί μια εύκολη διαδικασία για το πεπτικό σας σύστημα, ανεξάρτητα από το αν τρώτε φρούτα με άδειο στομάχι ή με ένα γεύμα.

Μύθος 3: Εάν έχετε διαβήτη, θα πρέπει να τρώτε φρούτα 1-2 ώρες πριν ή μετά τα γεύματα

Η άποψη ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν συχνά πεπτικά προβλήματα και η κατανάλωση φρούτων χωριστά από τα γεύματα βελτιώνει κατά κάποιο τρόπο την πέψη δεν ισχύει.

Η μόνη διαφορά που μπορεί να συμβεί είναι ότι οι υδατάνθρακες και η ζάχαρη που περιέχονται στα φρούτα μπορεί να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος πιο γρήγορα, κάτι που είναι ακριβώς αυτό που θέλουν να αποφύγουν τα άτομα με διαβήτη.

Αντί να τρώτε φρούτα ξεχωριστά, δοκιμάστε να τα συνδυάσετε με ένα γεύμα ή ένα σνακ. Η κατανάλωση φρούτων μαζί με ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες ή λίπος μπορεί να κάνει το στομάχι σας να απελευθερώνει την τροφή στο λεπτό έντερο πιο αργά.

Το όφελος από αυτό για έναν διαβητικό είναι ότι απορροφάται μικρότερη ποσότητα ζάχαρης κάθε φορά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα συνολικά.

Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο 7,5 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών - που βρίσκονται στα φρούτα - μπορούν να μειώσουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα κατά 25%.

Το είδος του φρούτου που τρώτε είναι επίσης σημαντικό. Για τα άτομα με διαβήτη, αναζητήστε φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα οποία θα αυξήσουν το σάκχαρό σας πιο αργά. Αυτά περιλαμβάνουν τα περισσότερα φρούτα εκτός από τα πεπόνια, τον ανανά και τα αποξηραμένα φρούτα.

Ωστόσο, ορισμένα άτομα με διαβήτη αναπτύσσουν όντως πεπτικά προβλήματα. Το πιο συχνό πρόβλημα ονομάζεται γαστροπάρεση. Συμβαίνει όταν το στομάχι αδειάζει πιο αργά από το κανονικό ή καθόλου.

Αν και ορισμένες διατροφικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στη γαστροπάρεση, η κατανάλωση φρούτων με άδειο στομάχι δεν είναι μία από αυτές.

Μύθος 4: Η καλύτερη ώρα της ημέρας για να φάτε φρούτα είναι το πρωί

Δεν υπάρχει λογική πίσω από αυτή την ιδέα, και επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία που να την υποστηρίζουν.

Ορισμένες διαδικτυακές πηγές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ενός φαγητού με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως τα φρούτα, αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και «ξυπνά» το πεπτικό σας σύστημα.

Στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε τροφή που περιέχει υδατάνθρακες θα αυξήσει προσωρινά το σάκχαρο στο αίμα σας όσο απορροφάται η γλυκόζη, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας.

Ωστόσο, εκτός από το ότι παρέχει στο σώμα σας ενέργεια και άλλα θρεπτικά συστατικά, αυτό δεν έχει κανένα ιδιαίτερο όφελος.

Δεν χρειάζεται να «ξυπνήσετε» το πεπτικό σας σύστημα, καθώς είναι πάντα έτοιμο να δραστηριοποιηθεί τη στιγμή που το φαγητό αγγίζει τη γλώσσα σας, όποια ώρα κι αν είναι.

Και ενώ η κατανάλωση ενός γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσει προσωρινά το σώμα σας να χρησιμοποιεί υδατάνθρακες ως καύσιμο, δεν αλλάζει το συνολικό ρυθμό του μεταβολισμού σας. Η αλήθεια είναι ότι τα φρούτα είναι υγιεινά οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Μύθος 5: Δεν πρέπει να τρώτε φρούτα μετά τις 2:00 μ.μ.

Ο μύθος νούμερο 5 είναι παρόμοιος με τον μύθο νούμερο 4, ο οποίος υποστηρίζει ότι πρέπει να αποφεύγετε τα φρούτα μετά τις 2 μ.μ.

Η ιδέα είναι ότι η κατανάλωση φρούτων (ή οποιωνδήποτε υδατανθράκων) μετά τις 2 μ.μ. αυξάνει το σάκχαρό σας, το οποίο το σώμα σας δεν έχει χρόνο να σταθεροποιήσει πριν τον ύπνο, οδηγώντας σε αύξηση βάρους είναι αναληθής.

Οποιαδήποτε τροφή που περιέχει υδατάνθρακες θα αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα σας καθώς απορροφάται η γλυκόζη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το σάκχαρό σας θα αυξηθεί περισσότερο μετά τις 2 μ.μ. από οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας.

Και ενώ η ανοχή σας στους υδατάνθρακες μπορεί να κυμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτές οι αλλαγές είναι μικρές και δεν αλλάζουν τον συνολικό μεταβολικό σας ρυθμό.

Δεν υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η κατανάλωση φρούτων το απόγευμα θα προκαλέσει αύξηση βάρους.

Ο μεταβολικός σας ρυθμός τείνει να μειώνεται καθώς θα αποκοιμηθείτε, αλλά εξακολουθείτε να καίτε πολλές θερμίδες για να διατηρείτε το σώμα σας σε λειτουργία.

Πολλοί παράγοντες καθορίζουν εάν οι θερμίδες καίγονται για ενέργεια ή αποθηκεύονται ως λίπος, αλλά η αποφυγή φρούτων μετά από μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας δεν είναι ένας από αυτούς.

Επίσης, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αποφυγή φρούτων το απόγευμα οδηγεί σε αύξηση βάρους.

Στην πραγματικότητα, εάν θέλετε να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια της ημέρας τείνουν να ζυγίζουν λιγότερο και είναι λιγότερο πιθανό να πάρουν βάρος.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση 17 μελετών διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη φρούτων είχαν έως και 17% μείωση στον κίνδυνο παχυσαρκίας.

kalokairina-frouta.jpg

Να θυμάστε πως τα φρούτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Οι μύθοι που ισχυρίζονται ότι υπάρχει η καλύτερη ή η χειρότερη στιγμή για να φάτε φρούτα είναι αβάσιμοι και αναληθείς, και απλώς σκορπούν σύγχυση και παραπληροφόρηση.

Ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας, η κατανάλωση φρούτων είναι ένας νόστιμος και υγιεινός τρόπος για να πάρετε πολλά θρεπτικά συστατικά για το σώμα σας.