ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι ωφέλιμη η σοκολάτα για εσάς; Πόση ποσότητα μπορείτε να καταναλώσετε και ποια να προτιμήσετε

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση του κακάο με μέτρο μπορεί να είναι ο γλυκός πειρασμός για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων.  

Είναι ωφέλιμη η σοκολάτα για εσάς; Πόση ποσότητα μπορείτε να καταναλώσετε και ποια να προτιμήσετε

Η σοκολάτα είναι γνωστό σε όλους ότι είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για να ενισχύσει τη διάθεση.

Σε μια νέα μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Surrey, την πρώτη του είδους της, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κακάο και συγκεκριμένα οι φλαβανόλες που εμπεριέχει, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της αρτηριακής δυσκαμψίας όσο και ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Βέβαια, παραμένει ασαφές εάν αυτό το όφελος θα μεταφραζόταν σε μια τυπική μπάρα σοκολάτας.

Οι φλαβανόλες είναι μια μορφή αντιοξειδωτικού που βρίσκεται στο λάχανο, το κόκκινο κρασί, τα μούρα, τις ντομάτες και πολλά άλλα τρόφιμα, καθώς και τη σοκολάτα.

Ο ερευνητής καθηγητής Christian Heiss δήλωσε σχετικά: «Πριν καν εξετάσουμε το ενδεχόμενο εισαγωγής κακάου σε κλινικές πρακτικές, πρέπει να δοκιμάσουμε εάν τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως σε εργαστηριακά περιβάλλοντα μεταφράζονται με ασφάλεια σε πραγματικά, με τους ανθρώπους να συνεχίζουν την καθημερινή τους ζωή».

Και συνέχισε λέγοντας: «Αυτό που βρήκαμε δείχνει ότι οι φλαβανόλες που εμπεριέχει το κακάο μειώνουν την αρτηριακή πίεση μόνο εάν είναι αυξημένη».

Η μελέτη

Οι ερευνητές παρακολούθησαν έντεκα υγιείς συμμετέχοντες για αρκετές ημέρες καθώς κατανάλωναν, σε εναλλασσόμενες ημέρες, είτε έξι κάψουλες φλαβανόλης κακάου είτε έξι κάψουλες εικονικού φαρμάκου που περιείχαν καστανή ζάχαρη. Στους συμμετέχοντες δόθηκε ένα πιεσόμετρο βραχίονα και ένα κλιπ δακτύλου που μετρά τον παλμό και τα επίπεδα της αρτηριακής δυσκαμψίας.

Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και του παλμού ελήφθησαν πριν από την κατανάλωση των καψουλών κάθε μισή ώρα μετά το φαγητό για τις πρώτες τρεις ώρες και στη συνέχεια ήταν ωριαίες για τις υπόλοιπες εννέα ώρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αρτηριακή πίεση και η αρτηριακή δυσκαμψία μειώθηκαν στους συμμετέχοντες μόνο εάν ήταν υψηλή και δεν υπήρχε επίδραση όταν η αρτηριακή πίεση ήταν χαμηλή, το πρωί.

Η ομάδα σημείωσε ότι τα αποτελέσματα εντοπίστηκαν επίσης, για πρώτη φορά, σε οκτώ ώρες μετά την κατανάλωση του κακάου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται στον μηχανισμό που τα βακτήρια στο έντερο μεταβολίζουν τις φλαβανόλες του κακάο.

1645458125511-481619300-kakao.jpg

Τα οφέλη του κακάου στην αρτηριακή πίεση

Αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, η νέα έρευνα δείχνει ότι οι φλαβανόλες που περιέχονται στο κακάο μπορεί να είναι μια πιθανή θεραπευτική επιλογή για άτομα που έχουν ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση.

«Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αρτηριακή δυσκαμψία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων ενός ατόμου, οπότε είναι σημαντικό να διερευνήσουμε καινοτόμους τρόπους για τη θεραπεία τέτοιων καταστάσεων», δήλωσε ο Heiss.

«Ο θετικός αντίκτυπος που έχουν οι φλαβανόλες του κακάου στο καρδιαγγειακό σύστημα, ιδιαίτερα στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και την αρτηριακή πίεση, είναι αναμφισβήτητος» και συνέχισε λέγοντας. «οι γιατροί συχνά φοβούνται ότι ορισμένα φάρμακα μπορούν να μειώσουν υπερβολικά την αρτηριακή πίεση κάποιες μέρες.

Αυτό που βρήκαμε δείχνει ότι οι φλαβανόλες του κακάου μειώνουν την αρτηριακή πίεση μόνο αν είναι αυξημένη. Η μελέτη μάς έδειξε πόσο μεταβλητή μπορεί να είναι η αρτηριακή πίεση και η αρτηριακή ακαμψία από μέρα σε μέρα και δείχνει τον ρόλο των προσωπικών μετρητών υγείας στην ανάπτυξη και την εφαρμογή αποτελεσματικής εξατομικευμένης φροντίδας».