ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φυτικές πρωτεΐνες: Τα οφέλη τους για την υγεία και οι τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα

Οι σύγχρονες διατροφικές οδηγίες συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, τόσο για λόγους υγείας, όσο και στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Φυτικές πρωτεΐνες: Τα οφέλη τους για την υγεία και οι τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα

Οι διατροφικές οδηγίες αναθεωρήθηκαν πρώτα στις σκανδιναβικές χώρες το 2016, συνιστώντας τον περιορισμό της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και προτείνοντας την αυξημένη κατανάλωση οσπρίων για την επίτευξη πρωτεϊνικής επάρκειας.

Είχαν προηγηθεί τα ενθαρρυντικά ευρήματα πολλών κλινικών μελετών που αξιολόγησαν την επίδραση των φυτικών πρωτεϊνών στον ανθρώπινο οργανισμό και τη συνέκριναν με αυτή των ζωικών πρωτεϊνών.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food and Nutrition αξιολόγησε την επίδραση που τα πλούσια σε πρωτεΐνη φυτικά τρόφιμα στην επίτευξη του αισθήματος κορεσμού, σε σύγκριση με τα ζωικά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι κατανάλωναν όσπρια είχαν αυξημένο κορεσμό και μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ παράλληλα έτρωγαν περισσότερες φυτικές ίνες, γεγονός ευεργετικό για την υγεία τους.

Έχει βρεθεί επίσης ότι μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα με φυτική πρωτεΐνη, συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες αργής απορρόφησης, ενισχύει τον ρυθμό απώλειας βάρους και κυρίως τη συντήρησή του.

Παράλληλα, χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα φυτικά προϊόντα συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς και των αγγείων σε σύγκριση με τα ζωικά.

Φυτική πρωτεΐνη και μυϊκή ανάπτυξη

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι άτομα που λάμβαναν την απαιτούμενη ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών, είχαν ανάλογα αποτελέσματα στη μυϊκή τους ανάπτυξη. Αυτό είναι καθησυχαστικό για όσους αθλούνται και τους απασχολεί η μυϊκή ανάπλαση και ανάπτυξη.

Μία διατροφή πλούσια σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης τέλος, προσφέρει καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, μειώνοντας τον κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μείωση των ολικών λιπιδίων και της χοληστερόλης, προστατεύοντας καρδιά και αγγεία.

Τρόφιμα φυτικής προέλευσης με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Δείτε τα τρόφιμα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές πρωτεΐνες που περιλαμβάνει η σύγχρονη ελληνική διατροφή:

  • 1 φλιτζάνι φακές - 18 γρ.
  • 1 φλιτζάνι φασόλια - 15 γρ.
  • 1 φλιτζάνι ρεβίθια - 12 γρ.
  • 45 γρ. ταχίνι (3 κουταλιές) - 8,1 γρ.
  • 1 φλιτζάνι κινόα - 8 γρ.
  • 30 γρ. καρύδια - 6,9 γρ.
  • 50 γρ. χαλβάς από ταχίνι - 6 γρ.
  • 30 γρ. ψημένα αμύγδαλα - 6 γρ.
  • 1 φλιτζάνι καστανό ρύζι - 5 γρ.
  • 30 γρ. σπόροι chia - 4,5 γρ.
  • 100 γρ. ψητά μανιτάρια - 4 γρ.