ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Keto, Paleo, Carnivore: Δείτε τα «υπέρ» και τα «κατά» που προσφέρουν οι τρεις δημοφιλείς δίαιτες

Θέλετε να χάσετε μερικά κιλά, αλλά δυσκολεύεστε να επιλέξετε ανάμεσα σε τόσες δίαιτες που υπόσχονται γρήγορα και μόνιμα αποτελέσματα;

Keto, Paleo, Carnivore: Δείτε τα «υπέρ» και τα «κατά» που προσφέρουν οι τρεις δημοφιλείς δίαιτες

Σύμφωνα με τον Αμερικανό διατροφολόγο Anthony O'Reilly, καμία δίαιτα δεν αποτελεί τη μαγική λύση και κάθε μία έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

«Είναι σημαντικό να κάνετε έρευνα πριν αλλάξετε διατροφή και να κατανοήσετε ότι δεν υπάρχει γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους ή μια συγκεκριμένη δίαιτα που εγγυάται ότι θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από μια άλλη. Δώστε προτεραιότητα στον αριθμό των θερμίδων και στη συνέχεια επιλέξτε ένα διατροφικό πρόγραμμα με βάση τις προτιμήσεις σας».

Δείτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τριών διατροφικών προγραμμάτων που βασίζονται στην αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών και λιπαρών:

Keto diet

Η κετογονική δίαιτα είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο πολυσυζητημένες δίαιτες των τελευταίων ετών.

Η Keto, όπως λέγεται εν συντομία, δίνει προτεραιότητα στα λιπαρά (65-75% των ημερήσιων θερμίδων) και ακολουθούν η μέτρια κατανάλωση πρωτεϊνών (20-30%) και η ελάχιστη πρόσληψη υδατανθράκων (μόνο 5%, ενώ κάποιες δίαιτες τις απαγορεύουν εντελώς).

Η κετογονική δίαιτα σχεδιάστηκε για να διατηρεί το σώμα σε μια σχεδόν μόνιμη κατάσταση κέτωσης, κατά την οποία δημιουργεί κετόνες από λίπος για να τις χρησιμοποιήσει ως ενέργεια αντί για σάκχαρα από υδατάνθρακες (την κύρια προτιμώμενη πηγή ενέργειας από το σώμα).

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ποιότητα των τροφίμων είναι πιο σημαντική από την ποσότητα των μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά) που προσλαμβάνετε.

Εάν δηλαδή ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τρώτε ποιοτικά λιπαρά και πρωτεΐνες.

Είναι επίσης σημαντικό να προτιμάτε τα δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για τα επεξεργασμένα άμυλα, εάν κάνετε δίαιτα με λίγα λιπαρά.

Πλεονεκτήματα

Σύμφωνα με κάποιους ισχυρισμούς, η κετογονική δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου και παθήσεων του αναπνευστικού. Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και μείωση του σακχάρου στους διαβητικούς.

Μειονεκτήματα

Αρκετές μελέτες επισημαίνουν ότι η keto δεν είναι σταματά να είναι αποτελεσματική όταν οι θερμίδες συνδυάζονται με άλλες δίαιτες.

Carnivore diet ή σαρκοφαγική δίαιτα

Η δίαιτα των σαρκοφάγων είναι η αντίθετη της χορτοφαγικής. Οι «σαρκοφάγοι» τρώνε μόνο τροφές ζωικής προέλευσης, όπως κρέας, τυρί, γάλα, ζωικά λιπαρά και αυγά.

Δεν τρώνε δημητριακά, λαχανικά και φρούτα.

Πλεονεκτήματα

Η δίαιτα Carnivore μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, κυρίως επειδή οι πρωτεΐνες αυξάνουν την τροφογενή θερμογένεση, δηλαδή την ενέργεια που δαπανά το σώμα για την πέψη της τροφής και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Οι υποστηρικτές της δίαιτας ισχυρίζονται ότι μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή και να αποτρέψει τις διατροφικές ελλείψεις.

Μειονεκτήματα

Η έλλειψη φρούτων και λαχανικών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και κίνδυνο θανάτου.

Δίαιτα Paleo

Η παλαιολιθική ή δίαιτα Paleo προβλέπει την κατανάλωση κρέατος, ψαριών, λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων.

Απαγορεύεται η κατανάλωση δημητριακών, γαλακτοκομικών, επεξεργασμένων τροφών, οσπρίων και σακχάρων.

Την ακολουθούν πολλοί επώνυμοι, ανάμεσα στους οποίους ο Matthew McConaughey, η Miley Cyrus και η Uma Thurman.

Πλεονεκτήματα

Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματική στην απώλεια βάρους, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση άλλων δεικτών στο αίμα.

Μειονεκτήματα

Πολλοί ερευνητές υπογραμμίζουν την έλλειψη στοιχείων και την ανάγκη διεξαγωγής περισσότερων ερευνών για τις επιπτώσεις της στην υγεία.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον αποκλεισμό δημητριακών ολικής αλέσεως, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπουν τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη.

Πηγή: Mail Online