ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί όσοι αθλούνται πρέπει να τρώνε καθημερινά αμύγδαλα

Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά, πρέπει να τρώνε καθημερινά αμύγδαλα.

Γιατί όσοι αθλούνται πρέπει να τρώνε καθημερινά αμύγδαλα

Νέα μελέτη έδειξε ότι γυναίκες και άνδρες που έτρωγαν 57 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά επί ένα μήνα, είχαν αυξημένα επίπεδα καλού λίπους στο αίμα τους αμέσως μετά από μια συνεδρία έντονης άσκησης.

Αυτά τα μόρια καλού λίπους, η λεγόμενη οξυλιπίνη (οξειδωμένο λίπος), συντίθενται από το λινολεϊκό οξύ από τον καφέ λιπώδη ιστό και έχουν ευεργετική επίδραση στη μεταβολική υγεία και στη ρύθμιση της ενέργειας.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης David C Nieman, «οι εθελοντές που κατανάλωναν 57 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά επί ένα μήνα πριν από μία συνεδρία έντονης προπόνησης, είχαν περισσότερα καλά λιπαρά στο αίμα τους αμέσως μετά την άσκηση, ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερη κόπωση και ένταση, περισσότερη δύναμη στο πίσω μέρος των ποδιών και μειωμένη μυϊκή βλάβη».

Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 38 άνδρες και 26 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 και 65 ετών, οι οποίοι δεν έκαναν τακτικά προπονήσεις με βάρη. Περίπου οι μισοί λάμβαναν καθημερινά αμύγδαλα, ενώ οι άλλοι μισοί αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου και έτρωγαν καθημερινά μια μπάρα δημητριακών αντίστοιχων θερμίδων. Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος και ούρων πριν και μετά την περίοδο των τεσσάρων εβδομάδων λήψης των συμπληρωμάτων διατροφής.

Μετά από κάθε αιμοληψία, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο «Profile of Mood State» (POMS) για να ποσοτικοποιήσουν την ψυχική τους κατάσταση και βαθμολόγησαν τον μυϊκό πόνο και τη δυσκαμψία που αισθάνονταν μετά από ασυνήθιστη ή επίπονη άσκηση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η άσκηση των 90 λεπτών οδήγησε σε αύξηση του αισθήματος μυϊκής βλάβης και μυϊκού πόνου, καθώς και σε αυξημένο σκορ POMS, υποδεικνύοντας αυξημένη κόπωση, άγχος και κατάθλιψη.

Η άσκηση οδήγησε επίσης σε παροδικά αυξημένα επίπεδα προφλεγμονωδών κυτοκινών όπως η IL-6, η IL-8, η IL-10 και η MCP-1 στο αίμα. Είναι σημαντικό ότι αμέσως μετά την άσκηση, η συγκέντρωση του ωφέλιμου 12,13-DiHOME ήταν κατά 69% υψηλότερη στο πλάσμα του αίματος των συμμετεχόντων στην ομάδα κατανάλωσης αμυγδάλων από ότι στους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου. Το 12,13-DiHOME είναι γνωστό ότι αυξάνει τη μεταφορά λιπαρών οξέων και την πρόσληψή τους από τους σκελετικούς μύες, με τη συνολική επίδραση να διεγείρει τη μεταβολική αποκατάσταση μετά την άσκηση.

Ο Nieman και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση αμυγδάλων οδηγεί σε αλλαγή του μεταβολισμού, μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες από την άσκηση και επιτρέποντας στο σώμα να ανακάμψει πιο γρήγορα.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα αμύγδαλα παρέχουν ένα μοναδικό και πολύπλοκο μείγμα θρεπτικών συστατικών και πολυφαινολών που μπορεί να υποστηρίξει τη μεταβολική ανάκαμψη από τα στρεσογόνα επίπεδα άσκησης. Τα αμύγδαλα έχουν υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης, καλά λιπαρά, βιταμίνη Ε, μέταλλα και φυτικές ίνες. Η φλούδα τους περιέχει πολυφαινόλες που καταλήγουν στο παχύ έντερο και βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Nutrition.