ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Οι 7 διατροφικές αρχές που μειώνουν τον κίνδυνο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Συμπεριλάβετε πολλές φυτικές ίνες, μειώστε το κόκκινο κρέας και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Οι 7 διατροφικές αρχές που μειώνουν τον κίνδυνο
Bigstock

Η υγιεινή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι διατροφικοί παράγοντες συμβάλλουν σε έως και το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τι να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Ακολουθούν ορισμένες διατροφικές συμβουλές για τη διατήρηση της υγείας του παχέος εντέρου και την μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου:

  1. Φυτικές ίνες από φρούτα και λαχανικά: Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε φυτικές ίνες βοηθά στη διατήρηση της υγείας του παχέος εντέρου. Αυτές οι τροφές επιταχύνουν τη διέλευση των αποβλήτων μέσω του παχέος εντέρου, μειώνουν τη χοληστερόλη και βελτιώνουν τα συμπτώματα καταστάσεων όπως οι αιμορροΐδες.
  2. Δημητριακά ολικής αλέσεως: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.
  3. Περιορίστε το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας: Το κόκκινο κρέας έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον, το ζαμπόν και τα λουκάνικα, ταξινομούνται ως καρκινογόνα Ομάδας 1, που σημαίνει ότι έχουν ενδείξεις ότι προκαλούν καρκίνο στον άνθρωπο.
  4. Αποφύγετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με πρόσθετα λίπη, άμυλα, σάκχαρα και συντηρητικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
  5. Δοκιμάστε διατροφή με επίκεντρο τα ψάρια: Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια έχει αποδειχθεί ότι παρέχει ισχυρή προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μια πεσκο-χορτοφαγική (pescatarian + vegeterian = pesco-vegetarian) διατροφή, όπως ονομάζεται, που περιλαμβάνει ψάρια και θαλασσινά, μειώνει τον κίνδυνο κατά 45%.
  6. Δοκιμάστε την μεσογειακή διατροφή: Η μεσογειακή διατροφή, που δίνει έμφαση στα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου έως και 43%. Περιλαμβάνει επίσης δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο.
  7. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι άνδρες θα πρέπει να περιορίζουν το αλκοόλ σε δύο μερίδες την ημέρα, ενώ οι γυναίκες σε μία μερίδα την ημέρα.

Γενικά

Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, μαζί με την τακτική άσκηση, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Είναι απαραίτητο να ακολουθείτε τις συνιστώμενες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου, με τον αρχικό έλεγχο να ξεκινά από την ηλικία των 45 ετών ή νωρίτερα εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε οποιαδήποτε σχετικά συμπτώματα και να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια για να κολλήσετε τη νόσο στα αρχικά της στάδια. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η έγκαιρη ανίχνευση μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό αυτού του κινδύνου.

Πηγή: health.clevelandclinic.org