ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες τροφές έχουν τις πρωτεΐνες που μειώνουν τον κίνδυνο νεφρικής νόσου

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη εστίαση στα πλεονεκτήματα που έχει για την υγεία η διατροφής με βάση τα φυτά.

Ποιες τροφές έχουν τις πρωτεΐνες που μειώνουν τον κίνδυνο νεφρικής νόσου
Bigstock

Γνωστές για την παροχή πολλών πλεονεκτημάτων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρδιακών προβλημάτων και ορισμένων μορφών καρκίνου, οι φυτικές δίαιτες έχουν γίνει το επίκεντρο σχεδόν κάθε σύγχρονου διατροφικού πλάνου. Ωστόσο, η σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών και του κινδύνου χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) παρέμεινε λίγο θολή.

Μια πρόσφατη μελέτη έριξε φως σε αυτήν τη συσχέτιση. Η βασισμένη στα δεδομένα της UK Biobank Study μελέτη διερεύνησε σχολαστικά τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών και της εμφάνισης ΧΝΝ.

Χρόνια νεφρικής νόσος: Έως και 18% μειωμένος κίνδυνος για όσους τρώνε πολλές φυτικές πρωτεΐνες

Η μελέτη παρακολούθησε 117.809 συμμετέχοντες που είχαν συμπληρώσει με επιτυχία τουλάχιστον ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο και πληρούσαν συγκεκριμένα πρότυπα υγείας, αποκλείοντας οποιοδήποτε προηγούμενο ιστορικό ΧΝΝ. Σε μια μέση διάρκεια παρακολούθησης σχεδόν δέκα ετών 3.745 συμμετέχοντες εκδήλωσαν χρόνια νεφρική νόσο.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών αντιμετώπιζαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνια νεφρική νόσο.

Όσοι κατανάλωναν περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες εμφάνισαν σταθερή μείωση στον κίνδυνο ΧΝΝ και μάλιστα κατ' αναλογικό τρόπο: όσο αυξανόταν η πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών, τόσο μειωνόταν και ο κίνδυνος.

Σε μια διάμεση διάρκεια παρακολούθησης 9,9 ετών, τα ευρήματα ήταν αποκαλυπτικά: οι συμμετέχοντες με αυξημένη πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών είχαν 10-18% μειωμένο κίνδυνο ΧΝΝ.

Παρά την αναμφισβήτητη συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης φυτικών πρωτεϊνών και του μειωμένου κινδύνου ΧΝΝ, η μελέτη έχει περιορισμούς:

  • Η μελέτη UK Biobank βασίζεται κυρίως στις διατροφικές συνήθειες, όπως τις αναφέρουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, οπότε μπορεί να μην είναι πάντα ολοκληρωμένες ή απόλυτα ακριβείς.
  • Επιπλέον, τα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων στην UK Biobank ενδέχεται να μην είναι απολύτως αντιπροσωπευτικά, περιορίζοντας ενδεχομένως την ευρύτερη δυνατότητα εφαρμογής αυτών των ευρημάτων.

Ωστόσο, τα συμπεράσματα της μελέτης είναι ελπιδοφόρα:

Η έρευνα επισημαίνει τις προστατευτικές ιδιότητες της φυτικής πρωτεΐνης κατά της χρόνιας νεφρικής νόσου. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της διατροφικής παρέμβασης σε περιβάλλοντα πρωτοβάθμιας φροντίδας, τονίζοντας τα πιθανά οφέλη μιας φυτικής διατροφής στην υγεία των νεφρών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Kidney Diseases.