ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νερό με λεμόνι: Τι πραγματικά προσφέρει - Απώλεια βάρους και παρενέργειες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η ιδέα ότι το νερό με λεμόνι είναι ένα “θαυματουργό” ελιξίριο απώλειας βάρους είναι αναληθής.

Νερό με λεμόνι: Τι πραγματικά προσφέρει - Απώλεια βάρους και παρενέργειες
Bigstock

Ο χυμός λεμονιού και το νερό δεν θα σας βοηθήσουν απαραίτητα να χάσετε βάρος, αλλά θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα σταθερό και υγιές γαστρεντερικό σύστημα. Πολλά από τα οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από την κατανάλωση νερού με λεμόνι θα μπορούσαν να ληφθούν και μόνο αν πίνετε περισσότερο νερό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το νερό με λεμόνι θα μπορούσε να ενισχύσει την απώλεια βάρους λόγω των θετικών του επιδράσεων στον κορεσμό, την ενυδάτωση και τον μεταβολισμό, αλλά το απλό νερό προσφέρει παρόμοια αποτελέσματα χωρίς αρνητικές παρενέργειες.

Εάν θέλετε να μειώσετε το βάρος σας, απαιτείται ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση, αλλιώς το όποιο αποτέλεσμα δεν θα είναι μακροπρόθεσμο.

4 λόγοι για τους οποίους το νερό με λεμόνι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Το νερό με λεμόνι μπορεί πράγματι να συμβάλλει στην απώλεια κιλών, κυρίως εξαιτίας των παρακάτω λόγων:

1. Είναι διουρητικό

  • Το νερό με λεμόνι αυξάνει την παραγωγή ούρων. Ως αποτέλεσμα, χάνετε βάρος μεν, αλλά από την απώλεια υγρών και όχι λίπους, δε.
  • Ο χυμός λεμονιού με νερό ως μέθοδος αποτοξίνωσης είναι εύλογος επειδή τα λεμόνια περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά και μπορούν να καθαρίσουν και να αποτοξινώσουν τα έντερα.
  • Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες αναφέρουν ότι η κατανάλωση νερού με λεμόνι πρέπει να συνοδεύεται από μια θρεπτική διατροφή και άσκηση για την επίτευξη των στόχων απώλειας βάρους.

2. Περιέχει βιταμίνη C

  • Ο χυμός λεμονιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, η οποία είναι ευεργετική για την υγεία και μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε λίπος.
  • Σύμφωνα με μια μελέτη όσοι έχουν κατάλληλα επίπεδα βιταμίνης C καίνε 30% περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια ασκήσεων υψηλής έντασης από εκείνους με σχετική ανεπάρκεια.
  • Ωστόσο, ο σπιτικός χυμός λεμονιού μπορεί να μην έχει αρκετή βιταμίνη C για να κάψει λίπος. Πιθανώς θα έχει ίχνη βιταμίνης C, η οποία είναι χρήσιμη για τη συνολική υγεία σας.

3. Περιέχει φυτικές ίνες (πηκτίνη)

  • Η πηκτίνη στον χυμό λεμονιού είναι ένας τύπος φυτικής ίνας που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα, παρατείνοντας το χρόνο για την έξοδο της τροφής από το έντερο. Και τα δύο μπορεί να είναι ωφέλιμα σε οποιεσδήποτε προσπάθειες απώλειας βάρους.
  • Οι επαρκείς φυτικές ίνες στη διατροφή σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθυστερώντας την πείνα και μειώνοντας τα υπερβολικά σνακ. Ωστόσο, αυτός δεν είναι σε καμία περίπτωση ο κύριος παράγοντας αποτελεσματικής απώλειας βάρους. Άλλωστε, οι περισσότερες φυτικές ίνες και η πηκτίνη βρίσκονται στη φλούδα και όχι στο χυμό.

4. Περιέχει αντιοξειδωτικά

  • Σύμφωνα με μια μελέτη, τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο λεμόνι βοηθούν στη μείωση της αύξησης του βάρους (τουλάχιστον σε ποντίκια που τρέφονταν υπερβολικά). Ωστόσο, δεν υπάρχει πειστική επιστημονική απόδειξη ότι το λεμόνι βοηθά στην απώλεια βάρους στους ανθρώπους.

6 πιθανά οφέλη για την υγεία από το να πίνετε νερό με λεμόνι καθημερινά

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού λεμονιού με χλιαρό νερό πριν από οτιδήποτε άλλο το πρωί μπορεί να έχει κάποια πλεονεκτήματα. Πολλές από τις ευεργετικές επιδράσεις του οφείλονται στη δράση της βιταμίνης C και στα πρόσθετα βιοφλαβονοειδή (ισχυρά αντιοξειδωτικά).

1. Καλό για το δέρμα

  • Η βιταμίνη C αποτρέπει τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες, διατηρώντας το δέρμα σας νεανικό και επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσης.
  • Η λήψη αρκετής βιταμίνης C βοηθά το σώμα να παράγει κολλαγόνο, το οποίο είναι απαραίτητο για υγιές δέρμα με λιγότερες ρυτίδες.

2. Μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειας και τη διάθεσή σας

  • Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση νερού με λεμόνι το πρωί και το άρωμά του μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ενέργειας και της διάθεσης.
  • Μελέτες αναφέρουν ότι τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα στα λεμόνια διεισδύουν στον πεπτικό σωλήνα και μπορεί να έχουν μια φυσική επίδραση στον οργανισμό που ενισχύει την ενέργεια.

3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

  • Η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση του κρυολογήματος και των ασθενειών, ενώ μειώνει και το οξειδωτικό στρες.
  • Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση κάθε νόσου από το κοινό κρυολόγημα έως σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, η αρθρίτιδα και οι αυτοάνοσες διαταραχές.

4. Προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά

  • Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση μισού φλιτζανιού συμπυκνωμένου χυμού λεμονιού αραιωμένου σε νερό κάθε μέρα ή η κατανάλωση χυμού δύο λεμονιών μειώνει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά.
  • Η περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ διασπά τις πέτρες στα νεφρά και αποτρέπει τη διεύρυνση και τον σχηματισμό λίθων.

5. Καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα

  • Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή στο νερό με λεμόνι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου.
  • Σύμφωνα με μελέτες, η ναρινγενίνη και το λιμονένιο (φυτικά συστατικά) στο λεμόνι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
  • Αυτές οι ουσίες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη κακοηθειών της γλώσσας, του μαστού, των πνευμόνων και του παχέος εντέρου.

6. Εξαιρετική πηγή καλίου

  • Το νερό με λεμόνι περιέχει κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία σας.
  • Τα χαμηλά επίπεδα καλίου έχουν συνδεθεί με υπέρταση και καρδιακές παθήσεις.
  • Ένα ποτήρι νερό με λεμόνι κάθε μέρα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα καλίου που βοηθούν το σώμα να λειτουργεί σωστά.

Νερό με λεμόνι: Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της καθημερινής κατανάλωσης

Αν και το νερό με λεμόνι καθημερινά το πρωί θεωρείται συνήθως υγιεινό, η υπερκατανάλωση μπορεί να είναι επιβλαβής λόγω της έντονης όξινης περιεκτικότητάς του.

  • Το σμάλτο των δοντιών μπορεί να διαλυθεί εάν εκτίθεται τακτικά σε όξινα τρόφιμα, όπως τα λεμόνια. Χρησιμοποιήστε ένα καλαμάκι για να πιείτε νερό με λεμόνι. Τα όξινα ποτά, όπως ο χυμός λεμονιού, μπορεί να επιδεινώσουν προϋπάρχουσες στοματικές πληγές.
  • Η υπερβολική χρήση βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει ναυτία και δυσφορία στο στομάχι.
  • Όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα, τα λεμόνια και ο χυμός λεμονιού μπορεί να προάγουν την υπερβολική ούρηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.
  • Τα λεμόνια περιέχουν ένα αμινοξύ, την τυραμίνη, που μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες.

Για να αποκομίσετε τα οφέλη του νερού με λεμόνι, πρέπει να το πίνετε με μέτρο. Για να πετύχετε την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C, προσθέστε άλλα τρόφιμα, όπως πορτοκάλια, πιπεριές, φραγκοστάφυλα, μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών.

Μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά προσθέτοντας μέλι, φέτες τζίντζερ ή φύλλα μέντας στο νερό με λεμόνι.

Πηγή: medicinenet.com