ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πονόλαιμος και αμυγδαλίτιδα: Κάνει όντως καλό το παγωτό;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ίσως έχετε ακούσει ότι στον πονόλαιμο η λύση είναι το παγωτό. Είναι όμως εντελώς ακίνδυνο; Μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας;

Πονόλαιμος και αμυγδαλίτιδα: Κάνει όντως καλό το παγωτό;
Bigstock

Η κατανάλωση παγωτού μπορεί να προσφέρει κάποια προσωρινή ανακούφιση από τον πονόλαιμο χάρη στην κρύα και καταπραϋντική του αίσθηση. Ωστόσο, αυτή η ανακούφιση είναι συχνά βραχύβια και η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα περισσότερα παγωτά μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και να μειώσει τη δράση του ανοσοποιητικού, επιδεινώνοντας την κατάστασή σας.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν περισσότερες επιλογές παγωτού τώρα από ποτέ, οπότε μπορεί να είστε σε θέση να ανακουφιστείτε χωρίς τα αρνητικά.

Μπορεί η ζάχαρη να επιδεινώσει τον πονόλαιμο;

Έρευνα έχει δείξει ότι η ζάχαρη δεν είναι ιδανική για το ανοσοποιητικό σύστημα, επειδή μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να αποδυναμώσει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην άμυνα έναντι ασθενειών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ένας ιός ή βακτήριο είναι η αιτία του πονόλαιμου.

Είναι το παγωτό καλό για την αμυγδαλίτιδα;

Το παγωτό μπορεί να προσφέρει καταπραϋντική ανακούφιση σε ορισμένα άτομα με αμυγδαλίτιδα λόγω της ψυχρής και κρεμώδους υφής του. Το κρύο μπορεί να μουδιάσει προσωρινά τον πονόλαιμο, ενώ η κρεμώδης αίσθηση είναι ανακουφιστική και κάνει το παγωτό να διέρχεται εύκολα από τον ερεθισμένο λαιμό.

Το παγωτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικό μετά από αμυγδαλεκτομή.

Μια μελέτη εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης παγωτού μετά την αμυγδαλεκτομή σε παιδιά και την συνέκρινε με μια τυπική πρόσληψη φαγητού σε θερμοκρασία δωματίου.

Τα ευρήματα έδειξαν σημαντική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης παγωτού και της απουσίας πόνου. Επιπλέον, τα παιδιά σχολικής ηλικίας φάνηκε να επωφελούνται περισσότερο από την μετεγχειρητική κατανάλωση παγωτού σε σύγκριση με τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Είναι καλύτερα τα κρύα ή τα ζεστά φαγητά για τον πονόλαιμο;

Όσον αφορά την ανακούφιση του πονόλαιμου, τόσο τα κρύα όσο και τα ζεστά (αλλά όχι καυτά) τρόφιμα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση, αλλά η προτίμηση μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικοί μπορεί να προτιμούν ένα παγωτό, ενώ άλλοι θέλουν λίγη ζεστή σούπα. Και τα δύο μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση.

Σε μια μελέτη 120 παιδιών (ηλικίας 4-12 ετών) που είχαν υποβληθεί πρόσφατα σε αμυγδαλεκτομή συμμετείχαν δύο ομάδες: η μία έλαβε κρύες τροφές και η άλλη τροφές σε θερμοκρασία δωματίου μετά την επέμβαση.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η θερμοκρασία των τροφών μετά την αμυγδαλεκτομή δεν επηρέασε σημαντικά τα επίπεδα πόνου, την αιμορραγία, τη ναυτία ή τον έμετο.

Γενικά συνιστάται να μην τρώτε πολύ ζεστά φαγητά μετά από αμυγδαλεκτομή.

Παγωτό ή σούπα για τον πονόλαιμο;

Μερικοί βρίσκουν ανακούφιση σε κρύα φαγητά όπως το παγωτό, καθώς η ψυχρή θερμοκρασία μπορεί να μουδιάσει προσωρινά τον πόνο και να προσφέρει ανακούφιση. Άλλοι προτιμούν ζεστά φαγητά και ποτά, όπως σούπα ή ζεστό τσάι με μέλι, τα οποία μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ενόχλησης του λαιμού.

Εξαρτάται τελικά από το τι είναι καταπραϋντικό για εσάς.

Ποιες τροφές μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στον λαιμό

  • Πικάντικα τρόφιμα: Η θερμότητα από τα μπαχαρικά μπορεί να ερεθίσει τον λαιμό, οδηγώντας σε φλεγμονή και δυσφορία.
  • Όξινα τρόφιμα και ποτά: Τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ, μαζί με όξινα ποτά, όπως ο χυμός πορτοκαλιού και τα αναψυκτικά, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του λαιμού λόγω της οξύτητάς τους.
  • Καυτά ροφήματα: Τα εξαιρετικά ζεστά ροφήματα, όπως το ζεματιστό τσάι ή ο καφές, μπορεί να κάψουν την επένδυση του λαιμού, οδηγώντας σε φλεγμονή.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα: Μερικοί μπορεί να διαπιστώσουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα δυσφορία στον λαιμό και αίσθηση παχύτερου σάλιου.
  • Αλκοόλ: Το αλκοόλ μπορεί να αφυδατώσει τον λαιμό και να επιδεινώσει τον ερεθισμό, ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα.

Πηγή: healthline.com