ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τζίντζερ: Πολύτιμα οφέλη αλλά και παρενέργειες υγείας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Εκτός από υπέροχη γεύση, το τζίντζερ παρέχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Τζίντζερ: Πολύτιμα οφέλη αλλά και παρενέργειες υγείας
Bigstock

Εδώ θα δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για όλους τους τρόπους με τους οποίους το τζίντζερ μπορεί εκτός από γεύση στο φαγητό σας να υποστηρίξει την ευεξία σας.

Τζίντζερ: Οφέλη υγείας

Η τζίντζερόλη, ένα φυσικό συστατικό της ρίζας του τζίντζερ, ωφελεί τη γαστρεντερική κινητικότητα (τον ρυθμό με τον οποίο η τροφή εξέρχεται από το στομάχι και συνεχίζει κατά τη διαδικασία της πέψης). Η κατανάλωση τζίντζερ ενθαρρύνει την αποτελεσματική πέψη, έτσι ώστε το φαγητό να μην παραμένει τόσο πολύ στο έντερο.

Η καλύτερη κένωση του στομάχου μπορεί να ανακουφίσει τις ενοχλήσεις της ναυτίας από:

  • Χημειοθεραπεία: Ειδικοί που εργάζονται με ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για καρκίνο, λένε ότι το τζίντζερ μπορεί να απομακρύνει τη ναυτία μετά τη θεραπεία και χωρίς ορισμένες από τις παρενέργειες των φαρμάκων κατά της ναυτίας.
  • Εγκυμοσύνη: Για γενιές, οι γυναίκες επαινούσαν τη δύναμη του τζίντζερ να ανακουφίζει την “πρωινή ναυτία” και άλλες ενοχλήσεις που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Ακόμη και η Αμερικανική Ακαδημία Μαιευτικής και Γυναικολογίας αναφέρει το τζίντζερ ως αποδεκτό μη φαρμακευτικό φάρμακο για τη ναυτία και τον έμετο.
  • Φούσκωμα και αέρια: Η κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να μειώσει τη ζύμωση, τη δυσκοιλιότητα και άλλες αιτίες φουσκώματος και εντερικών αερίων.

Επίσης συμβάλλει στα εξής:

  • Λιγότερη φθορά στα κύτταρα: Το τζίντζερ περιέχει αντιοξειδωτικά. Αυτά τα μόρια βοηθούν στη διαχείριση των ελεύθερων ριζών, ενώσεων που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα όταν ο αριθμός τους αυξάνεται πολύ.
  • Λιγότερη φλεγμονή: Το τζίντζερ περιέχει πάνω από 400 φυσικές ενώσεις, και μερικές από αυτές είναι αντιφλεγμονώδεις.

Οφέλη από το τσάι τζίντζερ

Το τσάι τζίντζερ είναι φανταστικό τους κρύους μήνες και νόστιμο μετά το δείπνο. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο λεμόνι και μια μικρή ποσότητα μελιού και να φτιάξετε ένα υπέροχο ρόφημα.

Εμπορικά φακελάκια τσαγιού τζίντζερ είναι διαθέσιμα σε πολλά παντοπωλεία και περιέχουν ξηρό τζίντζερ, μερικές φορές σε συνδυασμό με άλλα συστατικά. Αυτά τα φακελάκια τσαγιού αποθηκεύονται καλά και είναι βολικά στην παρασκευή τους. Το φρέσκο τζίντζερ έχει ισχυρά οφέλη για την υγεία συγκρίσιμα με εκείνα του αποξηραμένου, αλλά το τσάι που παρασκευάζεται με αποξηραμένο τζίντζερ μπορεί να έχει πιο ήπια γεύση.

Η παρασκευή τσαγιού με φρέσκο τζίντζερ απαιτεί λίγη περισσότερη προετοιμασία, αλλά τείνει να προσφέρει μια πιο έντονη γεύση.

Πώς να φτιάξετε τσάι με τζίντζερ:

  1. Κόψτε τους σκληρούς κόμπους και τις ξηρές άκρες ενός κομματιού ρίζας τζίντζερ
  2. Ξεφλουδίστε το προσεκτικά
  3. Κόψτε το σε λεπτές φέτες
  4. Βάλτε μερικές από τις φέτες σε ένα φλιτζάνι ή κούπα
  5. Ρίξτε τις σε βραστό νερό
  6. Αφήστε τις φέτες να βράσουν για τουλάχιστον 10 λεπτά
Grater With Grated Ginger. Stick With Honey On Board. Ginger Root And Lemon On Table. White Backgrou

Ρίζα ή σκόνη τζίντερ;

Και οι δύο μορφές περιέχουν όλα τα οφέλη για την υγεία του τζίντζερ. Αν και είναι δύσκολο να νικήσετε τη γεύση της φρέσκιας ρίζας, η σκόνη τζίντζερ είναι θρεπτική, βολική και οικονομική.

Το φρέσκο τζίντζερ διαρκεί αρκετά στο ψυγείο και μπορεί να καταψυχθεί αφού το έχετε ξεφλουδίσει και ψιλοκόψει. Η σκόνη έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και είναι έτοιμη για χρήση χωρίς ξεφλούδισμα και κοπή.

Υπάρχει και πάστα τζίντζερ που μένει φρέσκια για περίπου δύο μήνες όταν αποθηκευτεί σωστά, είτε στο ψυγείο είτε στην κατάψυξη.

Χρειάζεστε συμπληρώματα τζίντζερ;

Τα συμπληρώματα τζίντζερ δεν είναι απαραίτητα. Οι ειδικοί συνιστούν σε όσους θέλουν τα οφέλη του να το απολαμβάνουν σε τρόφιμα και ποτά αντί να καταπίνουν χάπια τζίντζερ, τα οποία μπορεί να περιέχουν άλλα, ασήμαντα συστατικά.

Επισημαίνουν ότι γενικά, η βιομηχανία συμπληρωμάτων δεν είναι καλά ρυθμισμένη και μπορεί να είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να γνωρίζουν την ποσότητα, την ποιότητα και τα πρόσθετα συστατικά στα εμπορικά διαθέσιμα συμπληρώματα διατροφής.

Τζίντζερ: Πιθανές παρενέργειες

Έρευνες δείχνουν ότι το τζίντζερ είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους να το καταναλώνουν σε κανονικές ποσότητες, όπως εκείνες στα τρόφιμα και τις συνταγές. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ανησυχίες.

Υψηλότερες δόσεις, όπως εκείνες στα συμπληρώματα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. Η σχετική έρευνα δεν είναι επαρκώς πειστική, αλλά τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική θεραπεία (αραιωτικά αίματος όπως η βαρφαρίνη, η ασπιρίνη και άλλα) είναι σώφρον να ρωτήσουν τον γιατρό τους σχετικά με το αν και πόσο τζίντζερ πρέπει να καταναλώνουν.

Μελέτες διερευνούν εάν μεγάλες ποσότητες τζίντζερ μπορεί να επηρεάσουν την ινσουλίνη και να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα, οπότε μέχρι να γίνουν γνωστά περισσότερα, τα άτομα με διαβήτη μπορούν να απολαμβάνουν κανονικές ποσότητες τζίντζερ στα τρόφιμα, αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα.

Πηγή: hopkinsmedicine.org