ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 7 σημάδια ότι ακολουθείτε ανθυγιεινή διατροφή

Μιχάλης Θερμόπουλος

Εάν η διατροφή σας χρειάζεται αλλαγές, δεν είναι μόνο η... περιφέρεια της μέσης σας που θα σας θορυβήσει.

Τα 7 σημάδια ότι ακολουθείτε ανθυγιεινή διατροφή
Bigstock

Σίγουρα, η αύξηση βάρους μπορεί να υποδηλώνει την ανάγκη να ξανασκεφτείτε τι βάζετε στο σώμα σας. Αλλά τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι πολλά άλλα προβλήματα υγείας έχουν τις ρίζες τους σε κακές διατροφικές συνήθειες.

Μαλλιά σαν άχυρο

Τα όργανά σας χρειάζονται καλή διατροφή για να λειτουργήσουν σωστά και τα υγιή τριχοθυλάκια δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι δίαιτες ασιτίας που οδηγούν σε σοβαρό υποσιτισμό μπορεί να προκαλέσουν εύθραυστα μαλλιά ή -χειρότερα- απώλεια μαλλιών. Μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες χαμηλές σε πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα και θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος σχετίζονται με την τριχόπτωση, την αραίωση των μαλλιών και την απώλεια της μελάγχρωσης. Για υγιή μαλλιά στοχεύστε σε άπαχες πηγές πρωτεΐνης (π.χ. αυγά, ψητός σολομός), άφθονα φρούτα και λαχανικά και σπόρους και ξηρούς καρπούς.

Το δέρμα σας γερνάει πρόωρα

Η γήρανση είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, πολλές έρευνες δείχνουν ότι μια θρεπτική διατροφή μπορεί να προάγει την υγεία του δέρματος και να καθυστερήσει τα εξωτερικά σημάδια γήρανσης. Μια ανασκόπηση ανέφερε ότι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες A, C, D και E (εκτός από βασικά αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή) έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο δέρμα. Για να πάρετε τα οφέλη και να αποκτήσετε μια πιο νεανική εμφάνιση, καταναλώνετε πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Κακή στοματική υγεία

Η φλεγμονή ή η αιμορραγία των ούλων και οι οδοντικές κοιλότητες είναι και τα δύο σημάδια κακής διατροφής. Η υπερβολική ζάχαρη είναι βασικός ένοχος για την τερηδόνα. Επιπλέον, τα πρησμένα ούλα, που ματώνουν συχνά σχετίζονται με την ανεπαρκή λήψη βιταμίνης C. Μπορείτε να ενισχύσετε τη βιταμίνη C με τροφές όπως φράουλες, ντομάτες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και πατάτες.

Προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης

Ο εγκέφαλος εξαρτάται από την καλή διατροφή για να αποδώσει καλύτερα. Η επαρκής πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Παίζει ρόλο στη γνωστική ανάπτυξη σε όλα τα στάδια της ζωής.

Για να πάρετε πολλά ωμέγα-3 στη διατροφή σας, επιλέξτε τροφές όπως καρύδια, λιναρόσπορος, ιχθυέλαιο και άγριος σολομός.

Πεπτικά προβλήματα

Τόσο η διάρροια όσο και η δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστούν εάν δεν τρώτε αρκετές φυτικές ίνες. Δυστυχώς, πολλοί δεν φτάνουν τον συνιστώμενο στόχο των 25 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα για τις γυναίκες και των 38 γραμμαρίων για τους άνδρες. Εάν έχετε βαρεθεί τις πεπτικές ενοχλήσεις, δοκιμάστε να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών τρώγοντας περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως καστανό ρύζι και βρώμη, εκτός από ξηρούς καρπούς, σπόρους και φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά.

Κακή επούλωση πληγών

Για να επουλωθεί γρήγορα και επαρκώς μια πληγή χρειάζεται επαρκή παροχή θρεπτικών συστατικών. Εάν θεραπεύεστε αργά, μπορεί να φταίει η κακή διατροφή. Οι κακές δίαιτες επηρεάζουν τη δύναμη του νέου ιστού, τον χρόνο αποκατάστασης και το πόσο καλά το σώμα σας καταπολεμά κάθε μόλυνση που πιθανώς συνοδεύει μια πληγή. Μελέτες έχουν δείξει ότι η επαρκής πρόσληψη θερμίδων, πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη για την σωστή επούλωση των πληγών. Επικεντρωθείτε στη διατήρηση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού

Οι κακές διατροφικές συνήθειες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να προκαλέσουν ασθένειες και λοιμώξεις. Εάν παρατηρείτε ότι είστε συχνά άρρωστοι, θα σας κάνει καλό να τρώτε περισσότερες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές. Η βέλτιστη διατροφή θα αναστηλώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επιλέξτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες A, C και E, ψευδάργυρο, σελήνιο, σίδηρο και φολικό οξύ. Ξεκινήστε αυξάνοντας την πρόσληψη φρέσκων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως (ιδίως εσπεριδοειδή), φυλλώδη λαχανικά και καστανό ρύζι.

Πηγή: clevelandclinic.org